Woensdag 22/03/2023

Topman katholiek onderwijs wil meer moslimleerkrachten

Lieven Boeve, directeur van het Vlaams Secretariaat voor Katholiek Onderwijs. Beeld BELGA
Lieven Boeve, directeur van het Vlaams Secretariaat voor Katholiek Onderwijs.Beeld BELGA

Lieven Boeve, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, wil meer moslimleerkrachten in zijn net, van het kleuteronderwijs tot het secundaire niveau. Dat zegt hij in de marge van de Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering in het Vlaams Parlement.

Volgens Boeve kan radicalisering bij jongeren opgevangen worden door hen te begeleiden in hun zoektocht naar identiteit. De scholen van het VSKO moeten evolueren naar 'katholieke dialoogscholen', die vertrekken vanuit de eigen traditie, maar open staan voor andere levensbeschouwingen.

Godsdienstleraar als moderator
"Leerlingen moeten weten dat identiteitsvorming een project is dat nooit stopt", zegt de directeur-generaal. De godsdientsleerkracht is in dat systeem een moderator, een expert in de eigen religie met voldoende kennis over andere levensbeschouwingen.

Moslimleraars voor andere vakken
Omdat het VSKO ook veel moslimleerlingen telt, kunnen moslimleerkrachten volgens Boeve bijdragen aan het proces van identiteitsvorming. Niet in de rol van godsdienstleerkracht, maar wel als leraar in andere vakken. "Zij hebben wellicht meer voeling met het levensbeschouwelijk project van de moslimjongeren", zegt hij. "Die levensbeschouwing kan in alle schoolvakken aan bod komen."

Proefprojecten
In Aalst loopt er een proefproject met kleuteronderwijs en in Brussel met lager onderwijs. Voor het katholiek geïnspireerde deel van de lessen wordt dan een vakleerkracht ingeschakeld, net zoals voor bijvoorbeeld muzikale vorming.

Boeve wil met de hogescholen bekijken hoe meer moslims kunnen worden aangespoord om de lerarenopleiding aan te vatten. Met de Antwerpse Karel de Grote-Hogeschool, een van de grootste in Vlaanderen, loopt al een actief overleg.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234