Maandag 04/07/2022

PortretKarine Moykens

Topambtenaar Karine Moykens, de vrouw die ons voor een tweede coronagolf moet behoeden

Karine Moykens Beeld BELGA
Karine MoykensBeeld BELGA

Topambtenaar Karine Moykens krijgt de leiding over de testing and tracing om het coronavirus in te dijken. Haar opdracht is glashelder: ons land behoeden voor een tweede golf van de epidemie. ‘Problemen maken is niet zo moeilijk, maar problemen oplossen wel. Dat is wat zij doet.’

Stavros Kelepouris

Karine Moykens wordt de nieuwe voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. Ze neemt het stokje over van viroloog Emmanuel André, die verscheidene keren zijn ongenoegen uitte over de teststrategie van ons land.

Moykens is voor het grote publiek allesbehalve een ronkende naam. Maar in overheidskringen geniet ze de reputatie van een plichtsbewuste civil servant die de taaiste opdrachten tot een goed einde weet te brengen. Er is een reden waarom Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) begin april, toen Vlaanderen maar geen vat kreeg op de verspreiding van het coronavirus in de woon-zorgcentra, de hulp van Moykens inriep. Hij gaf haar de leiding van de Taskforce COVID-19 Zorg, die de epidemie in de hele Vlaamse zorgsector moest indijken.

Het enige verbazingwekkende daaraan is dat het niet eerder gebeurde, zegt hoogleraar bestuurskunde Filip De Rynck (UGent). Hij sprak de laudatio uit toen Moykens vorig jaar gelauwerd werd als Overheidsmanager van het Jaar. Als secretaris-generaal van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin had Moykens net een aantal pittige jaren achter de rug. De zesde staatshervorming, het zogenaamde Vlinderakkoord, had een groot pakket aan bevoegdheden in onder meer het domein welzijn overgeheveld naar de regio’s.

Enorm management

Moykens wachtte de taak om dat achter de schermen in goede banen te leiden. “Dat vraagt een enorm management. Na het politiek akkoord begint het echte werk nog maar. Niemand verandert graag, ook overheidsdiensten niet. De manier waarop je die omslag aanpakt, is van cruciaal belang”, zegt De Rynck. “Mensen als Karine Moykens maken het verschil tussen politieke beloftes die slagen of falen.”

Voor ze zich in de Vlaamse administratie ontpopte tot topmanager was Moykens tien jaar lang actief als (adjunct-)kabinetschef op voornamelijk christendemocratische kabinetten. Dat speelt in haar voordeel: ze heeft begrip voor de politieke context waarin de overheid werkt, en begrijpt dat politici soms in ambigue posities belanden. Daardoor dwingt ze respect en vertrouwen af bij ministers, ook van een andere signatuur.

“Ze is loyaal, discreet, en wil altijd het algemeen belang dienen”, zegt voormalig welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V), voor wie Moykens kabinetschef was. “Het welzijnsdomein is zeer groot, maar zij is daar een primus inter pares. Iedereen rekent haar tot de absolute toppers. Ze heeft het talent om orde en focus te scheppen in de hectische omgeving die een kabinet vaak is. Problemen maken is niet zo moeilijk, maar problemen oplossen wel. Dat is wat zij doet.”

Een gigantische opdracht

Moykens neemt nu een rol op waarbij ze het gewicht van de natie op haar schouders torst. Zolang er geen vaccin is, is testen en traceren onze beste strategie om het coronavirus te verslaan. Een gigantische opdracht – “maar Karine Moykens heeft de gave om te zeggen ‘we beginnen eraan’, en dat ook tot een goed einde te brengen”, aldus Vandeurzen.

“We moeten vermijden dat heel onze maatschappij opnieuw in lockdown gaat. Dat is allesbehalve een eenvoudige opdracht”, beseft Moykens zelf. Vooral omdat de contact tracing tot nog toe met allerhande kinderziektes bleek te kampen. Een aantal daarvan zijn intussen weggewerkt, zegt Moykens. Maar het blijft wel zaak van voortdurend bij te sturen.

Opvallend is dat Moykens hoog inzet op een app die de manuele contact tracing moet aanvullen. Die app zal vooral in het najaar belangrijk zijn, zegt ze. “Dan gaan we wellicht terug naar evenementen of drinken we ons glaasje wijn binnen in het café in plaats van op het terras. Daardoor komen we nauwer in contact met mensen die we niet kennen. Een app is dan het perfecte hulpmiddel.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234