Zaterdag 22/01/2022

Topsport Vlaanderen

Topsport moet de Vlaamse agenda dienen en iedereen die daaraan voorbijgaat, wordt als unitarist bestempeld

Er woedt in Vlaanderen momenteel een felle strijd over hoe we de topsport moeten beheren. De profilering is al een tijdje aan de gang, maar bereikte verleden week een hoogtepunt met de uitlatingen van senator Jean-Marie Dedecker bij Coninx en Van Wijck, later nog eens dunnetjes overgedaan in een krant. Zoals wel meer redevoeringen van Dedecker kunnen die worden samengevat tot één kernachtige zin: "Gieder kunt 'r gein kloten van en ek weet ut toh beter."

Dat fijnzinnige betoog schoot in het verkeerde keelgat van nogal wat Vlaamse bobo's en één van hen klom in zijn pen. Dat was Dirk Van Esser. Die is voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie, de koepelvereniging van de... Vlaamse sportfederaties; want zoals u misschien (niet) weet, is de sport in dit land gemeenschapsmaterie sedert de jaren zeventig en zijn de meeste bonden opgesplitst in taalvleugels. (De voetbalbond en het BOIC zijn de laatste grote uitzonderingen.) Bij die vleugels zit de macht. Dirk Van Esser is dus een machtig man, klein van gestalte met dat turnverleden van hem, maar wel machtig. Nu is Van Esser boos geworden op Dedecker, want die zou hebben gezegd dat er geen topsportbeleid is in Vlaanderen. Belachelijk, zegt Van Esser, het is juist Dedecker die niet weet wat topsportbeleid is. Dat verwijt kwam nadat hij Dedecker eerst gelijk gaf met zijn kritiek op de topsportscholen. Het doet vreemd aan bij insiders als twee flaminganten elkaar beginnen uitschelden over hoe Vlaanderen zijn topsportpolitiek moet voeren. Dedecker heeft na jarenlang gebakkelei in de judobond zijn buik vol van Franstaligen, en geef hem eens ongelijk, als de helft van wat hij vertelt klopt. Hetzelfde geldt voor Dirk Van Esser. Hij was een paar jaar geleden de organisator van het WK gymnastiek in Gent en heeft daar ook de caprices van de francofone sport aan den lijve ondervonden. De hartaanval en de maagzweer nabij werd het voor Van Esser al bij al toch een redelijk geslaagd evenement, zonder betekenisvolle Belgisch/Vlaamse prestaties evenwel; maar dat vinden wij als superorganisatoren toch bijzaak.

Of Dedecker iets afweet van topsport? Hij heeft een olympische kampioene gemaakt, zo wil de overlevering. Dat zou dan Ulla Werbrouck moeten zijn, maar insiders wijzen vooral op het belang van Jaskevitsj in haar transformatie na Barcelona 1992. Dedecker is een knap manager geweest, maar insiders wijzen er dan altijd op dat hij op cruciale momenten zoals sponsorzoektochten de hulp kreeg van figuren die liever op de achtergrond bleven. Dedecker heeft veel opgebouwd, maar wat is het belang daarvan als je daarna evenveel hebt afgebroken (en nog steeds afbreekt) waardoor het saldo nu al negatief is? Van het hele judoverhaal zijn niet de atleten, niet de federatie, maar uiteindelijk alleen Dedecker structureel beter geworden: 3.000 euro salaris en 1.500 euro onkosten als senator, dat hebben zijn atleten voor hem verdiend.

Of Van Esser iets afweet van topsport? De bewijzen daarvoor liggen niet voor het rapen. Van Esser was vooral goed bezig toen hij de zevenhonderdtachtig of zo turnbonden tot een samenwerking kon bewegen, maar is dat topsport? Ze hebben daar nu Aagje Van Walleghem, maar de kans dat Van Esser weet waar de topsportklepel hangt, is uiterst klein. Dat is geen verwijt. Topsportkenners lopen niet dik in dit land.

Zowel Dedecker als Van Esser hebben niet het belang van de topsport voor ogen zoals ze nu tekeergaan. Voor Bompa Lawijt Dedecker is profilering zijn enige drijfveer. Als dat ten koste van vroegere biotoop moet, tant pis. Voor Van Esser en zijn VSF is topsport vooral een vehikel om aan politiek te doen. Topsport moet de Vlaamse agenda dienen en iedereen die daaraan voorbijgaat, wordt als unitarist bestempeld. Jean-Marie Dedecker krijgt dat stempel, godbetert. Robert Van de Walle ook, omdat hij geld had gevonden dat toevallig van de federale overheid kwam. Zelfs ondergetekende is nu unitarist omdat hij in een ver verleden op het BOIC heeft gewerkt, want daarom de kant van Van de Walle kiest.

Zo'n redenering bewijst dat er nauwelijks topsportkennis aanwezig is in Vlaanderen. Er is maar één kant aan topsport en dat is recht vooruit. Talentdetectie, talentrijping, talentontwikkeling, talentbegeleiding. Alle initiatieven die dat voor ogen hebben, verdienen steun, in welke kleur en taal dan ook.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234