Vrijdag 23/04/2021

Toplui KBC naar de rechter voor fraude

Het parket van Brussel wil 35 voormalige werknemers en klanten van bankbedrijf KBC voor de rechter brengen wegens fraude. Het gaat onder meer om bankiers Remi Vermeiren, de voormalige topman van het bedrijf, en Damien Wigny, de voormalige voorzitter van KB Lux. De Luxemburgse dochter van KBC fungeerde als spil in een van de grootste zaken van fraude en belastingontduiking die België ooit gekend heeft.

Brussel

Eigen berichtgeving

Freek Smets

De KBC wordt ervan verdacht haar klanten systematisch geholpen te hebben bij het ontduiken van belastingen. Het geld van de klanten van KBC werd via verschillende systemen overgeheveld naar rekeningen van KB Lux. De bank zou daarvoor gebruikgemaakt hebben van zogenaamde back-to-backleningen en van verboden interne rekeningen. Het parket denkt dat de fiscus op die manier ongeveer 400 miljoen euro heeft gederfd.

De zaak barstte bijna acht jaar geleden los. In het voorjaar van 1996 lekten enkele ex-werknemers van KBC en KB Lux belangrijke gegevens over de klanten van hun voormalige werkgever naar het gerecht. Onderzoeksrechter Jean-Claude Leys opende in mei van dat jaar een grootschalig fraudeonderzoek, dat pas in 2000 afgerond zou worden. Een veertigtal klanten en kaderleden van KBC en KB Lux werd toen in verdenking gesteld, en het dossier heeft intussen internationale vertakkingen naar tal van landen, waaronder Nederland.

Omdat de advocaten van de verdediging na het afsluiten van het dossier om bijkomend onderzoek vroegen, zou het nog drie jaar duren om het dossier af te ronden. Afgelopen vrijdag meldden KBC en KB Lux zelf dat het parket klaar is met de eindvordering. Het nieuws werd tijdens het weekend bevestigd door parketwoordvoerder Jos Colpin. Vijfendertig mensen worden mogelijk doorverwezen naar de correctionele rechtbank, waaronder Vermeiren en Wigny.

KBC zou ongeveer 10.000 klanten geholpen hebben bij het ontduiken van belastingen, waaronder enkele grote namen. In 1997 kwamen erfgenamen van tabaksbaron Roger Gosset in opspraak, omdat ze via KB Lux belastingen ontdoken hadden. De belastingdiensten hebben inmiddels al wel een schikking getroffen met de erven-Gosset. In januari 2000 kwam de christelijke vakbond ACV in opspraak omdat die een rekening had bij KB Lux. Uiteindelijk werden onvoldoende bewijzen van fraude gevonden, waardoor het ACV vrijuit ging. De omstreden vetsmelter Lucien Verkest, die verantwoordelijk was voor de dioxinecrisis van 1999, wordt ook genoemd in het dossier. Tegen Verkest en zijn vrouw loopt al een gerechtelijke procedure in Gent, waar hij zich moet verantwoorden voor de vervuiling van door hem verkochte vetten met giftige pcb's, de aanleiding voor de dioxinecrisis. Het parket vraagt nu dat het fraudedossier bij het dioxinedossier in Gent gevoegd wordt.

De KB Lux-affaire zorgde in 1999 ook voor schandaal toen Antonino Costa vervalste documenten over een onbestaande geheime rekening van minister van Financiën Didier Reynders bezorgde aan De Morgen-journalist Ludwig Verduyn. Costa, een voormalige boekhouder van KBC die mee aan de basis lag van het fraudeonderzoek, werd begin vorig jaar veroordeeld voor die feiten. Verduyn, die de informatie publiceerde en Reynders zo in opspraak bracht, nam ontslag bij De Morgen en moest achteraf een schadevergoeding betalen aan Reynders

Hoewel de eindvordering in de zaak-KB Lux nu klaar is, kan het nog tot twee jaar duren eer het proces van start gaat. De raadkamer moet zich nog over de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank buigen. Die procedure duurt minstens enkele maanden, en de advocaten van de verdediging hebben al laten verstaan dat ze alle rechtsmiddelen zullen uitputten om de onschuld van hun cliënten staande te houden. En omdat het Brusselse gerecht grote achterstand heeft opgelopen met de behandeling van financiële dossiers, dreigt het proces nog meer opgehouden te worden.

Een van de grote twistpunten is de manier waarop het gerecht de hand kon leggen op de klantenlijsten van KB Lux. Het gaat om door de ex-werknemers gestolen gegevens, die in principe niet gebruikt mogen worden. Volgens KBC en KB Lux hebben de speurders met het dossier geknoeid om de gegevens toch in de rechtszaal te kunnen gebruiken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234