Maandag 16/05/2022

Topmanagers Boelwerf veroordeeld maar niet gestraft

De vroegere topmanagers van Boelwerf Vlaanderen zijn gisteren schuldig bevonden aan subsidiefraude. Omdat de zaak te lang stillag, ontlopen de meeste veroordeelden echter elke straf.

Willy Van Damme

De correctionele rechtbank in Dendermonde heeft de vroegere directie van de Boelwerf veroordeeld voor fraude met valse facturen. De fraude dateert van de periode 1993-'94. De Boelwerf was toen net heropgestart onder leiding van de gewestelijke investeringsmaatschappij Gimvindus en de industriegroep Begemann. Bij de fraude is een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro gemoeid.

De Boelwerf-zaak is een van de grote politieke fraudedossiers uit de jaren negentig onder toenmalig minister-president Luc Van den Brande (CD&V). Uit het dossier blijkt dat Boelwerf Vlaanderen nv een sterfhuisconstructie was die met hulp van de Nederlandse Begemann Groep van Joep van den Nieuwenhuyzen door de toenmalige Vlaamse regering was opgezet om de schepen die nog op de werf in Temse lagen te kunnen afwerken.

De correctionele rechtbank veroordeelde gisteren zeven mensen. Onder anderen Gimvindus-topman Roger Malevé en de voormalige voorzitter van de raad van bestuur van Boelwerf Vlaanderen André Deleye zijn schuldig bevonden. De bekendste figuur bij de veroordeelden is de vroegere algemeen directeur van Boelwerf Vlaanderen, Luc Bossijns, nu nog topfiguur bij Aquafin. Ook toenmalig financieel directeur Carlo Soors en Gimvindus-medewerker Philippe De Moor werden veroordeeld.

De topmanagers zijn schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, oplichting en subsidiefraude. Ze krijgen geen straf omdat het onderzoek volgens rechter Freddy Troch onredelijk lang heeft aangesleept. Wel moeten de veroordeelde topmanagers de onrechtmatig verkregen subsidies van ongeveer 2 miljoen euro terugbetalen.

Straffen waren er wel voor Marc De Cock, die verstek liet gaan. Hij kreeg 18 maanden effectief plus de onmiddellijke aanhouding. Lode Boeckx kreeg 12 maanden celstraf, met alleen het al in voorhechtenis doorgebracht deel als zijnde effectief. De Cock en Boeckx werden schuldig bevonden aan onder meer bedrieglijke bankbreuk bij hun firma GTI, een nepfirma die een cruciale rol speelde in het fraudedossier.

Na het faillissement van de Boelwerf in 1992 werd op 2 april 1993 de Boelwerf Vlaanderen opgericht. In plaats van met 1.100 werknemers te starten zoals in het businessplan was bepaald, waren er 1.310 personeelsleden, 210 te veel dus. Snel begonnen dan ook de financiële problemen, reden waarom men via een serie valse facturen op onrechtmatige wijze subsidies van de Vlaamse overheid moest zien los te peuteren.

Officieel werden die subsidies gebruikt voor de herscholing van het overtallige personeel. Maar in de praktijk dienden zij om de lonen van 92 overtollige werknemers te betalen. Dat gebeurde via valse facturen via GTI. Van enige training van scheepsbouwers door GTI is nooit iets in huis gekomen. Bij het faillissement van GTI kwam de valse facturenzwendel aan het licht, wat de Boelwerf-zaak aan het rollen bracht.

Het onderzoek ging van start in 1996. Tot midden 1997 verliep het snel. Daarna gebeurde er drie jaar haast niets, een gevolg van de vele personeelswissels bij het parket en de magistratuur in Dendermonde. Voor de vroegere ABVV-vakbondssecretaris René Stroobant is dit vonnis een overwinning in zijn lange strijd voor de getroffen personeelsleden. Stroobant: "Gent heeft zijn schilderij met de rechtvaardige rechters maar dit vonnis leert dat er ook in Dendermonde enkele rechtvaardige rechters zijn."

Twee van de negen beklaagden ontliepen gisteren een straf. Bart Nuijten, medewerker bij Gimvindus, en Bertrand Janssen, personeelsdirecteur bij Boelwerf, werden vrijgesproken.

Schuldigen moeten wel onrechtmatig verkregen subsidies terugbetalen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234