Zondag 29/01/2023

Zomer

Topdagen voor recreatiedomeinen

Archiefbeeld. Beeld rv
Archiefbeeld.Beeld rv

Niet alleen aan de kust was het afgelopen verlengd weekend druk, ook de recreatiedomeinen en verschillende evenementen noteerden topdagen.

Antwerpen

De Antwerpse provinciale domeinen kenden het afgelopen verlengde weekend door het zomerse weer heel wat drukte. De domeinen Zilvermeer en De Nekker trokken zo'n 20.000 bezoekers. Ook groendomeinen waren in trek.

"De verblijfsrecreatie op het Zilvermeer in Mol op de camping, in blokhutten, vakantiewoningen, het vlotkamperen, was sinds donderdag 100 procent volgeboekt en de dagkassa's noteerden om en bij de 15.000 bezoekers", klinkt het bij de provinciale diensten. "In De Nekker zochten 5.000 mensen verfrissing en afleiding in het zwembad en de rest van het domein."

Ook de groendomeinen Rivierenhof in Deurne, Prinsenpark in Retie en Vrijbroekpark in Mechelen zagen een sterke toename in wandelaars, fietsers, picknickers en zomerse genieters. "Er kwamen enkele tienduizenden bezoekers ontspannen in het groen, veel meer dan de voorbije weekends", luidt het.

De provinciale domeinen De Schorre in Boom en Vrieselhof in Oelegem (Ranst) hadden evenementen die duizenden bezoekers trokken, "hoewel de brandende zon er mee voor zorgde dat de recordtoeloop wat uitbleef en er enkel een gezellige drukte te merken was".

"De terrassen en horecazaken in de provinciale domeinen hebben optimaal kunnen profiteren van dit uiterst zomers Hemelvaartweekend", wordt besloten.

Vlaams-Brabant

Ook in Vlaams-Brabant waren het topdagen. Het provinciaal domein van Huizingen mocht de voorbije dagen zo'n 20.000 bezoekers verwelkomen, terwijl het Bloso-domein van Hofstade er alleen al zondag een kleine 12.000 te verwerken kreeg. "Het lijkt wel hoogzomer", klinkt het bij de domeinverantwoordelijken.

"Alleen al vandaag hebben we minstens 4.000 betalende bezoekers gehad voor het strandgedeelte van het domein", zegt Myriam Dewaele, verantwoordelijke voor het domein van Hofstade. "In de rest van het domein ziet het werkelijk zwart van het volk, zodat ik schat dat we tussen de 10.000 en 12.000 bezoekers hebben gehad vandaag. En er komen nog steeds mensen aan. Vrijdag en zaterdag was het wat minder druk maar donderdag was het ook een topdag."

Eenzelfde verhaal valt te horen in het provinciaal domein van Huizingen. "Vrijdag en zaterdag waren traditiegetrouw wat rustiger maar donderdag en vandaag was het heel druk", zegt domeinverantwoordelijke Sarah Staut. "In totaal zullen we toch een 20.000 bezoekers gehad hebben op deze vier dagen tijd."

Zowel in Huizingen als in Hofstade vielen geen incidenten te betreuren.

Oost-Vlaanderen

Verschillende recreatiedomeinen in Oost-Vlaanderen hebben een topweekend achter de rug. Er werden bezoekersrecords op de Tuindagen in Beervelde, het culinair evenement Gent Smaakt en het foodtruck festival Barrio Cantina, zo leert een rondvraag.

Het recreatiegebied Blaarmeersen in Gent zag de afgelopen vier dagen tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers. "Dit is een superstart van het seizoen", zegt beheerder Danny Lamont. "Vorig jaar was mei heel slecht, dit is een bezetting die we enkel hebben bij goed weer." Zondag schakelde de Blaarmeersen redders in, zodat ook de glijbanen in de zwemvijver openden.

Ook het (provinciaal) recreatiepark De Ster in Sint-Niklaas zette zondag redders in. "Jobstudenten zijn aan het studeren momenteel, maar we vonden voldoende redders", zegt directeur Pieter Debaets die ongeveer 20.000 bezoekers telde. "Het water is natuurlijk nog koud."

De meeste bezoekers telde het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke, met op donderdag 8.900 recreanten en de andere dagen tussen de 4.300 en 4.500. Het zwembad kreeg dagelijks tussen de 1.300 en 1.500 bezoekers te verwerken, het 50 meterbad in open lucht werd geopend.

Drie grote evenementen in de provincie Oost-Vlaanderen kenden een absoluut bezoekersrecord. De tuindagen in Beervelde, die normaal 20.000 liefhebbers langs de kassa zien passeren, kregen vrijdag 10.000 bezoekers over de vloer. Op zaterdag waren er dat 6.300 en op zondag tussen 8.000 en 10.000.

Het culinair evenement Gent Smaakt, waarmee de Gentse horeca wordt gepromoot, zegt afgelopen weekend 45.000 bezoekers geteld te hebben op het Emile Braunplein. Op andere jaren waren er dat rond de 30.000. Ook het aangrenzende foodtruck festival "Barrio Cantina", op de Korenmarkt, kreeg een massa volk over de vloer. "Het concept draait goed en het goede weer heeft alles eraan toegevoegd", zegt Jo Bonte (Polé Polé) .

West-Vlaanderen

De kust is uitermate tevreden. "Het sterkste verlengde weekend in jaren", klinkt het.

Verblijfstoeristen vonden vlot hun weg naar zee. De hotels hadden een bezettingsgraad van 90 procent en meer. De last-minuteboekingen stroomden de jongste dagen volop binnen. "Een opsteker voor de ganse kust na een moeilijke periode met heel wat kwakkelweer", klinkt het bij Westtoer, dat al uitkijkt naar het pinksterweekend. Afgelopen weekend is nog maar eens gebleken dat de kust een vierseizoenenbestemming is en dat de regio een enorme aantrekkingskracht heeft voor kortbijvakanties.

Ook elders in de provincie West-Vlaanderen werd verfrissing gezocht. Zo zijn vroeger dan voorzien redders opgetrommeld voor het Provinciedomein De Gavers in Harelbeke, waar kon gezwommen worden. Aan de kust kon enkel gezwommen worden in Blankenberge en De Haan, de andere kustgemeenten volgen later. Er waren een paar reddingsacties maar grote problemen waren er niet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234