Maandag 26/10/2020

Wie krijgt wat?

Top secret: Fabiola's nagelaten fortuin

Beeld © Belga

Volgens het testament van koningin Fabiola moet haar erfenis integraal naar goede doelen gaan. Maar of ook haar in Spanje ondergebrachte vermogens onder die erfenis vallen? "Alleen al het bestaan van die stichting wordt angstvallig geheim gehouden", zegt royaltywatcher Thierry Debels.

Op het eerste gezicht lijkt het een spectaculaire geste. Koningin Fabiola, minstens zo rijk als de zee diep, liet in haar testament stipuleren dat haar privépatrimonium integraal naar hulpbehoeftigen moet gaan.

De gelukkige erfgenaam is het Hulpfonds van de Koningin, een vzw die opgericht werd in 1964, vier jaar na Fabiola's huwelijk met Boudewijn.

Het hulpfonds, dat sinds begin dit jaar onder toezicht van koningin Mathilde staat, verleent volgens de eigen website 'hulp aan behoeftige en in dringende nood verkerende personen'. Ook biedt het ondersteuning aan 'sociale projecten waarvoor de koningin speciale belangstelling heeft.'

Erfenissen

Nobel werk, ongetwijfeld, al zullen we wellicht nooit weten hoeveel rijker het hulpfonds na incassering van Fabiola's erfenis zal zijn. Het paleis wil er niet meer over kwijt dan dat het een privézaak is, die betrekking heeft op 'het privépatrimonium van de koningin'.

Over de waarde van dat privépatrimonium is weinig met zekerheid geweten, tenzij dit: ze is zeer aanzienlijk. Royaltywatcher Thierry Debels maakte, in navolging van het Franse magazine Le Point, ooit een naar eigen zeggen 'erg conservatieve schatting', en kwam uit bij minimaal 100 miljoen euro.

Een belangrijk deel van dat fortuin - een bedrag van enkele tientallen miljoenen - zou Fabiola na de dood van haar man Boudewijn in 1993 hebben geërfd. Sindsdien ontving Fabiola jaarlijks een dotatie van meer dan 1,4 miljoen euro. Daarbij kwamen ook nog eens de erfenissen van haar eigen familie, het bepaald niet armlastige Spaanse adellijke geslacht Mora y Aragon.

Om toch minstens een deel van haar fortuin veilig te stellen van de desgevallend door haar Spaanse neven en nichten te betalen successierechten, werd in 1999 een stichting opgericht. In die Spaanse stichting is onder meer de Villa Astrida, het vakantieverblijf van Boudewijn en Fabiola in het Spaanse Motril, ondergebracht.

Met dezelfde bedoelingen richtte Fabiola eind 2012 ook nog een tweede stichting op: Fons Pereos. Na publicatie in het Belgisch Staatsblad volgde een fikse politieke rel, waarna de stichting meteen weer werd opgedoekt.

Buitenland

Volgens Thierry Debels, auteur van onder meer Het verloren geld van de Coburgs, passen de financiële operaties in een lange familiale traditie. "Het geld moet in de familie blijven. Zo was het vroeger, en zo is het vandaag nog altijd." Het bericht over Fabiola's testament maakt op Debels dan ook weinig indruk. "Ik schat dat hoogstens 2 miljoen euro naar dat hulpfonds zal gaan. Dat is natuurlijk peanuts vergeleken met de miljoenen die al lang veilig ondergebracht zijn in buitenlandse stichtingen."

Of Fabiola inderdaad maar een te verwaarlozen bedrag van haar totale vermogen aan het hulpfonds zal schenken, kan Debels echter niet bewijzen. "Het zou inderdaad kunnen dat ze ook het vermogen uit de buitenlandse stichtingen aan het hulpfonds schenkt", zegt hij. "Maar dat lijkt me wel heel erg onwaarschijnlijk. Waarom heeft ze in 1999 die Spaanse stichting opgericht? Waarom is het bestaan van die stichting altijd angstvallig geheimgehouden, in die mate zelfs dat ik de naam van die stichting, ondanks dagen speurwerk, nooit heb gevonden? Als er inderdaad geen vuiltje aan de lucht is, zou ik daar graag de bewijzen van zien. Een beetje financiële transparantie, dat is toch wel het minste wat je van een door het volk betaald koningshuis mag verwachten?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234