Zaterdag 24/08/2019

Topman Boekenbeurs naar kabinet Anciaux

Dorian van der Brempt, directeur van Boek.be, de voormalige Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen, stapt al na enkele maanden op bij de belangenvereniging van uitgevers, distributeurs en boekhandelaren. Hij gaat zich op het kabinet van cultuurminister Anciaux buigen over het beleid inzake literatuur, plastische kunsten en vormgeving.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Boek.be is bij het brede publiek vooral bekend als de organisator van de Antwerpse boekenbeurs. De 52-jarige Van der Brempt treedt vanaf 1 januari 2002 in dienst bij het kabinet van cultuurminister Anciaux. Van der Brempt informeerde donderdagavond zijn raad van bestuur en gisteren het personeel van Boek.be. De overstap van Van der Brempt heeft te maken met een belangrijke personeelswissel op het kabinet. Binnenkort vertrekt adjunct-kabinetschef Walter Moens, die zich vooral met het literatuurbeleid bezighield, naar het buitenland. En kabinetsadviseur Bart De Baere, die die baan combineerde met zijn functie als adjunct-conservator van het S.M.A.K. in Gent, wordt binnenkort hoofdconservator van het MuHKA. Het vertrek van De Baere laat op het kabinet een leemte op het vlak van het beleid inzake plastische kunsten.

Anciaux lijkt nu in de figuur van Van der Brempt twee vliegen in een klap te hebben gevangen. Want de ervaring van Van der Brempt bij Boek.be, die voorafgegaan werd door zijn jarenlange rol in de raad van bestuur van uitgeverij Van Halewyck, zorgt ervoor dat hij het boekenvak bijzonder goed kent. Nochtans komt Van der Brempt uit de sector van de plastische kunsten. Hij was jarenlang gedelegeerd bestuurder van Enthoven Associates, een Belgisch designbedrijf met grote internationale uitstraling, en hij managede in de jaren tachtig het plastisch oeuvre van Jan Fabre. Ook de inmiddels overleden Antwerpse animatiekunstenares Nicole Van Goethem werd door Van der Brempt gecoacht. Hij organiseerde haar grote overzichtstentoonstelling in het MuHKA. Van der Brempt is ook de auteur van het boek Monologen met Jan Hoet, over de flamboyante Gentse pleitbezorger van de actuele kunst. Van der Brempt heeft inmiddels ook zijn ontslag ingediend als docent aan de designacademie van Eindhoven, bij de raad van bestuur van Ultima Vez, de danscompagnie van Wim Vandekeybus, en bij de commissie architectuur en vormgeving.

"Sommigen beweren dat ik gek ben", zegt Van der Brempt in een gesprek met De Morgen, "omdat een carrière op een kabinet geen toekomst zou bieden. Maar ik hou van risico's." Van der Brempt, die duidelijk maakt dat hij "niet tot de Volksunie behoorde", zegt gecharmeerd te zijn van "de authenticiteit, de nieuwsgierigheid en de grote luisterbereidheid" van Anciaux. "Ik heb de indruk dat zijn succes te maken heeft met het feit dat de verbeelding weer kansen krijgt. En de verbeelding aan de macht herinnert toch aan erg mooie tijden." Van der Brempt wijst erop dat de appreciatie voor de figuur van Anciaux vrij gepolariseerd is. "Je bent voor of tegen Bert. Maar niemand kan ontkennen dat er nooit een minister van Cultuur is geweest die zoveel ter discussie heeft gesteld, die het debat in de cultuursector opnieuw heeft aangewakkerd en die al behoorlijk wat realisaties op zijn naam heeft staan."

Kwatongen beweren dat Van der Brempt het moeilijk had met de wat starre houding van de boekensector zoals die tot uiting kwam bij Boek.be, alhoewel hij die geruchten sterk relativeert. "Het was de bedoeling om solidariteit te kweken en samen te werken aan een groot project: het boek weer op de genotsagenda te plaatsen. Maar het is niet zo eenvoudig om uitgevers en handelaars op een lijn te krijgen. Ze beschikken over andere financiële structuren en een heel andere cultuur. In de maanden dat André Van Halewyck (voorzitter van Boek.be) en ikzelf het roer in handen hadden, hebben we er in elk geval voor kunnen zorgen dat ze hebben ontdekt wat ze gemeenschappelijk hebben. Want het belang van een uitgever die deel uitmaakt van een multinationale groep, is vooral financieel, terwijl de zelfstandige boekhandelaar die van literatuur houdt, van zijn liefde zijn beroep tracht te maken. Vaak staat de tegenstelling tussen kwantiteit en kwaliteit centraal in de discussies tussen beide groepen. Nochtans hebben ze er allebei belang bij dat er meer gelezen wordt. Voor mij zijn daarom de twee belangrijkste actoren de auteur en de lezer. Die twee moeten elkaar vinden op de meest elegante manier."

Zonder zich te willen uitspreken over de noodzaak van een vaste boekenprijs vindt Van der Brempt dat uitgevers en handelaars elkaar niet de duvel moeten aandoen en "intern duidelijke regels afspreken die dan ook nageleefd moeten worden. De vaste boekenprijs is niet alleen een zaak van wetgeving, de wil moet intern ook bestaan om zo'n vaste prijs toe te passen."

Ondanks de moeilijke baan vindt Van der Brempt het jammer dat hij Boek.be moet verlaten. "Ik had erg goede medewerkers, en er was veel te doen in het boekenvak. Gelukkig zal ik dat werk op het kabinet deels kunnen voortzetten. Het voordeel is dat de boekensector nu iemand op het kabinet heeft die de problemen ervan door en door kent. Want aimer, c'est connaître."

'Niemand kan ontkennen dat er nooit een minister van Cultuur is geweest die zoveel ter discussie heeft gesteld als Bert Anciaux'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden