Woensdag 18/09/2019

Toplui Santens verdacht van fraude

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is bijna klaar met een dossier tegen toplui van de textielgroep Santens. Die zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ‘ernstige en georganiseerde belastingfraude’. Het zou gaan om een bedrag van in totaal 200 miljoen euro ontdoken of witgewassen belastingen.

Bijzondere Belastinginspectie werkt aan dossier tegen Oost-Vlaamse ondernemersfamilie

De Oost-Vlaamse ondernemersfamilie Santens, een van de vijftig rijkste families van België, en de verbonden zakenfamilie Vanwynsberghe zouden 200 miljoen euro zwart geld hebben witgewassen. Dat bevestigt Geert Merchiers, woordvoerder van het parket van Oudenaarde.

Het gerechtelijk onderzoek naar de grootschalige belastingfraude rond de familie Santens begon in 2008 met huiszoekingen en zit nu in een eindfase. Het strafonderzoek is opgesplitst in drie dossiers, gericht tegen twee takken van de familie Santens en tegen Lucien Vanwynsberghe, samen met de familie Santens eigenaar van de succesvolle tapijtgroep Mc Three Industries uit Waregem.

Volgens het gerecht en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is er sprake van ernstige en georganiseerde belastingfraude. Ontdoken belastingen zouden zijn witgewassen via Santens International en verschillende vennootschapsconstructies in belastingparadijzen. Daarbij zouden jarenlang systematisch tal van officiële documenten en fiscale aangiftes zijn vervalst.

Het gerecht kon al beslag leggen op 34 miljoen euro aan roerende en onroerende goederen. Maar de advocaten van de familie Santens zouden er al in geslaagd zijn verschillende inbeslagnames te laten opheffen door de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling. Weliswaar onder voorwaarde dat de professionele gelden alleen worden geïnvesteerd in de commerciële activiteiten van de familie.

De groep Santens, opgericht in 1923, is uitgegroeid tot een wereldwijde speler in de sector van bad- en keukenlinnen, met een dagelijkse productie van meer dan 100.000 handdoeken.

Vanuit de hoofdzetel in Oudenaarde, waar ongeveer vijfhonderd mensen werken, wordt 90 procent van de productie uitgevoerd naar het buitenland. De familie Santens is ook eigenaar van de textielgroep Andres, bekend van de kledingmerken Xandres en Hampton Bays.

De bekendste verdachte in het dossier is de 83-jarige captain of industry Marc Santens. Hij was jarenlang bestuurder van Kredietbank en van 1994 tot 1997 zelfs voorzitter. De familie Santens heeft nog altijd een belang van 0,24 procent in KBC. Marc Santens is in 1986 benoemd tot baron. In het verleden was hij ook bestuurder bij Sabena, de groep Brussel Lambert, Alcatel-Lucent Bell en de krantenuitgevers Corelio en Uitgeversbedrijf Tijd.

Ook zijn neef Lieven Santens (76) is een verdachte in het dossier. Hij was van 1988 tot 2000 voor de CVP burgemeester van Oudenaarde. Lieven Santens is samen met een andere verdachte in de fraudezaak, Lucien Vanwynsberghe (77), ook eigenaar van de sterk groeiende tapijtengroep Mc Three Industries, met driehonderd personeelsleden en afdelingen in Waregem, Deerlijk en het Amerikaanse Anderson. Ook de kinderen van Lieven Santens zijn al in verdenking gesteld.

Een van de andere verdachte telgen, Jean-Baptiste Santens, gedelegeerd bestuurder van Santens nv en zoon van Marc Santens, wilde gisteren geen commentaar geven over de resultaten van het strafonderzoek. “Het onderzoek loopt nog en we hebben nog maar net inzage gekregen in het dossier”, laat de topman weten.

De textielgroep Santens heeft gisteren in een schriftelijke reactie via haar advocatenkantoor beklemtoond dat het gerechtelijk onderzoek tegen bepaalde familieleden van Marc Santens loopt, en niet tegen de groep zelf. Volgens Santens werden er ook geen onregelmatigheden aangetoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234