Topman katholiek onderwijs wil meer moslimleerkrachten
Lieven Boeve, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, wil meer moslimleerkrachten in zijn net, van het kleuteronderwijs tot het secundaire niveau. Dat zegt hij in de marge van de Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering in het Vlaams Parlement.
Volgens Boeve kan radicalisering bij jongeren opgevangen worden door hen te begeleiden in hun zoektocht naar identiteit. De scholen van het VSKO moeten evolueren naar 'katholieke dialoogscholen', die vertrekken vanuit de eigen traditie, maar open staan voor andere levensbeschouwingen.
Godsdienstleraar als moderator
"Leerlingen moeten weten dat identiteitsvorming een project is dat nooit stopt", zegt de directeur-generaal. De godsdientsleerkracht is in dat systeem een moderator, een expert in de eigen religie met voldoende kennis over andere levensbeschouwingen.
Moslimleraars voor andere vakken
Omdat het VSKO ook veel moslimleerlingen telt, kunnen moslimleerkrachten volgens Boeve bijdragen aan het proces van identiteitsvorming. Niet in de rol van godsdienstleerkracht, maar wel als leraar in andere vakken. "Zij hebben wellicht meer voeling met het levensbeschouwelijk project van de moslimjongeren", zegt hij. "Die levensbeschouwing kan in alle schoolvakken aan bod komen."
Proefprojecten
In Aalst loopt er een proefproject met kleuteronderwijs en in Brussel met lager onderwijs. Voor het katholiek geïnspireerde deel van de lessen wordt dan een vakleerkracht ingeschakeld, net zoals voor bijvoorbeeld muzikale vorming.
Boeve wil met de hogescholen bekijken hoe meer moslims kunnen worden aangespoord om de lerarenopleiding aan te vatten. Met de Antwerpse Karel de Grote-Hogeschool, een van de grootste in Vlaanderen, loopt al een actief overleg.