Donderdag 28/10/2021

Topmilitair waarschuwt voor oorlog in Noordpoolgebied door global warming

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Aan de vooravond van een belangrijke bijeenkomst over de toekomst van de Noordpool aan de Universiteit van Cambridge, mede-georganiseerd door de Navo, heeft admiraal James G. Stavridis (supreme allied commander for Europe) de inzet geschetst van wat nu al "de eerste vredesgeprekken voor een conflict dat gaat komen" wordt genoemd. "De opwarming van het klimaat dreigt het militaire evenwicht in de regio ernstig te gaan verstoren de volgende jaren wanneer door het verder afsmelten van de ijskap grondstoffen makkelijker toegankelijk worden", aldus de admiraal.

Dat het Pentagon global warming serieus neemt is op zich niet nieuw: al sinds de jaren negentig werken de Amerikaanse militairen aan scenario's en noodplannen die gebaseerd zijn op geopolitieke en sociale veranderingen teweeggebracht door de stijging van de gemiddelde temperatuur. Maar dat ze global warming nu ook openlijk als een factor aantippen, is wel een primeur.

Gastenlijst
En terwijl de bijeenkomst aan de Universiteit van Cambridge als een "workshop" wordt geafficheerd, zou het in werkelijkheid een poging zijn om een dialoog met Moskou op te starten om "een tweede koude oorlog" te vermijden. De gastenlijst is in elk geval indrukwekkend. Daarop ondermeer Kenneth Yalowitz (voormalig ambassadeur en een favoriet bij de Clintons), Diana Wallis (vice-voorzitster van Europees Parlement) en de Canadese high commissioner James Wright, naast een resem diplomaten uit 16 betrokken landen, maar ook hooggeplaatste militairen en vertegenwoordigers van olie- en gasgiganten zoals Shell.

Rusland
In een recent document over het poolbeleid stelt de Russische regering dat het zijn aanspraak op de Noordpool desnoods militair wil doorzetten. Zo is de stationering van strijdkrachten in de regio in 2020 aangekondigd. Rusland baarde drie jaar geleden al opzien door plompverloren een Russische vlag te plaatsen op de grond van de zee in het Noordpoolgebied. Dit terwijl de grenzen met de Verenigde Staten en Canada in dit gebied onzeker zijn.

Welvaart
De Noordpool-verantwoordelijke van de Russische regering, Artoer Tsjllingarov, zei twee weken geleden nog dat zijn continent zo ver doorloopt in het arctische gebied dat het grote land ook aanspraak mag maken op de hele Noordpool. Het land wil dat de Verenigde Naties dat in de komende jaren vastleggen. "Om de economische welvaart van Rusland ook in de toekomst te garanderen, moeten we duidelijk maken dat het continentaal plat ons behoort." Doel is echter niet om de Noordpool te militariseren, beweerde de Russische ambassadeur in de interstatelijke Arctische Raad. "De basis is nodig voor de zekerheid van het scheepsverkeer." De laatste tijd stuurt het land al steeds meer ijsbrekers en onderzoeksschepen naar het gebied.

Dat laatste argument wordt nu ook min of meer door Stavridis naar voor geschoven: hij ziet voor de Navo en de Amerikaanse navy een rol weggelegd in het noordpoolgebied. De admiraal alludeert naar een escalatie "in de pogingen om het potentieel van het gebied in kaart te brengen en te exploiteren". Het akkoord dat Rusland en Noorwegen in september sloten over de maritieme grens tussen de twee landen in het Noordpoolgebied heeft de weg vrijgemaakt voor de zoektocht naar olie en gas in de Arctische wateren. "Het tekenen van het grensverdrag, waarover de onderhandelingen in 1970 begonnen, markeert een historische doorbraak in de relaties", aldus het Kremlin. Rusland gaat alvast een nieuwe atlas van het Noordpoolgebied maken, zei de voorzitter van de Russische Geografische Vereniging, Sergej Sjoigoe, op een conferentie over de Noordpool. (mvl)

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234