Zaterdag 04/02/2023

Top van administratie

BUITENLANDSE ZAKEN

Exxon-CEO Rex Tillerson

Met Rex Tillerson (64) komt voor de eerste keer in de moderne geschiedenis van de VS een CEO van een multinational aan het hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tillerson was baas van oliebedrijf ExxonMobil.

Diplomatie staat voor hem synoniem met keiharde zakendeals. In moeilijke investeringsgebieden als Rusland, Saudi-Arabië en Jemen dwong hij met zijn stijl respect af. Zo kreeg hij in 2013 een onderscheiding van president Vladimir Poetin voor zijn werk met de Russische onderaannemer Exxon Neftegas, die olie ontgint in Rusland en de Kaspische Zee.

De mogelijke belangenvermenging tussen zijn zakenverleden en toekomstig Rusland-beleid wordt zijn heetste hangijzer tijdens de aankomende hoorzitting in de Senaat.

DEFENSIE

Ex-generaal James 'Mad Dog' Mattis

"Wees beleefd, wees professioneel, maar met een plan om iedereen te doden die je ontmoet." Met die woorden stuurde ex-generaal James Mattis (66) zijn mariniers de oorlog in. Nu zal met hem voor het eerst sinds 1950 een ex-topmilitair minister van Defensie worden. Mattis is veteraan van de oorlogen in Afghanistan (2001) en Irak (2003). Omdat hij ook meevocht noemden zijn troepen hem 'Mad Dog'.

Hoewel Mattis bekendstaat als een belezen intellectueel botste zijn stijl met huidig president Obama, die hem in 2013 ontsloeg na felle kritiek op het nucleair akkoord met Iran. Mattis is wel loyaal aan de NAVO, maar naar Trumps wens zal hij nu wellicht een drastische hervorming bepleiten.

FINANCIËN

Zakenbankier Steve Mnuchin

Met Steve Mnuchin (53) krijgt het machtige Treasury Department een gehaaide Wall Street-zakenman aan het hoofd. De gewezen partner van Goldman Sachs en investeerder in Hollywood-kaskrakers, zoals Avatar, kocht na de kredietcrisis de noodlijdende bank OneWest, die in opspraak raakte door hardvochtig beleid ten aanzien van klanten die achterliepen met hun hypotheek. Verwacht wordt dat hij, in de beste Republikeinse traditie, belastingverlagingen gaat doorvoeren. Zijn benoeming botst met Trumps campagneretoriek. Daarin symboliseerde Goldman Sachs symbool het 'roverskapitalisme'.

HANDEL

Miljardair Wilbur Ross

Minister van Handel wordt de miljardair Wilbur Ross (78), die de afgelopen decennia de 'koning van de faillissementen' werd genoemd omdat hij bedrijven opkocht, reorganiseerde en doorverkocht. Een treffend voorbeeld is hoe hij de staalmaker LTV in Ohio redde. De arbeiders, die 20 of 30 dollar per uur verdienden, werden ontslagen en via interimbureaus teruggehaald tegen een minimumloon van 9 dollar, zonder toeslagen voor pensioen en bonussen. Hetzelfde deed hij met Trumps problematische casino's in Atlantic City. Straks mag hij de omstreden handelsverdragen met Zuidoost-Azië (TPP) en Europa (TTIP) gaan (her)onderhandelen, maar krijgt ook een rol bij lastenverlaging voor bedrijven.

JUSTITIE

Senator Jeff Sessions

Met oerconservatief Jeff Sessions als volgend justitieminister kiest Donald Trump voor een keiharde veiligheids- en migratiekoers. Sessions steunt zijn voorstel om massaal illegalen te deporteren, een muur te bouwen op de zuidelijke grens met Mexico en moslims een tijdelijk inreisverbod op te leggen.

Burgerrechtenorganisaties zijn bezorgd dat hij hardvochtig zal optreden tegenover minderheden. In zijn carrière werd hij herhaaldelijk van racisme beschuldigd. Ooit relativeerde hij zelfs de Ku Klux Klan.

ARBEID

CEO Andrew Puzder

Fastfood-CEO Andrew F. Puzder, een uitgesproken criticus van sociale bescherming voor werknemers, wordt nieuwe minister van Arbeid. Puzder is de CEO van fastfoodketens Hardee's en Carl's Jr. Tijdens zijn lange carrière in de privésector bouwde hij de reputatie op een fervent tegenstander te zijn van sociale rechten voor werknemers. Hij verzette zich recent nog tegen inspanningen om het recht op betaalde overuren te verruimen. Ook kant hij zich tegen het minimumloon, met als argument dat het schadelijk is voor kmo's en leidt tot banenverlies onder laaggeschoolden.

GEZONDHEID

Afgevaardigde en arts Tom Price

Met Tom Price (62) uit Georgia, orthopedisch chirurg en lid van het Huis van Afgevaardigden, benoemt Trump op Volksgezondheid een fel criticus van de Affordable Care Act, de zorgwet van Obama die Trump beloofde te schrappen. Price stelde als afgevaardigde al vier plannen voor om Obamacare in te trekken en de vrije markt weer vrij spel te geven. Price heeft ook steun om de financiering terug te schroeven van Planned Parenthood, die familieplanning begeleidt, waaronder abortus.

BINNENLANDSE VEILIGHEID

Ex-generaal John F. Kelly

Gepensioneerd generaal John F. Kelly (66) zal als minister van Binnenlandse Veiligheid, een post die bestaat sinds 9/11, een repressief veiligheidsbeleid voeren tegen illegale immigranten. Kelly is een voorstander van Trumps plannen om miljoenen sans-papiers te deporteren en een muur te bouwen op de grens met Mexico, om de strijd tegen mensenhandelaren en drugskartels op te voeren. Die krijgen een geduchte tegenstander met deze ex-leider van de legerdivisie voor Midden- en Zuid-Amerika.

ONDERWIJS

Miljardair Betsy DeVos

Betsy DeVos (58) is een telg uit een Nederlands-Amerikaanse miljardairsfamilie uit Holland in Michigan. Volgens Forbes doneerde ze samen met haar echtgenoot Dick, erfgenaam van het miljardenconcern Amway, dit jaar 2,9 miljoen dollar aan conservatieve Republikeinse groepen.

Onderwijsbonden zijn bezorgd. DeVos heeft géén ervaring in het onderwijs. Als voorzitter van de Republikeinse partij in Michigan geldt ze als invloedrijk activist tegen het publieke onderwijssysteem. Ze wil kinderen vouchers geven om naar privéscholen te kunnen gaan, wat in het voordeel speelt van de religieuze scholen waar ze als overtuigd neocalviniste voorstander van is.

WONEN EN STADSONTWIKKELING

Ex-presidentskandidaat Ben Carson

Ex-presidentskandidaat Ben Carson (65) krijgt het woondepartement, belangrijk omdat miljoenen Amerikanen hun huis verloren in de hypotheekcrisis van 2008. Trump wil Carson als rolmodel voor de Afro-Amerikanen, die hij in de campagne beloofde om de verpauperde binnensteden te herwaarderen. Carson ontsnapte ooit zijn armoedig getto, maar is toch tegen publieke financiering is van woningen, 'omdat ze voor afhankelijkheid zorgen'.

TRANSPORT

Elaine Chao

Elaine Chao (63) moet als minister van Transport Trump helpen om zijn verkiezingsbelofte waar te maken vele miljarden dollars te investeren in het herstel van belabberde infrastructuur. Nu leiden talrijke wegen en bruggen aan betonrot, spoorwegen verroesten en waterleidingen vervuilen door lood. De Aziatisch-Amerikaanse zakenvrouw diende onder ex-president George W. Bush al acht jaar als minister van Arbeid.

STAFCHEF

Reince Priebus

Tot vandaag voorzitter van de Republikeinse partij is Reince Priebus een van de weinigen in Trumps omgeving die gerekend kan worden tot het Republikeinse 'establishment'. Preibus zal als stafchef één doel nastreven: de president intomen en de vrede bewaren met het Republikeinse Congres.

NATIONAAL VEILIGHEIDSADVISEUR

Michael Flynn

Ex-generaal en ex-directeur van de militaire inlichtingendienst Michael T. Flynn als Nationaal Veiligheidsadviseur van volgend president Donald Trump heeft op papier het perfecte cv voor Amerika's belangrijkste politieke inlichtingen- en veiligheidspost. Vervroegd op pensioen gestuurd door president Obama hanteerde hij een provocerend anti-islamdiscours. Hij dook vorig jaar ook op tijdens een galadiner op aan de zijde van Russisch president Vladimir Poetin, wat tijdens zijn hoorzittingen in de Senaat vragen zal oproepen over zijn loyauteit aan Amerika's nationale belangen.

HOOFDADVISEUR

Stephen Bannon

Stephen 'Steve' Bannon (62) wordt hoofdadviseur van Donald Trump. De voormalige oud-directeur van Breitbart News publiceerde vroeger op zijn extreemrechtse website schotschriften tegen mainstreampolitici en -media, tegen islam, tegen joden en tegen migratie. Hij vertoeft internationaal in dezelfde radicaal-rechtse kringen als Vlaams Belang-kopstukken, en zijn adviezen aan Trump zullen deze ideologische lijn volgen.

CIA

Mike Pompeo

Mike Pompeo (52), een Tea Party-Republikein uit Kansas, ex-officier en zakenman, heeft de reputatie een veiligheidshavik te zijn. Hij wil Guantanamo langer openhouden. Pompeo wil ook, net zoals Trump in zijn campagne beloofde, het nucleair akkoord met Iran terugschroeven. NSA-spijtoptant Edward Snowden verdient volgens hem dan weer de doodstraf als hij ooit door Rusland wordt uitgeleverd.

VN-AMBASSADEUR

Nikki Haley

De Republikeinse gouverneur Nikki Haley (44), een dochter van Indiase immigranten, wordt de VN-ambassadeur. Opvallend, want ze heeft geen buitenlandse politieke ervaring behalve zeven handelsmissies als gouverneur voor South Carolina. Haley, geboren als Nimrata Nikki Randhawa, begon haar carrière in het kledingbedrijf van haar moeder.

MILIEUAGENTSCHAP EPA

Scott Pruitt

Scott Pruitt (48) mag als klimaatnegationist en beschermeling van de fossiele energiesector het Amerikaanse milieuagentschap (EPA) leiden dat de uitstootnormen afdwingt. Verwacht wordt dat hij het EPA vleugellam zal maken, zodat de fossiele energiebedrijven, die zijn politieke campagne sponsorden, vrij spel krijgen. De gevolgen voor het Klimaatakkoord van Parijs kunnen rampzalig zijn als de VS hun beloftes niet nakomen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234