Zaterdag 04/07/2020

Topman nucleaire waakhond kritisch voor kernenergie

Willy De Roovere, afscheidnemend directeur van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), heeft vragen bij de veiligheid van kerncentrales. 'Een belangrijk signaal', reageren Groen en Greenpeace.

"We moeten ons afvragen of het risico bij kernenergie nog wel aanvaardbaar is. In alle eerlijkheid: als ik het risico zie, zou ik andere energievormen verkiezen." Dat vertelde De Roovere maandagochtend op Radio 1. Een opmerkelijke uitspraak voor een uittredend topman van de kernwaakhond FANC.

Volgens De Roovere moet men aanvaarden dat er een restrisico is "dat op zeer slechte ogenblikken kan leiden tot een catastrofe". "We moeten ons geen illusie maken: het is altijd zo bij een industrie dat er een zeker restrisico is. En dan stelt zich de vraag of een dergelijk gebeuren voor de bevolking aanvaardbaar is. Ik denk dat zoiets in deze tijd zeer moeilijk ligt." Hij verwees daarbij naar de kernramp in het Japanse Fukushima en de scheurtjes in de reactorvaten van twee Belgische kerncentrales, Doel 3 en Tihange 2.

De Roovere voegde wel meteen toe dat het einde van kernenergie economische gevolgen heeft. België zou dalen in de pikorde ten opzichte van landen die wel kernenergie gebruiken. Wat zijn weerslag zou hebben op de welvaart. "China bijvoorbeeld, zal kernenergie blijven gebruiken."

België onbewoonbaar

Energiespecialist Kristof Calvo (Groen) vindt dat De Roovere een duidelijk signaal geeft. "Hij heeft een autoriteit als FANC-chef. Hij stelt vitale vragen en valt niet langer terug op het ouderwetse nucleaire waarheidsdenken."

Ook Greenpeace reageert tevreden. "Laat ons eindelijk het debat opstarten over alle risico's", zegt hun kernexpert Jan Vande Putte. "Het laatste debat was in 1991, na de kernramp in Tsjernobyl. En toen werd bijna niets gedaan met de aanbevelingen van de speciale Senaatscommissie."

Volgens Vande Putte moeten de burgers duidelijkheid krijgen over de mogelijke gevolgen van een kernramp in ons land. "Er is nood aan transparantie. Ook binnen het FANC en zelfs binnen de regeringstop begint dat nu door te dringen. Het idee dat in kerncentrales niets kan gebeuren, is passé. Zeker na de recente scheurtjes in Doel 3 en Tihange 2."

Greenpeace liet onlangs een studie uitvoeren door de Universiteit van Wenen over de impact van een kernramp in België. De resultaten zijn overduidelijk. "Er kan natuurlijk van alles gebeuren. Van een klein incident tot een echte ramp. Maar in zo'n rampscenario wordt zowat heel België onbewoonbaar. Dat is toch een feit waarmee we rekening moeten houden in een debat over kernenergie. Al ben ik realistisch: de uitkomst van zo'n debat is een compromis."

Kleine kans

De nucleaire sector lijkt echter niet bereid tot een dialoog. De uitspraken van De Roovere worden afgedaan als "onbegrijpelijk". "De Belgische kerncentrales zijn al dertig jaar operationeel zonder dat zich een incident heeft voorgedaan", benadrukt Matthias Meerschaert van het Nucleair Forum. "Bovendien hebben de door Europa opgelegde stresstests aangetoond dat de kerncentrales in Europa, en zeker in België, veilig zijn. Bij kernenergie is de kans dat er zich iets voordoet heel klein. Maar als dat het geval is, is de impact heel groot. Dat is natuurlijk de maatschappelijke vraag." Voor het Nucleair Forum is dat risico wel geen reden om achter de kernuitstap te staan.

De regeringstop besliste vorige zomer om de zeven Belgische kerncentrales te sluiten tegen 2025. De oudste kerncentrales Doel 1 en 2 zullen al dichtgaan in 2015. De rest, Doel 3 en 4 plus Tihange 1, 2 en 3, sluit tien jaar later.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234