Woensdag 16/10/2019

Topmagistraten zetten Wathelet uit de wind

Liekendael en Vélu verdedigen beslissing om aandelendossier weg te halen bij Connerotte

Op het assisenproces tegen de vermoedelijke opdrachtgevers van de moord op PS-leider André Cools verklaarden twee gewezen topmagistraten van het Hof van Cassatie dat de vroegere minister van Justitie Melchior Wathelet (PSC) zijn invloed niet heeft aangewend om het aandelenspoor te blokkeren. Beide magistraten verdedigden met vuur de omstreden beslissing van Cassatie om het aandelendossier bij onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte weg te halen en toe te vertrouwen aan zijn collega Véronique Ancia.

Luik

Van onze verslaggever

Georges Timmerman

Jacques Vélu, gewezen procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, en zijn opvolgster Eliane Liekendael beweerden dat ze zichzelf niet hadden uitgenodigd als getuige. Toch stonden ze tot voor kort niet op de lijst van op te roepen getuigen. Blijkbaar waren de inmiddels gepensioneerde topmagistraten speciaal naar Luik gekomen om de beschuldigingen aan het adres van gewezen minister Wathelet te weerleggen.

Een maand geleden kwam tijdens het proces-Cools immers aan het licht dat Wathelet destijds met enkele gerichte interventies het spoor van de aandelenzwendel dat naar de moordenaars van Cools leidde, had geblokkeerd. Connerotte had tijdens zijn onderzoek in Neufchâteau naar een zaak van diefstal en heling van gestolen waardepapieren toevallig dat spoor ontdekt. Zijn collega-onderzoeksrechter in Luik Ancia, die met het eigenlijke moordonderzoek was belast, wou niet weten van dat spoor, dat rechtstreeks leidde naar de bende van Italiaans-Luikse onderwereldfiguren uit de entourage van wijlen PS-minister Alain Van der Biest. Het gevolg was een escalerende politie- en magistratenoorlog tussen Connerotte en Ancia en hun respectieve speurdersploegen.

De eerste die werd uitgeschakeld was de Luikse advocaat-generaal Armand Spirlet, de laatste aanhanger bij het Luikse gerecht van het aandelenspoor. Nadat hij er in zijn rapport van 25 maart 1994 voor had gepleit om beide onderzoeksrechters parallel naast elkaar te laten doorwerken, werd Spirlet door de Luikse procureur-generaal Leon Giet van het dossier-Cools gehaald. "Het rapport van Spirlet was een regelrecht rekwisitoor tegen het onderzoek zoals dat werd gevoerd door de cel-Cools van Ancia", stelde Vélu gisteren. "Het was een eenzijdige en tendentieuze uiteenzetting die voor een malaise heeft gezorgd. De Luikenaars klaagden erover dat Neufchâteau zich met hun moorddossier bemoeide en die van Neufchâteau vonden dat Luik informatie achterhield."

Om de gemoederen te bedaren stelde de toenmalige procureur-generaal van Cassatie voor om Spirlet te vervangen door zijn collega advocaat-generaal Hubert Massa. Die stond boven de twisten en was aanvaardbaar voor zowel Luik als Neufchâteau. Hoewel er over de 'uitschakeling' van Spirlet correspondentie werd gevoerd met Wathelet, speelde de toenmalige justitieminister volgens Vélu geen enkele rol in de zaak.

In de praktijk veranderde er echter niets en Cassatie greep naar de grote middelen. Op 1 juni 1994 velde het hoogste rechtscollege een arrest waarbij Connerotte het bevel kreeg om zijn aandelenonderzoek af te geven. Voortaan was Ancia als enige bevoegd voor het volledige moordonderzoek. Connerotte verklaarde enkele weken geleden dat hij kort na de dramatische ingreep van Jacques Vélu had vernomen dat minister Wathelet tussenbeide was gekomen opdat de ontheffing van Connerotte binnen 24 uur een feit zou zijn.

Vélu en Liekendael konden gisteren niet genoeg beklemtonen dat er nooit enige tussenkomst van Wathelet bij die beslissing van Cassatie was geweest, hoewel er ook in dit geval brieven werden uitgewisseld met de minister. "In tegenstelling tot wat men heeft beweerd, is er geen enkele politieke interventie geweest", zei Vélu. "Het was een puur juridisch gemotiveerde beslissing. Cassatie heeft in totale onafhankelijkheid gewerkt."

Liekendael stelde dat zijzelf en niemand anders had beslist om de kwestie binnen 24 uur te behandelen. "De zaak had absolute prioriteit, het gerecht werd in diskrediet gebracht", zei de magistrate. "Nooit, maar dan ook nooit is minister Wathelet tussenbeide gekomen in deze procedure, waarvan hij op dat moment niet eens het bestaan kende."

'Een puur juridisch gemotiveerde beslissing. Cassatie heeft in totale onafhankelijkheid gewerkt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234