Dinsdag 31/01/2023

Achtergrond#MeToo

Topmagistraat bepotelde zijn chauffeur maar kan wel blijven werken

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

De geschorste Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe is schuldig bevonden aan aanranding van de eerbaarheid van zijn chauffeur en ongewenst seksueel gedrag op het werk. Toch werd hij, anders dan hij zelf vreesde, niet uit zijn ambt ontzet.

Douglas De Coninck

Negen maanden lang bestookte Johan Sabbe (61) een van de chauffeurs van zijn dienstwagen met seksueel getinte sms’jes. De 17 jaar jongere C., dochter van de poetsvrouw van het oude Gentse gerechtshof, wist niet hoe te reageren. Tot haar baas haar eind 2018 een bos deed inrijden, deed stoppen en haar vagina en haar borsten probeerde te betasten. Hij stuurde dingen als “Weet niet of ik verliefd op je ben, maar ik ben fysiek erg aangetrokken tot jou”. Of, over de situatie in het bos: “De hunkering was te sterk. Ik vrees dat ik te ver ben gegaan.”

Tijdens de debatten voor het hof van beroep gaf C. aan dat ze liever geen rechtszaak had gewild, maar geen andere keuze zag: “Hij was beschonken en probeerde mij aan te randen. Er zijn vrouwen op het parket die met hem niet in de lift willen. Ik voel mij erg in de steek gelaten. Ik ben mijn job kwijt, ik ben alles kwijt. Ik was geen vragende partij om naar het parket-generaal te trekken, maar er was helemaal niks erkenning.”

Voorbeeldfunctie

Sabbe werd schuldig bevonden aan beide aanklachten en veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf met uitstel. “Het hof ziet geen reden om te twijfelen aan de geloofwaardigheid van de verklaringen over de betastingen aan haar borsten en haar vagina”, zei voorzitter Koen Defoort. “Dat ze na de feiten voor lange tijd in ziekteverlof is gegaan en het niet meer zag zitten om voltijds zijn chauffeur te zijn, wijst op een veel traumatischer gebeurtenis dan een hand op de knie. Er is een gebrek aan respect voor de psychische en fysieke integriteit. Als procureur des Konings had hij een voorbeeldfunctie en had hij de laatste moeten zijn om dergelijke feiten te plegen.”

De minimumstraf die Sabbe boven het hoofd hing was elf maanden met uitstel. Dat het er uiteindelijk zeven minder werden, motiveerde Defoort door te verwijzen naar de “vele professionele verdiensten” van Sabbe en zijn blanco strafblad. Sabbe werd procureur in 2007, en genoot enorm veel lof voor zijn organisatorisch talent en zijn optredens in strafzaken rond hormonen in de veeteelt en doping in de wielrennerij.

Christine Mussche, advocate van C., reageert opgelucht: “Wij herkennen ons in elk woord van het arrest. Mijn cliënte vindt dat ze de erkenning heeft gekregen die ze zocht, want daar was het haar om te doen. Ze deed dit alles vooral ook voor andere slachtoffers. Wat haar overkwam, overkomt heel veel vrouwen en al te snel en al te makkelijk worden zij weggezet als onbelangrijk of ongeloofwaardig.”

Tijdens de debatten kreeg C. van de tegenpartij te horen dat uit haar telefoongegevens kon worden opgemaakt dat ze meerdere partners had – iets wat ze stellig betwistte, net als de eventuele relevantie van het gegeven.

Artikel 31

Filip Van Hende, de advocaat van Sabbe, toonde zich niet helemaal ontevreden over het arrest: “Wat het hof zegt is nu de juridische realiteit, wij kunnen niet anders dan ons daarbij neerleggen. Het hof is naar ons aanvoelen streng in de beoordeling, maar mild in de bestraffing. Er is geen artikel 31 uitgesproken, wat betekent dat mijn cliënt niet wordt ontzet uit zijn ambt.”

C. stapte begin 2020 naar het gerecht, enkele maanden later werd Sabbe tuchtrechtelijk geschorst en zo tijdelijk op non-actief gezet. “Het arrest maakt nu een einde aan die schorsing”, zegt Van Hende. “Theoretisch kan hij weer aan de slag. Of dat gaat gebeuren is iets dat we moeten bekijken met het parket-generaal.”

In gerechtelijke kringen in Gent is te horen dat een terugkeer naar zijn vroegere functie zo goed als uitgesloten lijkt: “Je hoort als magistraat toch een zeker gezag te moeten kunnen uitstralen. Hoe kun je dat met zo’n veroordeling achter je naam?”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234