Topdokter: "Laat dikke mensen meer betalen voor een vliegtuigticket"
De Britse topdokter en professor Sally Davies heeft een storm van kritiek over zich heen gekregen nadat ze zei dat een "vettaks op vliegtuigen" obesitas kan tegengaan. "Er is geen excuus voor deze uitspraak", klinkt het. Maar het idee is niet nieuw: er is een luchtvaartmaatschappij die de maatregel al heeft ingevoerd.
Davies houdt geen blad voor de mond als het over obesitas gaat. Eerder wees ze de mode-industrie al met de vinger, omdat het obesitas in de hand zou werken door te grote maten te produceren. "Maten veranderen zodat klanten er dunner uitzien, werkt obesitas in de hand", zei ze ooit. Met haar nieuwe uitspraak over een vettaks op vliegtuigen haalt ze andermaal de woede van het hele land op haar hals.
Op een event over voeding in het London's Science Museum vroeg iemand in het publiek wat ze dacht over een taks op dikke mensen om het groeiende probleem van obesitas tegen te gaan. "Ik vraag me af waarom luchtvaartmaatschappijen hun prijs niet bepalen naargelang het gewicht van de passagier en zijn bagage, het zou een slimme aanpak zijn", zei Davies. Een woordvoerder van de dokter beweert nu dat het om een grap gaat. "Misplaatst", klinkt het bij het National Obesity Forum.
"Op een publiek event maak je niet zulke grappen, het is schandalig", zegt professor David Haslam, voorzitter van het National Obesity Forum. Anderen stellen zich de vraag of ook grote mensen, zwangere vrouwen en mensen in een rolstoel moeten betalen voor hun 'extra bagage'.
Samoa Air
Hoewel niet iedereen staat te springen voor een vettaks, is die ooit wel ingevoerd door luchtvaartmaatschappij Samoa Air. Het bedrijf woog de passagiers en liet de prijs afhangen van het totale gewicht van de passagiers en hun bagage.
Samoa is een van de dikste landen ter wereld en het bedrijf beweerde dat het de eerlijkste manier was om te reizen. Volgens het bedrijf zou de maatregel mensen bewust maken over het probleem.