Zaterdag 01/04/2023

“Topman Pentagon vreesde dat Trump in zijn laatste dagen als president China zou aanvallen en probeerde dat te voorkomen”

De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley zette in de laatste dagen van Trumps ambtstermijn stappen om een oorlog met China te voorkomen. Beeld AFP
De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley zette in de laatste dagen van Trumps ambtstermijn stappen om een oorlog met China te voorkomen.Beeld AFP

Een topman van het Pentagon was zo bezorgd over de mentale toestand van toenmalig president Trump in de laatste dagen van zijn ambtstermijn dat hij in het geheim stappen zette om een oorlog met China te voorkomen. Dat schrijven journalisten van de Washington Post in een boek dat de komende dagen zal uitkomen. Trump ontkent in een reactie dat hij China überhaupt ooit wilde aanvallen en doet het verhaal af als “verzonnen”.

IB

De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley, nam het initiatief om zijn Chinese ambtgenoot te bellen om hem te verzekeren dat de VS China niet zouden aanvallen. Dat schrijven Bob Woodward en Robert Costa van de Washington Post in hun boek ‘Peril’, (‘Gevaar’).

Toen de Amerikaanse inlichtingendiensten vaststelden dat China een aanval van de VS mogelijk achtte, zou Miley de Chinese generaal Li Zuocheng op 30 oktober 2020 voor het eerst hebben gebeld. Op dat moment diende Trumps aanstaande verkiezingsnederlaag zich al aan. Het tweede gesprek volgde volgens de krant op 8 januari 2021, twee dagen nadat Trump-supporters het Capitool hadden bestormd om te voorkomen dat het Congres Trumps verkiezingsnederlaag zou bekrachtigen.

In de telefoontjes zou Milley Li Zuocheng hebben verzekerd dat de Verenigde Staten “stabiel” waren en niet zouden aanvallen. Als er toch een aanval zou komen, dan zou hij Li Zuocheng meteen waarschuwen.

De Amerikaanse oud-president Trump op archiefbeeld. Rechts achter hem stafchef Mark Milley van het Pentagon. Beeld REUTERS
De Amerikaanse oud-president Trump op archiefbeeld. Rechts achter hem stafchef Mark Milley van het Pentagon.Beeld REUTERS

Grillig gedrag Trump

Naast de geheime telefoontjes naar China, riep Milley ook de staf bijeen om te benadrukken dat als Trump de opdracht zou geven om over te gaan tot een nucleaire aanval, hij eerst geïnformeerd moest worden. Hij vroeg ook de toenmalige directeur van de CIA, Gina Haspel, en het hoofd van de militaire inlichtingendienst, generaal Paul Nakasone, om het grillig gedrag van de toenmalige president in het oog te houden.

Volgens passages die door de Washington Post en CNN zijn gepubliceerd, heeft generaal Milley zijn plaatsvervangers ook laten beloven dat zij na de verkiezingsnederlaag van de Republikeinse president op 3 november niet onmiddellijk zouden gehoorzamen aan een extreem bevel van Donald Trump, ook niet over het gebruik van kernwapens.

Woodward en Costa zeggen hun bevindingen te stoelen op interviews met ruim tweehonderd bronnen.

“Boekje te buiten gegaan”

“Sommigen vinden dat Milley zijn boekje te buiten is gegaan en zichzelf buitensporige bevoegdheden heeft gegeven,” schrijven de auteurs van ‘Peril’. Maar hij was ervan overtuigd dat hij het juiste deed, zodat “er geen historische breuk in de internationale orde zou komen, geen toevallige oorlog met China of andere landen zou ontstaat, en dat er geen kernwapens zouden gebruikt worden.”

Trump noemde in een verklaring de berichtgeving over Mliley “verzonnen”, maar zei ook dat als het verhaal wel waar was geweest, Milley voor hoogverraad zou moeten worden berecht. Hij verklaarde tevens: “Voor de goede orde, ik heb er nooit aan gedacht om China aan te vallen.”

De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley. Beeld AP
De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234