Dinsdag 18/05/2021

Top katholiek onderwijs steunt voorstellen Léonard

Hoewel ze zijn timing betreuren, kunnen heel wat verantwoordelijken zich vinden in de kritiek die aartsbisschop Léonard uitte op het godsdienstonderwijs (DM 10/5). ‘Er zijn te veel leerkrachten die er niet meer in slagen om het vak te linken aan de christelijke leer.’ En dus willen de vicarissen onderwijshandboeken voortaan strenger beoordelen.

Aartsbisschop hield pleidooi voor godsdienstles die nauwer aansluit bij katholieke leer

‘Hij heeft een punt’, zegt professor Didier Pollefeyt van de academische lerarenopleiding godgeleerdheid aan de KU Leuven. ‘Maar het is een kwestie van enkele graden bijsturen, niet van een hele ommezwaai. Als je van godsdienst opnieuw catechismus wilt maken, moet je er een keuzevak van maken.’

Schreeuwden de godsdienstleraren, gesteund door enkele inspecteurs, nog moord en brand, op een hoger echelon kan men enigszins begrip opbrengen voor de houding van Léonard. Al wil niemand zo ver gaan als een volledige terugkeer naar de traditionele catechismuslessen. “Ik krijg soms ook de kritiek van ouders en grootouders dat kinderen onvoldoende inzicht meekrijgen in de eigen religie”, zegt Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholieke onderwijs. “Jongeren hebben ook geen referentiekader meer voor religie. Vroeger was er een katholieke samenleving, de verhalen die de jongeren in de kerk hoorden, hoorden ze op school opnieuw en in het gezin zagen ze het effect ervan. Nu moeten we op school, vertrekkend vanuit hun leefwereld, duidelijk maken dat religie niet wereldvreemd is en wel degelijk een antwoord kan bieden op levensvragen. Ik denk dat we moeten bekijken of deze overwegingen terecht zijn en zo ja, wat we moeten doen.”

Wie Léonard zeker kan begrijpen, is broeder René Stockman, overste van de Broeders van Liefde. “We zitten met een zeer gemengd publiek”, zegt hij, “en daar moeten we rekening mee houden, maar godsdienst als vak moet vooral de nadruk leggen op het transcendente en dat een invulling geven vanuit de christelijke boodschap. Daar zit het probleem. Teveel leerkrachten zien het inderdaad louter als maatschappijleer, terwijl het meer en anders is. Een overzicht van verschillende religies leidt zelden tot diepgang en zorgt er vooral voor dat jongeren de eigen christelijke traditie niet meer kennen.” Stockman kondigde eerder al aan meer geprofileerd katholiek onderwijs te willen bieden. “Een werkgroep onderzoekt de mogelijkheden”, zegt hij. “Er zijn ouders en leerlingen die scholen willen waar de klemtoon meer op het godsdienstige ligt.”

“Het is het recht en de vrijheid van de bisschoppen om de leerplannen godsdienst te wijzigen”, meent Pollefeyt, die als expert betrokken was bij de opstelling van de leerplannen. “Ik zie niet noodzakelijk een tegenstelling tussen de twee houdingen. Je kunt perfect vanuit de leefwereld van de jongeren over het levensbeschouwelijke spreken. Toch heeft de aartsbisschop volgens mij een punt. Leerlingen zijn niet meer vertrouwd met de christelijke traditie en leerkrachten zijn daardoor geneigd om die soms achterwege te laten.”

De evaluatie van de leerplannen zou inmiddels opgestart worden. “Omdat het gepland was, maar ook vanuit de geopperde pijnpunten”, stelt Van Hecke. Toch wil dat niet zeggen dat de leerplannen per se zullen worden aangepast. “Ik denk dat de visie in de leerplannen overeenstemt met die van de aartsbisschop”, geeft Jaak Janssen, vicaris onderwijs voor de bisdom Hasselt, Pollefeyt gelijk. “Het probleem zit veeleer bij de leermiddelen”. De beoordeling van die handboeken gebeurt door de vicarissen onderwijs in de schoot van de Interdiocesane Dienst voor Katholiek Godsdienstonderwijs. “We hebben soms onze bedenkingen”, zucht Janssen. “De visie van het leerplan komt niet altijd naar voren, maar natuurlijk zijn het uiteindelijk de leerkrachten die beslissen. Het zou geen slechte zaak zijn om bij die beoordeling de boeken wat strenger te toetsen aan de visie van het leerplan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234