Zondag 25/10/2020

Topkoks luiden noodklok ondanks eerder genomen maatregelen

Sterrenchef Peter Goossens.Beeld BELGA

Toprestaurants in België dreigen te verdwijnen. De lastendruk op de salarissen in de horeca is zodanig hoog, dat restaurants in de problemen komen. Dat zeggen twee van de bekendste Belgische sterrenkoks, Peter Goossens en Yves Mattagne, vandaag in de Corelio-kranten.

De twee sterrenchefs deden een oproep aan de regering Di Rupo om daar iets aan te doen tijdens het afgelopen weekend in Monaco. Daar vierde de Franse kok Alain Ducasse het 25-jarig bestaan van zijn restaurant Louis XV (3 sterren). Ducasse nodigde 240 koks uit alle delen van de wereld uit, samen goed voor driehonderd Michelinsterren.

De regering heeft al maatregelen genomen om restaurants leefbaarder te maken. Zo werd de btw verlaagd van 21 naar 12 procent. De invoering van een beveiligde kassa, om het welig tierende zwartwerk tegen te gaan, zal worden uitgesteld.

Een studie van professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt toonde twee jaar geleden aan dat de Belgische restaurants structureel onrendabel zijn wegens de hoge loonlasten en de harde concurrentie als gevolg van overaanbod.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234