Donderdag 20/02/2020

Topmaand voor Vlaamse film

November is een topmaand voor de Vlaamse film. Er lopen maar liefst vier eigen producties in de zalen, en die doen het allemaal goed. F.C. De Kampioenen gaat zelfs richting het half miljoen.

De afgelopen maanden gingen er nog stemmen op over de groeiproblemen in de sterk opkomende Vlaamse cinema. Er komen veel eigen producties uit, en die lijken elkaar bij momenten op te eten. Maar niet op dit moment. Vandaag lopen F.C. De Kampioenen 2: Jubilee general, D'Ardennen, Ay Ramon! en Black in de zalen. En die doen het allemaal goed.

"Het moet kunnen dat er een tiental Vlaamse films in een half jaar tijd uitkomen, dat gebeurt ook zo op de Nederlandse markt", vindt Marc Punt van Independent Films, dat de tweede Kampioenen-film verdeelt. "Het is de taak van de distributeurs om geen twee films voor eenzelfde publiek op eenzelfde moment uit te brengen. Dan heb ik het niet alleen over Vlaamse films, maar over alle films."

Dubbele boeking

Zo ging de eerste Kampioenen-film in de kerstvakantie in première. Nu werd beslist om het veel eerder te doen. Verwacht wordt dat de film in zijn vierde weekend over de 500.000 bezoekers gaat. "We konden niet anders dan op dat moment releasen", zegt Punt. "Als distributeur wil je zoveel mogelijk capaciteit krijgen. De week na ons kwam Spectre uit, deze week verschijnt de laatste The Hunger Games. Binnenkort komen daar nog eens een nieuwe Spielberg en Star Wars bij. Dat zijn véél films op korte tijd. F.C. De Kampioenen is in sommige bioscopen gestart in vier zalen, maar dat kan je niet eisen op een moment dat er zoveel aanbod is."

Voor Ay Ramon!, de sinterklaasfilm van Stijn Coninx en Hugo Matthysen, is er wel zo'n dubbele boeking. Op dit moment draait ook de Nederlandse film Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes in de zalen. Onze noorderburen maken elk jaar zo'n sintfilm mét een Vlaming in de rol van de slechterik, zoals dit jaar met Tom Audenaert. Die formule scoort altijd, in Vlaanderen én Nederland. Maar men kon Ay Ramon! natuurlijk moeilijk op een ander moment uitbrengen.

Op dit moment staat de teller van Ay Ramon! op 70.000 bezoekers, die van Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes op 42.000. Daar is de distributeur van Ay Ramon! best tevreden mee. "Wij maken ons cijfer op 2,5 dagen, omdat onze doelgroep van 4- tot 8-jarigen alleen dan naar de bioscoop kan", zegt Tine Verschaeve van Paradiso Films. "Als je dat dan vergelijkt met de andere Vlaamse 'hits', doen wij het zeer goed. In de meeste bioscopen hebben we ook maar een vertoning per dag, want het kan enkel 's middags. Aangezien het om Sinterklaas gaat, zijn we ook beperkt in de tijdspanne. In die zes weken moet het cijfer gemaakt worden."

Appelen en peren

Ook bij distributeur KFD is men blij met de opkomst van Black. In de eerste week lokte de film van Adil El Arbi en Bilall Fallah bijna 54.000 bezoekers. "Als je dat zou vergelijken met F.C.Kampioenen lijkt dat een flop, maar dat is appelen met peren vergelijken", zegt Isabelle Couvreur van KFD. "Je zou de film eventueel kunnen vergelijken met D'Ardennen of een Rundskop, een film in hetzelfde genre. Bovendien is Black KNT zodat je een grote groep potentiële bezoekers uitsluit."

In die eerste week haalde Black alvast meer dan de helft van de beoogde bezoekers. "We hebben gemikt op 100.000 en dat lijkt zeker mogelijk", zegt Couvreur. "Niet elke film wordt trouwens op dat aantal gebudgetteerd. Een Café Derby of Terug naar morgen waren voorzien voor 30.000 bezoekers en de opkomst lag binnen die verwachting. Maar een film als Lee & Cindy C. heeft dat aantal niet gehaald, pas dan spreek je van een flop."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234