Zondag 16/01/2022

recensie

Topchef Kobe Desramaults creëert magie in 'De Superette'

Desramaults' nieuwe topzaak is lichtjaren voor op de concurrentie. Beeld Johan Martens
Desramaults' nieuwe topzaak is lichtjaren voor op de concurrentie.Beeld Johan Martens

Nog voor Superette Edwin - die er vroeger huisde - goed en wel was gestript, creëerde zowat de hele Vlaamse pers al een buzz van jewelste rond 'de bakkerij annex snackbar van Kobe'. Desondanks lukt het het DM.City Gent makkelijk om kort na de opening al te reserveren.

Caroline de Ruyck

Lang leve koning voetbal. Van 'kraakpand' over 'vlooienmarkt' tot 'koeienstal': over het onaffe interieur vol afdankertjes hoorden we weinig fraais van vrienden die hier al hadden aangeschoven voor een prijzig zuurdesembrood of dito ontbijt. En het moet gezegd: wie houdt van chique, afgelikt en binnen de lijntjes, zoekt beter andere oorden op. Zelfs de obers en diensters lopen erbij alsof ze regelmatig de Kringwinkel induiken. Wellicht niet ieders meug, dit wat rafelige concept, maar wel hoog qua hipstergehalte.

De kamerbrede schuiframen van De Superette staan op deze warme avond wagenwijd open, zodat het terras bijna één wordt met de binnenruimte. Een vlotte jongen begeleidt ons naar een tafeltje vlakbij de indrukwekkende houtoven, waar we Kobes internationale team in volle actie bezig zien. Dit lijkt al lang niet meer Gent, maar trendy Noho of Nolita in hartje New York. Terwijl hij aan ons tafeltje komt neerhurken, legt onze ober de formule uit: in De Superette eet je zoals jij daar zin in hebt. Elk één gerecht bestellen of twee (of meer) gerechten delen en laten aanrukken in de volgorde die jij wilt, het kan hier allemaal. Op de kaart staan geen bereidingswijzen maar alleen ingrediënten, zodat je - tenzij je extra tekst en uitleg vraagt - altijd wel iets verrassends op je bord krijgt.

Een rafelig concept met een hoog hipstergehalte. Beeld Johan Martens
Een rafelig concept met een hoog hipstergehalte.Beeld Johan Martens

Het eten: puur en origineel
Starten doen we met crackers met kruiden (€5), ragfijne, artisanele biscuitjes vol venkelzaadjes begeleid door een volle karnemelkdressing, en rauwe groenten (€6), een portie radijsjes, augurken en peultjes recht van het veld, met opgelegde sliertjes selderij erbij. In het glas komen frisse, zalig ziltige biobubbels uit de Bourgogne (€7). Hoofdgerecht wordt kraakverse, zoete duinasperges uit Ghyvelde met hoeve-ei (€15), bereid op een bijzondere variant van hollandaise: deels goudbruin gegrild, deels in rauwe slierten met toefjes saus en enkele discrete blaadjes salie. Kwaliteit ten top. Aan de overkant oogt en smaakt alles al even puur en origineel: gemarineerde jonge rode bietjes met het lof als slablaadjes, vergezeld van stukken op hout gegaarde hondshaai op een dressing van gerookte yoghurt (€14). Afsluiten doen we met qua smaakcombinaties al even magische desserts (€7): aardbeien met vlierbloesem, onder andere in een luchtige kwark en gemarineerd, en rabarbertaart met smeuïg vanille vla-ijs, gemarineerde sliertjes rabarber en crumble.

'De Superette' Desramaults' snackbar of brasserie noemen, doet deze nieuwe topzaak onrecht aan. Ze ligt geen kilometers, maar eerder lichtjaren voor op de concurrentie.

null Beeld Johan Martens
Beeld Johan Martens

De Superette
Guldenspoorstraat 29/33
9000 Gent
Tel: 09/278.08.08
www.indewulf.be/desuperette/

Deze recensie verscheen eerder in DM.City Gent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234