Donderdag 20/02/2020

Top secret informatie? Nee, nee en nogmaals nee

Op een Belgische overheidswebsite staat een grondplan van SHAPE, het operationele militaire hoofdkwartier van de NAVO in Europa. Ook vertrouwelijke documenten van de FOD Informatie- en Communicatietechnologie staan open en bloot op het net.

Meer dan een eenvoudige zoekopdracht op Google is er niet nodig om het grondplan te vinden van SHAPE, het operationele militaire hoofdkwartier van NAVO in Europa. Dat is te vinden in Casteau, ten noorden van Bergen. Het plan toont hoe het terrein eruitziet, welke gebouwen en watertoevoer er is. Sinds 2003 is SHAPE (Supreme Headquarters of Allied Powers Europe) het hoofdkwartier van Allied Command Operations (ACO) en stuurt het alle operaties wereldwijd aan. Er werken zo'n 3.000 mensen, waaronder een 440-tal officieren.

Een anonieme bron binnen de NAVO noemt het online plaatsen van het grondplan "zeer ongelukkig", hoewel de informatie niet met een hoog veiligheidsrisico gepaard gaat. Dat bevestigt ook luitenant-kolonel Jay Janzen, woordvoerder van SHAPE. En ook: "Sowieso neemt SHAPE voldoende maatregelen om er voor te zorgen dat de site en de omgeving voldoende beveiligd zijn."

De info staat op een website van de Belgische overheid met publieke aanbestedingen. Die site - publicprocurement.be - valt onder de FOD Personeel & Organisatie. Maar daar verwijst men door naar Defensie, dat de aanbesteding uitschreef. Daar was gisteravond niemand bereikbaar.

Het is niet de enige gevoelige informatie die nog altijd op het internet te vinden is. Ook gedetailleerde plannen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Huis der Parlementsleden, het administratief gebouw van het federaal parlement, staan online. De Morgen vond ook strikt vertrouwelijke documenten van FEDICT, de federale overheidsdienst informatie- en communicatietechnologie. Hoewel de documenten, met onder meer vertrouwelijke vragen van leveranciers, duidelijk vermelden dat het om strikt vertrouwelijke documenten gaat, ontkent FEDICT dat. "Het gaat om een lastenboek", klinkt het.

Login en wachtwoord

Het is niet de eerste keer dat onze overheid slordig omspringt met mogelijk gevoelige info. Eerder stonden al grondplannen van gevangenissen, justitiehuizen en politiekantoren online. Ook het pijplijnnetwerk van de NAVO, verantwoordelijk voor toevoer van brandstof, stond lange tijd op het internet. In de jaren 80 pleegde de communistische terreurgroep CCC daar nog een aanslag op.

Hoewel minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet weten dat er geen gevoelige gegevens in stonden, werd de info offline gehaald. In andere landen wordt informatie die voor openbare aanbestedingen nodig is, achter een login en een wachtwoord gestoken. Zinnig, in tijden van terreurdreiging. Het is niet duidelijk waarom informatie die enkel voor aannemers bestemd is voor het brede publiek toegankelijk moet zijn. Morgen wordt Jambon in de commissie Binnenlandse Zaken geïnterpelleerd over de situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234