Vrijdag 14/05/2021

Top 10 van de wereld maar niet naar Peking

Hoe voelt dat, in topconditie voor de buis zitten te kijken hoe op de Spelen iemand die drie plaatsen na jou kwam op het EK jouw plaats heeft ingenomen?

Johan Santy klaagt de selectiecriteria van het BOIC aan en vraagt aandacht voor 'kleine' sporten

@5 INFO Opinie:Johan Santy is vader van de atlete die negende werd op het laatste Europees kampioenschap kajak: Petra Santy.

Tennissers Steve Darcis en Olivier Rochus mogen dankzij een beslissing van het arbitragetribunaal toch naar de Olympische Spelen (DM 2/8). Beide tennissers voldeden niet aan de norm van het BOIC, maar wel aan die van de Internationale Tennisfederatie. Terwijl Darcis en Rochus hun koffers kunnen pakken, moeten andere atleten met groot potentieel echter achterblijven.

Koning Voetbal overvleugelt alle sportnieuws, dat is bekend. Bij gebrek aan binnenlands voetbal worden de sportminuten liever met buitenlandse voetbaluitslagen ingevuld. We hebben er de buik van vol. Sporza probeert het tij te doen keren, maar de voetballobby is rijk. Basketbal-, triatlon- en volleybalreportages doorbreken de monotonie. Van die momenten genieten we intens.

Schrijnend voorbeeld van de beperkte aandacht voor de kleine sporten: bekijk het palmares van duatleet Benny Vansteelant op zijn nog actieve website en je begrijpt waarom de familie bij Benny's overlijden zo boos reageerde op de pers. Zo vaak wereldkampioen, maar nooit op het eerste blad. De berichten van zijn overlijden konden niet breed genoeg in de media worden uitgesmeerd. Ander voorbeeld is Rutger Beke. Hij leverde een prachtprestatie in de Iron Man in Hawaï, maar kreeg veel te weinig persaandacht in verhouding met de prestatie. Wanneer de dopingaffaire rond Beke losbreekt, wordt hij tegen wil en dank een mediafiguur. Chapeau voor het feit dat hij deze klap te boven kwam en alle respect.

Het BOIC besliste om een eigen selectienorm uit te vaardigen, met de bedoeling het aantal medailles op te trekken. Of dit de juiste tactiek is om in de vergelijking met Nederland minder bleek voor de dag te komen, is een open vraag. Feit is dat het BOIC oordeelde om bepaalde atleten en atletes thuis te laten, zelfs al waren ze internationaal geselecteerd.

Ik lees dat Steve Darcis en Olivier Rochus van het arbitragetribunaal nu toch naar de Olympische Spelen mogen (DM 1/8). Ik ben blij voor hen. Maar ik heb verdriet voor Wouter D'Haene en voor mijn dochter Petra. Want ook bij kajak is de BOIC-norm veel strenger dan de internationale drempel.

Wouter D'Haene eindigde zevende op het EK kajak en maakt dus in een door Europa gedomineerde sport kans op een plaats in de A-finale. Dat wil zeggen top 9 op de Spelen. Als het BOIC een atleet van een dergelijk Europees topkaliber thuislaat, dan klopt er iets niet. Idem dito voor Petra Santy, die verplicht werd na haar negende plaats op het EK nog een extra World Cup te varen, goed wetende dat ze niet optimaal kon presteren na een antibioticakuur direct na het EK. De eerste twee World Cups kon ze niet aanvatten vanwege haar conditie, op de derde verbeterde ze haar persoonlijke record, de snelste Belgische tijd ooit bij de dames. Ook Wouter kon niet bevestigen op de World Cups en dat heeft zijn redenen.

Bij kajak is je conditieopbouw zo gestructureerd dat tweemaal pieken in twee maanden bijna onmogelijk is. Het BOIC heeft daar geen oren naar. Als je goed bent, moet je goed blijven, vinden ze. Terwijl er in kajak talrijke voorbeelden zijn van vaarsters die alles winnen in de World Cups en in het WK grandioos afgaan. Als je piekt, moet je goed pieken en dat hebben Petra en Wouter prima gedaan, met als waardering een internationale selectie. Dat Wouter D'Haene, samen met Bob Maesen in 2003 vicewereldkampioen en vijfde op de Spelen in Athene, de selectiepolitiek van het BOIC aanvecht langs gerechtelijke weg, zal weinigen die hem kennen, verbazen. Wouter heeft zijn comeback gemaakt zonder steun van overheidswege en dat heeft hem gehard.

Zo ontgoocheld als we zijn in het BOIC, zo lovend zijn we voor de steun die er altijd van het Bloso kwam, ook na de desastreuze beslissing. Ook de inbreng van Els Snauwaert (sportpsychologe van Sport Support) kine Marc Walravens en Peter Hespel (opvolging in de hypoxiekamer) was belangrijk. De kajakbondscoach zag er lijkbleek uit op de persconferentie, enkele weken geleden. Ziek van de BOIC-aanpak, moegestreden tegen die grote windmolen. De weigering van het ticket voor Peking is ook een kaakslag voor hem en zijn inzet tegenover zijn atlete.

Hoe voelen de topsporters en hun supporters zich bij het lezen van de uitspraken van BOIC-mensen? "Ze zijn het (nog) niet waard", vernemen we uit hun mond. Als je dat moet lezen als je net een Europese topplaats hebt behaald na jaren hard werken, trainen, weg van huis, maandenlang op trainingsstage, whereabouts invullen, dopingcontroles van het WADA krijgen... leven zoals een topsporter moet doen. Hoe voelt dat, in topconditie voor de buis zitten te kijken hoe op de Spelen iemand die drie plaatsen na jou kwam op het EK jouw plaats heeft ingenomen?

Daar word je ziek van. Ik hoop dat mensen beseffen dat een Europese finaleplaats, in kajak of een andere sport, niet "maar" negende of zevende is, maar een knalprestatie. In België zijn er nog veel sporters die aandacht verdienen. Muriel Sarkany was zo'n topper in haar sport, klimmen, maar we hoorden er niks van, tot er een reportage kwam met de beklimming van de OLV-toren. We hadden haar liever eens in haar biotoop in actie gezien. Of zeilster Evi Van Acker, die we onlangs op de radio hoorden. "Een tijd geleden won ik alles en bestond ik niet in de pers. Nu zijn de Olympische Spelen daar en alle media komen op mij af. Eigenlijk vind ik dat een beetje gek, maar het is wel tof om je sport ook eens in de kijker geplaatst te zien."

Leve de Olympische Spelen. Maar het BOIC?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234