Zaterdag 10/04/2021

Topfavoriet NMBS onder vuur door cv

Ellen Joncheere (41), de topfavoriete om CEO te worden bij de NMBS, ligt onder vuur. De topmanager zou onder meer gelogen hebben over haar diploma en haar curriculum. Zelf legt Joncheere de schuld bij de headhunters van de regering. 'Ik weet ook niet hoe die opleiding op mijn cv is gekomen.'

De laatste weken viel de naam van Joncheere steeds vaker als nieuwe CEO van de NMBS. Joncheere is sinds 2009 algemeen directeur van Sita Belgium, de grootste afvalverwerker van België. Ze is een van de vijf kandidaten die door headhunter Egon Zehnder is geselecteerd om spoorbaas te worden. Bovendien is ze de enige vrouwelijke kandidaat. En een vrouw aan de top van de NMBS, dat ziet de regering wel zitten.

Eén probleem: Joncheere heeft een erg flexibel cv. De voorbije jaren werden er regelmatig functies en diploma's veranderd. Daarbij veranderde onder meer een bacheloropleiding aan de hogeschool in een masteropleiding aan de universiteit. In regeringskringen spreekt men nu al van "een Temsamani'tje". Daarmee verwijst men naar Anissa Temsamani, de voormalige sp.a-staatssecretaris die in 2003 in opspraak kwam door een verzonnen diploma.

Geen spoor

Op het cv dat Joncheere heeft ingediend bij Egon Zehnder staat dat ze in 1995 een master in de communicatiewetenschappen heeft behaald aan de VUB. Dat klopt niet. De administratie van de universiteit vindt geen enkel spoor terug van Joncheere. Noch in de archieven van de universiteit, noch in de masterproeven. Rector Paul De Knop klinkt formeel: "Voor zover wij kunnen nagaan, was mevrouw Joncheere nooit ingeschreven en heeft ze nooit gestudeerd aan de VUB."

In werkelijkheid voltooide Joncheere een graduaatopleiding van drie jaar aan de HAM-hogeschool in Mechelen. Maar wie haar cv's doorheen de jaren naast elkaar legt, merkt dat de opleiding verandert van HAM naar HOB, de hogeschool Brussel, en ten slotte VUB. Dat laatste staat op het cv waarop de regering haar beslissing over de nieuwe spoorbaas baseert. Het cv is gescreend door headhunter Egon Zehnder.

"Ik heb inderdaad nooit een master communicatiewetenschappen gehaald. Staat dat echt op mijn cv? Geen idee hoe dat erop is gekomen", reageert Joncheere verrast.

Zelf legt ze de schuld bij Egon Zehnder. "Ik denk dat de headhunters hun werk niet hebben gedaan. Ze moeten een fout hebben gemaakt. Dat proberen ze allicht in mijn schoenen te schuiven."

Opmerkelijk, want in een interview uit 2009 in het blad van de milieubeheersfederatie FEBEMlezen we: "Na mijn opleiding aan de VUB in Brussel volgde ik Advanced Management aan de Vlerick Management School en behaalde een Master in Economy en Marketing aan de Vlekho."

Dat Joncheere flexibel omspringt met haar cv, blijkt ook uit haar LinkedIn-profiel. Daarop staat dat ze van 2002 tot 2006 marketing & sales director was bij SPE, nu bekend als EDF Luminus. Toenmalig CEO Luc Sterckx ontkent dat ze in het directiecomité zat. "Zij heeft nooit rechtstreeks aan mij gerapporteerd." Geconfronteerd met die stelling, zegt Joncheere: "Ik had wel degelijk een directeursfunctie, maar dan op het niveau van een retailtak."

Het cv van Joncheere is belangrijk, omdat alle kandidaten voor de NMBS moeten voldoen aan criteria. Daarmee wil de regering-Di Rupo de benoemingscarrousel aan de top van de overheidsbedrijven objectiveren. Al is ook dat relatief.

Aanvankelijk was de vereiste een universitair diploma, maar dat werd meteen aangepast omdat Luc Lallemand, de PS-poulain die gebeiteld zit bij Infrabel, afstudeerde van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Die opleiding is niet universitair. De vereiste werd daarom veranderd in een hogere opleiding van het lange type.

Consultatieronde

De cv-affaire legt niet alleen een bom onder de kandidatuur van Jonc-heere, maar stelt de regering voor een vraagstuk. Die wil tabula rasa maken bij de NMBS, in de hoop het imago op te lappen.

In dat geval zouden de huidige CEO's Jannie Haek (sp.a) en Marc Descheemaecker (liberaal etiket) afvallen. Ook Jean-Claude Vandenbosch (ex-Belgacom) maakt als Franstalige kandidaat geen kans als Lallemand bij Infrabel blijft. De vierde kandidaat, Michel Van den Broeck (LeasePLan), kwam eerder al in opspraak voor de sponsoring van basketbalclub Oostende. Zijn kandidatuur wordt daarom afgeketst door de liberalen.

Joncheere leek makkelijk op weg naar het CEO-schap van de NMBS. Of dat nog altijd zo is, zal de komende weken duidelijk worden. In regeringskringen valt te horen dat Egon Zehnder mogelijk een nieuwe consultatieronde zal opstarten. Op 28 augustus komt de kern opnieuw bijeen om over de topbenoemingen te praten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234