Zondag 13/06/2021

Update

Topambtenaar achter eHealth en elektronische id-kaart in opspraak

Het eHealth-platform, een van Robbens grootste verwezenlijkingen. Beeld kos
Het eHealth-platform, een van Robbens grootste verwezenlijkingen.Beeld kos

Op een 'magistrale manier' ontwierp Frank Robben het federale eHealth-platform. Een 'fantastisch instrument', zo luidt het. Tragisch is echter dat diezelfde topambtenaar door zijn autoritaire managementstijl het 'eHealth-speeltje' dreigt kapot te maken. Dat stelt althans de Artsenkrant.

De Artsenkrant verzamelde de voorbije maanden getuigenissen over de manier waarop de administrateur-generaal het eHealth-platform leidt. "Significant is alvast dat niemand zijn naam in de krant wil", luidt het vandaag in het weekblad.

In 1991 richtte Robben de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid op, in 2005 schopte hij het tot Vlaams overheidsmanager van het jaar en sinds 2007 werkt de man aan het eHealth-platform. Robben is ook de architect van de elektronische identiteitskaart. "Door die enorme verdiensten en knowhow is hij nog steeds op post", klinkt het.

"Egocentrisch management"

Artsenkrant voert een aantal getuigen op die Robben egocentrisch management verwijten, het onnodig afblokken van uitgaven, pestgedrag, misprijzen, het opleggen van onmogelijke doelstellingen, tot manipulatie toe. Veel medewerkers, onder wie twee artsen, stapten op of werden ontslagen.

"Vraag is ook of Frank Robben de voeling met de realiteit niet stilaan kwijtraakt", stelt de Artsenkrant. "Hij woont nu bijvoorbeeld binnen de muren van eHealth 'als een kluizenaar' in een studio en zou er prat op gaan 'op een maand tijd maar tien euro te hebben uitgegeven'. En zijn autistische trekjes worden met de jaren erger. Tragisch. Vooral omdat niemand zijn kwaliteiten betwist".

"Iedereen erkent Robbens kwaliteiten als visionair en als pionier, maar nu de technische infrastructuur op poten staat, vereisen de volgende stappen, zoals opgesomd in de roadmap, onderhandeling en overleg, talenten die de administrateur-generaal van eHealth niet of niet meer in huis blijkt te hebben", aldus nog het weekblad.

CD&V-signatuur

De getuigenissen gaan allemaal in dezelfde richting: Robben blijkt een heus obstakel te zijn geworden voor de toekomst en de stabiliteit van eHealth. "Zijn beslissingen zijn steeds minder rationeel", zegt een van de getuigen. "Hij heeft een pathologische relatie met geld, die zich uit telkens als een broodnodige uitgave voor de duurzaamheid van eHealth nodig is. Hij wil het budget niet opgebruiken. Daardoor veroorzaakt Robben heel wat onvrede onder zijn medewerkers. De uitgaven worden afgeblokt, waardoor regelmatig opleidingen worden geweigerd. Een onwaardige (en absurde) situatie gezien het belang en de rol van het eHealth-platform", luidt het.

Een andere bron van Artsenkrant heeft het over een egocentrische Robben, die het van levensbelang vindt dat alles rond hem draait. Nog een andere bron is van mening dat zijn vermogen om rationeel te analyseren aangetast is door een ronduit "brutaal" gedrag. Meerdere ex-medewerkers zouden de Riziv-top op de hoogte hebben gebracht, en telkens bleek Robben op voorhand geïnformeerd over de aantijgingen.

Uit een rondvraag van Artsenkrant blijkt dat Robben ook niet meer zou willen overleggen of samenwerken met bepaalde sleutelfiguren bij het Riziv of de FOD Volksgezondheid.

Met het nieuwe kabinet De Block en een CD&V die stukken minder machtig is dan voorheen (Robben is van CD&V-signatuur), krijgt Robben blijkbaar niet meer dezelfde politieke steun. En het kabinet De Block moet samen met het beheerscomité Robben, wiens mandaat binnenkort ten einde loopt, evalueren.

undefined

Robben: "Trots op verdiensten"

Artsenkrant laat ook Robben zelf aan het woord. Volgens hem spreekt zijn loopbaan voor zich. Hij is er trots op dat hij de Belgische staat zoveel diensten kon bewijzen. Hij is uiterst veeleisend voor zichzelf en daardoor ook voor zijn medewerkers. De talrijke mensen die het bedrijf hebben verlaten, moeten zich ook afvragen waarom, stelt hij.

De 53-jarige Robben, wiens mandaat eind dit jaar afloopt, geeft ook aan kandidaat te zijn voor een nieuw mandaat, alhoewel steeds meer stemmen opgaan om hem aan de kant te schuiven. "Het is mijn beheerscomité dat me evalueert. Daar dient het voor", reageert hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234