Zaterdag 06/06/2020

Topgastronomie uit het klooster

Doe jezelf een plezier en bekijk het nieuwste seizoen van Chef's Table, dat in februari door Netflix gelanceerd werd. In de allereerste aflevering van de derde reeks gaat het ironisch genoeg niet over de populairste sterrenchef van het moment, maar wordt een prachtig portret gemaakt van Jeong Kwan, een boeddhistische non, en haar tempelvoedsel. Afgelopen herfst had ik het genoegen om zelf, in Japan, ondergedompeld te worden in het fascinerende fenomeen van tempeleten. Een veganistische ervaring om nooit te vergeten. Jeong Kwan leeft weliswaar niet in Japan, maar in het afgelegen Chunjinan-klooster in de bergen van Zuid-Korea. Koken leerde ze van haar ouders. Tot op de dag van vandaag draagt de 60-jarige non elke maaltijd die ze maakt aan hen op. Kwan kookt niet voor Michelinsterren, een goede recensie of likes op een Instagram-account, ze kookt voor haar piepkleine kloostergemeenschap, de occasionele bezoekers van het tempelcomplex en zichzelf. "Creativiteit en ego gaan niet samen. Als je jezelf bevrijdt van de vergelijkende en jaloerse geest, opent je creativiteit zich eindeloos." aldus Kwan. Volgens mij kunnen veel westerse chefs, die vaak enkel maar naar elkaar lijken te kijken, ongetwijfeld wat opsteken van deze nederige zenboeddhist. Verder in de documentaire heeft ze het over de kracht van sojasaus en de energie die ze uit natuurlijke ingrediënten haalt, aangevuld met prachtige beelden van het kloosterleven en het mooie tempelcomplex. Toch is het vooral haar onderliggende boodschap - je leven bewust in handen nemen en door middel van voedsel zorgen voor elkaar - die achteraf bijblijft.

netflix.com

fail-proof falafels

Ze ogen bedrieglijk eenvoudig, maar blijken verdomd moeilijk om helemaal juist te krijgen. Zelf had ik het al losgelaten. Ik trok liever naar de befaamde Benni Falafel in Antwerpen voor perfecte kikkererwtenballetjes.

Afgelopen week viel het boekje Falafel in mijn brievenbus. Een teken van bovenaf dat me aanmoedigt om vooral niet op te geven? Auteur Dunja Gulin is zich bewust van de struggles die bij het falafelmaken komen kijken en gooit onmiddellijk met onmisbare tips en tricks. "Snijd of rasp alle groenten goed fijn. Grote stukken, alsook het gebruik van broodkruim, zorgen ervoor dat de balletjes uit elkaar vallen." Check! Nog zo'n eyeopener: Gulin gebruikt geen gekookte, maar rauwe kikkererwten die ze minstens 24 uur laat weken alvorens ze te frituren. Ook de juiste temperatuur van de olie blijkt van cruciaal belang voor de textuur. Ik haal die handdoek eventjes terug uit de ring en geef huisgemaakte falafels nog eens een kans. Dit weekend probeer ik alvast haar recept op basis van rode linzen uit.

Ingrediënten voor 12 stuks

90 gram rode splitlinzen, 40 gram snijbiet of spinazie (fijngesneden), 2 tenen knoflook, 1⁄2 theelepel zout, 2 cm verse gember (geschild en fijngesneden), 1 theelepel kerriepoeder, 1⁄2 theelepel gemalen koriander, 1⁄2 theelepel kurkuma, 1⁄2 theelepel garam masala, 1⁄2 theelepel gemberpoeder, 1⁄2 theelepel chilipoeder, 230 ml olie om in te frituren

1. Was de rode linzen grondig en laat ze een nacht in ruim water weken. Giet af, spoel af en laat 5 minuten uitlekken.

2. Zet het S-mes in de foodprocessor (of gebruik een goede blender) en pureer alle ingrediënten, behalve de olie, tot het mengsel de textuur heeft van grof zand. 3. Rol balletjes ter grootte van walnoten en druk ze een beetje plat zodat je dikke, ovale falafels krijgt. Maak je handen vochtig om te voorkomen dat de mix te veel kleeft.

4. Frituur de falafels 4 minuten tot ze mooi bruin zijn.

Waar eet...

Britt Van Marsenille

Ze is een van de Madammen bij Radio 2 en zoekt voor het Eén-programma Voor hetzelfde geld uit hoe je meer kunt doen met minder centen. Volgende maand starten de opnames van het vijfde seizoen.

"Ni Shifu is een klein Chinees restaurantje achter het UGC in Antwerpen, vlak bij de goktentjes en louche massagesalons en naast een heel toffe karaokebar. Het is alles behalve een hippe plek en oogt eerder een tikkeltje aftands, maar het eten is er hemels. Hier geen dubieuze, in gelatinesaus gedrenkte keuken, maar overheerlijke en vooral authentieke Sichuan-gerechten zoals gestoomde zeebaars met gember en chili en boontjes met gehakt. Kommetje rijst erbij en ik ben een gelukkig mens."

Breydelstraat 8, Antwerpen, nishifu.be

Falafelballetjes op basis van kikkererwten moeten altijd gefrituurd worden om ze goed verteerbaar te maken. Bak ze dus niet in de oven.

Sociaal design

Uit het vakmanschap en de strakke organisatie van Den Ateljee, een dagcentrum voor volwassenen met een beperking, en het eigenzinnige ontwerp van keramiste Ann Van Hoey, groeide een collectie van drie kommetjes in steengoed, in verschillende maten en kleuren. De toepasselijke naam voor de collectie, A+A, oftewel Ann + Ateljee, was de meest logische benaming voor dit mooie designproject.

serax.be

Kopje powerkoffie?

Italianen begrijpen niet dat wij, Noord-Europeanen, gaan zitten voor koffie. Espresso of cappuccino met cornetto - niet het ijsje, maar de Italiaanse versie van onze croissants - worden er namelijk 's ochtends, op weg naar het werk, rechtstaand en vaak in luttele seconden, aan de bar gedronken. Binnen en buiten, in enkele minuten. Wie in België dezelfde ervaring zocht, was er lange tijd aan voor de moeite. Maar sinds kort kun je voor een supersnelle espresso aan de bar terecht bij Caffè Vergnano in Brussel, "de eerste echte Italiaanse koffiebar", aldus het persbericht.

Robert Schumanplein 7, Brussel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234