Zaterdag 19/10/2019

Topmagistraten dempen rel met politiek

Scherp opiniestuk creëerde 'ernstig misverstand'

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

In een opmerkelijke brief aan justitieminister Tony Van Parys (CVP) vragen de voorzitter en de procureur-generaal van het Hof van Cassatie, Pierre Marchal en Eliane Liekendael, om de strijdbijl tussen gerecht en politiek te begraven.

Tijdens het kamerdebat over de Hoge Raad van Justitie nam premier Dehaene gisteren onverwacht het woord om de brief voor te lezen. Daarin uitten Liekendael en Marchal hun "verstomming" over de reacties die volgden op een vrije tribune die een aantal topmagistraten afgelopen weekend publiceerden en waarin ze zwaar uithaalden naar de Octopus-akkoorden. Volgens beide magistraten berust de recente polemiek tussen politiek en gerecht op een "ernstig misverstand" dat om "opheldering" vraagt. "De laatste dagen was er een oorlog van de machten. Wij zijn niet uit op zo'n oorlog," nuanceren de briefschrijvers. Wel zeggen ze het recht te hebben om bezorgd te zijn over een aantal hervormingen. "Zolang de wetten niet goedgekeurd zijn, zullen wij onze stem laten horen." Maar eenmaal de hervormingen in wetten en grondwetsartikelen zijn gegoten, zal de top van de magistratuur de wet "loyaal" uitvoeren.

Het conflict tussen politiek en gerecht bereikte vorige week een nieuw hoogtepunt na het scherpe requisitoir van Liekendael op het Agusta/Dassault-proces. Liekendael zei dat de justitiehervormingen "het einde van de rechtsstaat" inluiden. In de vrije tribune die daar enkele dagen later op volgde werden de hervormingen "ongrondwettelijk" genoemd.

De politieke wereld reageerde verontwaardigd op de kritiek van de magistraten. Premier Dehaene noemde de handelwijze van Liekendael en Co. "ongepast". De senaatscommissie Justitie noemde de striemende woorden van Liekendael "betreurenswaardig". "De commissie herinnert eraan dat de wetgever in de eerste plaats de rechtsstaat waarborgt."

Nadat premier Dehaene de brief gisteren had voorgelezen toonden de meeste kamerleden zich tevreden over de brief van Liekendael en Marchal. Sommigen spreken van een "knieval", anderen houden het op een "corrigerende nuance". Iedereen was het erover eens dat "het incident gesloten" is.

Of Liekendael en Marchal vanuit bepaalde hoeken onder druk werden gezet om hun brief te schrijven, is niet duidelijk. Een aantal kamerleden verweesn naar de capaciteiten inzake conflictbeheersing van premier Dehaene.

Hoewel de brief van Liekendael en Marchal gisteren even voor commotie zorgde, verliep de discussie over de Octopus-akkoorden verder als een kabbelend beekje. Het ziet er allemaal naar uit dat de wijziging van artikel 151 van de grondwet een ruime meerderheid zal krijgen. Dat artikel vormt één van de pijlers van de Octopus-akkoorden. Het voorziet onder andere in de oprichting van een Hoge Raad voor de Justitie die voor een objectivering van de benoemingen moet zorgen. De Kamer zal de grondwetswijziging, die een tweederdemeerderheid vergt, komende donderdag goedkeuren. (KoV)

Wij zijn niet uit op een oorlog der machten

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234