Vrijdag 03/12/2021

Toplui moeten almaar meer vrezen voor job

Nog niet de helft van de gedelegeerd bestuurders die in 2006 opstapten bij de grootste 2.500 ondernemingen van de wereld, deed dat vrijwillig. Zowat een derde werd tot ontslag gedwongen. 22 procent verliet de job bij een fusie of overname.

BRUSSEL l In Europa blijven gedelegeerd bestuurders gemiddeld 5,7 jaar aan. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau Booz Allen Hamilton.

357 gedelegeerd bestuurders in de 2.500 grootste bedrijven moesten in 2006 uitkijken naar een andere baan. Met 14,3 procent is dat ietsje minder dan de 15,3 procent van het recordjaar 2005, maar wel een stabilisering op een veel hoger niveau dan zowat tien jaar geleden, toen minder dan 10 procent van de gedelegeerd bestuurders moest opstappen.

Nog niet de helft (46 procent) van de vertrekkende gedelegeerd bestuurders ging vrijwillig weg. In 1995 werd nog maar een op de acht ontslagnemers gedwongen tot het vertrek. De vele fusies en overnames hebben daar veel mee te maken: voor 22 procent had het afscheid in 2006 te maken met fusies en overnames, wat zowel een teken van succes als van ondermaats presteren kan zijn.

32 procent was vorig jaar gedwongen ontslag te nemen na slechte prestaties of een verschil van mening met de raad van bestuur. Die laatste is minder tolerant geworden. Maar zelfs wie goed presteert, is niet zeker van zijn baan: vooral in Noord-Amerika werden verscheidene topmanagers toch tot ontslag gedwongen omdat er twijfels waren over hun capaciteiten om winst te blijven boeken. De selectiecriteria zijn verschoven, merkt Booz Allen Hamilton op, van ervaring naar de capaciteiten om de plannen te realiseren.

Uiteraard heeft een hoger verloop een impact op de gemiddelde duur van de baan. Wereldwijd zaten de gedelegeerd bestuurders eind 2006 gemiddeld 7,8 jaar op hun stoel. In Noord-Amerika houden ze het 9,8 jaar vol, in Europa amper 5,7 jaar. Wie beter dan de gemiddelde resultaten boekt, heeft tweemaal zoveel kans om meer dan zeven jaar op post te blijven dan wie ondermaats presteert. Dat mag logisch klinken, maar een dozijn jaar geleden was dat niet zo: toen bleven slecht presterende gedelegeerd bestuurders net zo lang op hun stoel zitten als goede presteerders.

Booz Allen Hamilton bekeek ook hoe de aandelenmarkten reageerden op de aankondiging van de vervanging. Om het effect mee te nemen van geruchten die een officiële aankondiging voorafgingen, werd naar een periode van dertig dagen gekeken. Bij een ontslag naar aanleiding van een fusie is er een duidelijke stijging van de aandelenkoers, maar die hangt ook samen met de fusie zelf. Heeft het ontslag andere redenen, dan blijkt de aankondiging in Noord-Amerika een licht positief effect te hebben op de koers als het bedrijf in de afgelopen twee jaar slecht heeft gepresteerd, en een negatief effect als het bedrijf in die afgelopen periode goed boerde.

Opvallend is dat het aantrekken van een externe manager als gedelegeerd bestuurder doorgaans een ferme tik geeft aan de koers, terwijl het promoveren van een interne manager naar het hoogste niveau een positief effect heeft. De beleggers redeneren terecht dat een outsider veeleer gekozen wordt voor een slecht presterend bedrijf, en dat insiders meestal voor betere returns zorgen. Toplui die uit een andere sector komen, genieten wel een poos van de verwachting dat zij het bedrijf eens goed wakker schudden, maar later, met name in de periode voor hun vertrek, worden dan weer erg negatieve resultaten opgetekend.

In België eiste de Amerikaan John Brock in april van dit jaar een schadevergoeding van 30 miljoen euro wegens zijn ontslag bij InBev eind 2005. Ook in april raakte bekend dat Anders Moberg, CEO van het Nederlandse concern Ahold, naar een andere job mag hoppen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234