Maandag 30/01/2023

AchtergrondCriminaliteit

Toplui van PostNL België in de cel na inval in drie depots

CEO van PostNL België, Rudy Van Rillaer.
 Beeld ID / Franky Verdickt
CEO van PostNL België, Rudy Van Rillaer.Beeld ID / Franky Verdickt

De Belgische top van PostNL, zowel de CEO van de pakjesbezorger en zijn nummer twee, zitten in de cel. Dat bevestigen bronnen aan Het Laatste Nieuws. En het gaat niet langer enkel over zwartwerk. De twee worden verdacht van mensenhandel, van het leidinggeven aan een criminele organisatie en van verboden terbeschikkingstelling. ‘Hun toekomstige zakenpartners zullen hier voor terugdeinzen’, zegt bedrijfsexpert Jeroen Wils.

Jeffrey DujardinTim Van Der Zeypen en Jonas Muylaert

“We doen niets verkeerd”, zei de CEO van PostNL België, Rudy Van Rillaer, in juli tijdens een interview met De Standaard. Hij was ervan overtuigd dat zijn bedrijf “de wetgeving toepast”. Nu zit diezelfde man in de cel nadat het gerecht maandag binnenviel in drie depots van pakjesbezorger PostNL. Het was het gerecht menens deze keer, nadat ze vier maanden eerder al binnenvielen bij het bedrijf. Toen waren de onderaannemers, hun 220 ‘partners’ en een totaal van 1.500 chauffeurs, het doelwit. Nu mikt het gerecht zijn pijlen op de absolute top.

Sociale fraude

Bij de inval maandag werden meteen negen werknemers gearresteerd voor ondervraging. Een van hen is de CEO van de Belgische tak. Van Rillaer is een man die al decennialang in de pakjeswereld vertoeft. Zo ging hij in 1982 bij TNT (het vroegere PostNL) aan de slag, waarna hij na een tussenstop in 2001 bij Spring Global Mail (een samenwerking tussen TNT Post en Royal Mail) in 2013 terechtkwam bij PostNL. Daar werd hij in 2016 de nieuwe CEO van België. Het is niet de eerste keer dat de CEO geconfronteerd wordt met het Belgische gerecht. In oktober vorig jaar verscheen Van Rillaer samen met GLS-topman Luc De Schrijver al voor de rechtbank op verdenking van sociale fraude.

De manier waarop zij onderaannemers tewerkstellen, strookt volgens de Antwerpse arbeidsauditeur niet met de wetgeving op de sociale zekerheid (RSZ). Bij 52 koerierbedrijfjes die voor PostNL of GLS werken, zijn inbreuken op de belastingen of RSZ-wetgeving vastgesteld. Uit onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie bleek dat de koerierbedrijfjes voor miljoenen aan belastingen en btw hebben ontdoken. Volgens het arbeidsauditoraat zijn er ernstige aanwijzingen dat het om schijnzelfstandigen gaat. Op 2 september worden de 52 individuele zaken behandeld.

Het verzegelde kantoor van PostNL in Wommelgem.  Beeld Marc De  Roeck
Het verzegelde kantoor van PostNL in Wommelgem.Beeld Marc De Roeck

Nummer twee

Maar ook zijn nummer twee en Operations Manager in België, Johan De Bruin, is gearresteerd bij de inval maandag. Beide topmannen worden ervan beschuldigd leiding te geven aan een criminele organisatie, mensenhandel, valsheid in geschrifte en verboden terbeschikkingstelling. Het gerecht verdenkt er de leiding van PostNL dus van dat het onderaannemers dwingt tot criminele feiten, en dat model in stand houdt. Naast de twee topmannen werden ook de depotmanager van Willebroek en meerdere inkopers gearresteerd. Inkopers zijn diegenen die in opdracht van het koeriersbedrijf contact houden met de onderaannemers en koeriers.

Eén inkoper werd opgepakt in het depot van Willebroek. Het gaat om een twintiger, die er nog maar zeer recent tewerkgesteld is. “Hij reageerde zeer geschrokken en begreep niet waarom hij werd gearresteerd. Hij heeft niets te maken met de wanpraktijken waarvan sprake is”, vertelt zijn advocaat Jonathan Bogaerts. “Wij hebben onze medewerking aan het onderzoek verleend.” Na zijn verhoor werd de twintiger vrijgelaten zonder enige voorwaarden. Hij werd, net zoals de andere verdachten in het onderzoek, wel in verdenking gesteld. De CEO, de Operations Manager en de depotmanager moeten voorlopig in de cel blijven. Over hen zal de raadkamer vrijdag beslissen. Die kan de drie vrijlaten of ter beschikking stellen aan het gerecht. PostNL wil het nieuws niet bevestigen. “Het is niet aan ons om de vragen te beantwoorden”, zegt woordvoerster Lies Florentie. “We hebben zelf nog geen duidelijkheid over de reden voor de verzegeling en de aanhoudingen.”

‘Negentiende-eeuwse toestanden’

Voor vicepremier en minister van Post Petra De Sutter (Groen) is het duidelijk dat er iets grondig moet veranderen in de sector van pakjesbedrijven. Ze verwijst daarmee naar het feit dat niet alleen bij PostNL invallen gebeuren door het gerecht. Zo werd vorige week in Mechelen een depot van DPD gesloten nadat mensen werden betrapt op zwartwerk. “Ik wil dat alle postbedrijven in ons land zich houden aan de arbeidswetgeving en op een eerlijke manier de pakjes beleveren. De versplintering van de pakjessector in allerlei kleine ondernemingen maakt sociale controle zo goed als onmogelijk en werkt wantoestanden in de hand”, zegt de minister die een voorontwerp van wet klaar heeft om misstanden aan te pakken via de postwet. Daarmee kan bepaald worden hoeveel procent van de pakjeskoeriers een vast contract moet hebben, om zo uitbuiting te vermijden. “Het is al een tijdje duidelijk dat er wantoestanden zijn in de pakjessector: schijnzelfstandigen, extreem slechte contracten,.. Dit zijn de negentiende-eeuwse toestanden”, besluit de minister.

Maar wat is de impact voor het bedrijf, nu de toplui van PostNL in de cel zitten? Jeroen Wils, bedrijfsexpert en schrijver van De reputatiecoach: “Ik denk niet dat de consument hiervan zal wakker liggen”, zegt Wils. “Die zal niet wijken om een pakje met PostNL op te sturen, want die denkt vooral aan zijn portemonnee. Dus op korte termijn zal dat geen effect hebben. Je moet maar de vergelijking maken met ‘dieselgate’ waarmee Volkswagen in 2015 in opspraak kwam. Nu verkopen zij meer auto’s dan ooit.” Al is de kans volgens Wils wel dat de jongere consumenten anders zullen kiezen. “De generatie die nu op de arbeidsmarkt komt vindt de duurzaamheid van een merk veel belangrijker. Dus zij maken dan ook andere keuzes.” De impact zal voornamelijk te voelen zijn op zakelijk vlak: “Bedrijven zijn veel meer bezig met hun waarden en normen”, zegt Wils. “Toekomstige stakeholders en potentiële partners gaan ook na: is dit bedrijf maatschappelijk verantwoord bezig? Hoe gaan ze met mensen om? Dat zijn allemaal thema’s die in de zakelijke sfeer heel belangrijk zijn en waarvoor toekomstig zakenpartners zullen terugdeinzen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234