Woensdag 23/10/2019

Top VRT krijgt nog maar eens herstructurering

Ook Wim Coessens, de vroegere algemeen directeur van De Morgen, krijgt een nieuwe functie en mag zich nu manager digitale media noemen

BRUSSEL l De ene herstructurering is bij de VRT nauwelijks doorgevoerd of de volgende wordt al aangekondigd. Na de 'bollen' van de openbare omroep krijgen nu ook de 'sporen' hun eigen manager. Die vervangen die van de verbredende en verdiepende netten.

Onder de grote toren aan de Reyerslaan werken ze momenteel met bollen en sporen. Zo is er een bol strategie, een bol media en een bol productie. Aan de top van elke bol staat een directeur.

Voor media is dat Mieke Berendsen, die in november Wim Vanseveren opvolgde. Daarvoor stond Berendsen aan het hoofd van de verbredende netten (Eén, Donna, Ketnet en Radio 2). Aan het hoofd van de verdiepende netten (Studio Brussel, Canvas, Radio 1, Klara) stond Isabelle Baele. Zij vielen onder de verantwoordelijkheid van de directeur media, maar stonden op hun beurt boven de verschillende netmanagers.

Toen Berendsen Vanseveren opvolgde, werd haar vroegere functie niet opnieuw ingevuld. Gisteren voerde ze haar plan voor een nieuwe managementstructuur binnen de bol media door.

Wie die structuur wil begrijpen, moet eerst het sporenbeleid van de VRT begrijpen. Tussen de verschillende zogenaamde 'merken' lopen drie sporen. Onder spoor één en twee valt alles wat analoog was. Het onderscheid heeft met thema's te maken.

Bijvoorbeeld: de VRT brengt cultuur via twee sporen. Komt er cultuur in een vertrouwd programma - Brusselmans presenteert zijn nieuwe boek in De laatste show, bijvoorbeeld - dan zitten we op spoor één. Kijken we naar een programma dat alleen over cultuur gaat, zoals Lux XL dat vanavond terugkeert op Canvas, dan zitten we op spoor twee. We zitten op spoor drie als we cultuur digitaal of op het internet bekijken.

Isabelle Baele wordt nu contentdirecteur van spoor één en twee voor alle netten. "Ze heeft de eindverantwoordelijkheid voor het generieke schema, de programma-invulling en -opvolging, de media-aankoop en de coördinatie van de muziek", zo luidt haar nieuwe opdracht. Mark Coenen blijft directeur van de bol strategie. Aan het hoofd van spoor drie komt Wim Coessens, die zichzelf manager digitale media mag noemen. Coessens was in een vorig leven algemeen directeur van De Morgen, werd vervolgens tien maanden coördinator van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent en was nog geen drie maanden netmanager van Radio 1.

Als netmanager van Radio 1 wordt hij nu opgevolgd door Els Van de Sijpe, de architect van de vernieuwingsoperatie die Radio 1 onlangs heeft ondergaan. Naast Isabelle Baele en Wim Coessens komt Jeroen Bronselaer te staan. Bronselaer was het voorbije anderhalf jaar adviseur marktontwikkeling en projectleider voor het strategische project 'verzekeren van inkomsten'. Voortaan wordt hij de nieuwe businessmanager binnen de bol media, waar hij "de financiële sturing en planning en het contracten- en rechtenbeheer zal coördineren". (BDC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234