Donderdag 22/08/2019

"Toplui Lernout & Hauspie wisten wat in Korea gebeurde"

Het gebruik van fraudetechnieken bij L&H Korea heeft in het najaar van 1999 en 2000 voor een echte implosie gezorgd van de omzet van het Ieperse moederbedrijf. Donderdag wil het OM aantonen wie hiervoor verantwoordelijk is, maar duidelijk is dat het voormalige topmanagement ten onrechte alles heeft gedaan om de zwarte piet door te schuiven naar de Koreaanse managers. Openbaar aanklager de Pauw citeerde uit een telefoongesprek tussen beide partijen, waarin de vier toplui van L&H aan L&H Korea vroegen om bepaalde technieken te verzwijgen.

In 1999 nam L&H het bedrijf Bumil uit Seoel over. De ceo John Seo werd ceo van L&H Korea. Meteen na de overname zorgde de Koreaanse dochter voor een explosie van de omzet van het moederbedrijf: L&H Korea zorgde voor een kwart van de omzet van L&H in het vierde kwartaal van '99. Dat aandeel liep op tot de helft en 40 procent in het eerste en tweede kwartaal van 2000.

Volgens het OM gaat het om frauduleuze omzet. In Korea werden contracten afgesloten met start-ups die geen kapitaal hadden om de L&H-technologie te gebruiken. Die jonge bedrijfjes durfden de hoge licentievergoedingen toch aan te gaan omdat ze via verborgen nevenafspraken de garantie hadden dat L&H hen aan de nodige fondsen zou helpen. "L&H Korea was geen cesuur tegenover de praktijken van de Language Companies. Het was een voortzetting met dezelfde principes", vertelde substituut-procureur-generaal de Pauw.

Dat de Wall Street Journal L&H Korea onder de loep nam, vond het OM niet vreemd. "In de zomer van 2000 stond het water L&H niet aan de kin, maar aan de lippen. Men moest zijn toevlucht nemen tot kunst- en vliegwerk om toch maar nieuw geld binnen te brengen. In de zomer van 2000 was men bijna de wanhoop nabij. De trotse toren die L&H Ieper was, was een gammele constructie geworden. Zonder de WSJ was de toren vroeger of later toch ingestort."

Frappant vond het OM het telefoongesprek in het najaar van 2000 tussen enerzijds Lernout, Hauspie, Willaert en Bastiaens en anderzijds de Koreaanse toplui. Toen bevond het technologiebedrijf zich al in het oog van de storm. In het opgenomen gesprek drukte het Ieperse topmanagement de Aziaten op het hart om bepaalde technieken verborgen te houden voor de nieuwe ceo, John Duerden, die naar Korea kwam om het schip alsnog te redden. "Vind een antwoord op zijn vragen over die materie, of 'we all go to jail'", haalde het OM een passage aan.

Met twee "hallucinante verhalen" ging het OM later in op de vreemde werkwijze in Korea. Een bedrijfsleider van een onderneming die een licentie kocht van L&H Korea en boos was om niet nagekomen beloften, werd met medeweten van Gaston Bastiaens in Korea in de val gelokt. De man uitte nieuwe bedreigingen aan het adres van de Ieperse bedrijfstop, maar wist niet dat de ontmoeting met een Koreaanse medewerker van L&H in scène was gezet met agenten in burger in de buurt.

Toen zijn bedrijf later was overgenomen door L&H, verdween alle personeel en activiteit. Om journalisten en analisten die in het najaar van 2000, toen de mediastorm was opgestoken, naar Korea kwamen om zich te vergewissen van de gang van zaken, te overtuigen werd opnieuw onder impuls van Bastiaens en de Koreaanse medewerker een toneeltje in scène gezet. De lege kantoorverdieping werd één middag ingenomen door figuranten. Eens de journalisten en analisten verdwenen waren, gingen de figuranten terug huiswaarts. "You're my star", liet Bastiaens nadien aan de Koreaanse medewerker weten in een mail.

Donderdag zet het OM zijn rekwisitoor verder.

In de wandelgangen lieten Jo Lernout en zijn advocaat zich intussen al verwonderd uit over de argumenten van het OM. Dat een bedrijf als Document Management Partners (DMP) dinsdagmorgen een lege doos werd genoemd, vonden zij hoogst opmerkelijk. In de zomer van 2000 stelden de ministers Verwilghen en Vande Lanotte in Ieper een programma voor dat de gerechtelijke politie in Antwerpen zou helpen bij het analyseren van teksten die in beslag genomen werden in onderzoeken bij de Russische maffia. Toen werd duidelijk gezegd dat DMP het programma had ontwikkeld. (belga/dm)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden