Donderdag 05/08/2021

Toon ons niet alleen uw liefde, maar ook uw geld

Thomas L. Friedman heeft een boodschap voor de wereldbevolking.

Thomas L. Friedman is columnist van The New York Times.

Aan al die Europeanen, Canadezen, Japanners, Russen, Iraniërs, Chinezen, Indiërs, Afrikanen en Latijns-Amerikanen die nu naar hun Amerikaanse vrienden mailen hoe verheugd ze zijn dat 'Amerika terug is' nu Obama het voor het zeggen heeft, zegt Thomas Friedman: 'Don't just show us the love, show us the money.' Alleen dan kan de nieuwe president volgens hem slagen.

Ik had het er dus met een Iraanse vriend over hoe hallucinant het voor mensen in het Midden-Oosten moet zijn om de Amerikanen zeven jaar na 9/11 een president te zien verkiezen die Barack Hussein Obama heet. Amerika is zeker het enige land dat in hetzelfde decennium tegelijk ten oorlog kan trekken tegen een president genaamd Hoessein (Saddam van Irak), met geweld kan dreigen tegen een land waar de meest op handen gedragen religieuze martelaar Hussein heet (Iran) en dan een president verkiest wiens tweede naam Hussein is. Is dat een groot land, of niet misschien?

Er is veel geschreven over hoe men wereldwijd de overwinning van onze Hussein viert: Barack uit Illinois, wiens eerste naam in het Arabisch 'zegen' betekent. En het is inderdaad een zegen dat zoveel mensen op zoveel plaatsen iets van zichzelf weerspiegeld zien in Obama, of het nu zijn huidskleur is, de godsdienst van zijn vader, zijn Afrikaanse afkomst, het opgroeien bij een alleenstaande moeder of zijn armoedige jeugd. We mogen er daardoor zeker van zijn dat Obama langer dan gebruikelijke wittebroodsweken met de wereld zal hebben.

Maar ik zou het toch niet overdrijven. Op het moment dat Obama ergens in de wereld militair geweld zal moeten gebruiken, krijgt hij gegarandeerd de rekening gepresenteerd. Voorlopig echter zorgen zijn biografie, zijn manier van doen en zijn bereidheid om een regime zoals dat in Iran met diplomatie tegemoet te treden er hoe dan ook voor dat het moeilijker is om hem te demoniseren dan George W. Bush en Dick Cheney.

"Als je iemand van de harde lijn bent in Teheran, dan vormt een VS-president die met je wil praten een groter probleem dan een VS-president die aanstuurt op een confrontatie", merkte Karim Sadjadpour, een Iranexpert bij de Carnegie Endowment, op. "Hoe ga je massa's mensen vragen om 'Dood aan Barack Hussein Obama' te scanderen? Dat lijkt meer op een slogan van de verdrukker, niet van het slachtoffer. Obama past gewoon niet bij het radicale islamitische verhaal van een racistisch, bloeddorstig Amerika dat erop uit is moslims overal ter wereld te onderdrukken. Er is een cognitieve dissonantie. Het is zoals Hollywood dat Sidney Poitier vraagt de rol van Charles Manson te spelen. Het klopt gewoon niet."

Zwartrijders

Maar ook al lijkt de wereld bereid Obama genereus zijn wittebroodsweken te schenken, toch sluimert er een veel belangrijkere vraag: hoe lang worden de wittebroodsweken die Obama de wereld wil schenken?

Aan al die Europeanen, Canadezen, Japanners, Russen, Iraniërs, Chinezen, Indiërs, Afrikanen en Latijns-Amerikanen die nu naar hun Amerikaanse vrienden mailen hoe verheugd ze zijn dat "Amerika terug is" nu Obama het voor het zeggen heeft, wil ik één ding kwijt: toon me het geld!

Toon me niet alleen de liefde. Geef me niet alleen de lachende gezichten. Uw liefde is grillig en zal zoals ik al zei ongeveer duren tot de eerste luchtaanval van Obama tegen een vestiging van Al Qaida in Pakistan. Nee, nee, nee, toon me het geld. Toon me dat u bereid bent aandeelhouders van Obama te worden, en niet vrijblijvende 'zwartrijders'. Aandeelhouders in wat dure en moeilijke initiatieven van de Obamaregering beloven te worden om de wereld stabiel en vrij te houden op een ogenblik dat de natuurlijke bronnen slinken.

Voorbeelden. Ik begrijp elke buitenlander die tegen de VS-invasie in Irak was en de stuitend slechte aanpak na de oorlog. Maar het is toch gewoon zo dat iedereen ter wereld er belang bij heeft Obama, die tegen de oorlog was, te helpen om die op een waardige en stabiele manier te beëindigen, zeker nu de kans bestaat dat Irak eruit komt als de eerste democratie, hoe chaotisch ook, in het hart van de Arabische moslimwereld. Obama was tegen de manier waarop de oorlog in Irak begon, maar hij zal verantwoordelijk gehouden worden voor de manier waarop hij eindigt. Waarom bieden onze bondgenoten dan niet alles wat in hun macht ligt aan - geld, politie, humanitaire medewerkers, troepen, diplomatieke steun - om de kans op een deftig einde in Irak te vergroten? Hetzelfde geldt voor Afghanistan.

De VN zeggen dat ze niet willen dat Iran een kernmacht wordt en dat ze evenmin willen dat de VS geweld gebruiken om te verhinderen dat Iran een kernmacht wordt. Ik ben het daar mee eens. Daarom wil ik ook dat de mensen in China, Frankrijk, Rusland, India en Duitsland die naar Obama glimlachen hun nek uitsteken en eisen dat hun regering haar enorme economische invloed in Iran aanwendt om de Iraniërs duidelijk te maken dat hun land echte economische sancties zal opleggen als Teheran, in strijd met de VN-resoluties, aan een kernwapen blijft werken. Niets, ik bedoel niets, zal de pas verkozen president Obama meer helpen om een diplomatieke deal met Iran te smeden dan het besef dat hij de dreiging van pijnlijke economische sancties van China, India en de EU in zijn holster heeft.

Dank voor het applaus

Precies omdat het zo gemakkelijk was president Bush te demoniseren was het voor iedereen zo makkelijk om als 'zwartrijder' te profiteren van de Amerikaanse macht. En de Amerikanen betaalden het gelag. Obama zal dat een pak moeilijker maken.

Ik zeg dus aan iedereen aan de andere kant van de oceaan: bedankt voor uw applaus voor onze nieuwe president. Het verheugt me dat u allen het gevoel hebt 'dat Amerika terug is'. Maar als u Obama wilt zien slagen, toon ons dan niet alleen uw liefde, maar toon ons uw geld. Toon ons uw troepen. Toon ons uw diplomatieke inspanningen. Toon ons economisch partnerschap. Toon ons iets meer dan een frisse glimlach. Want de vrijheid is niet vrij en uw excuus om minder te doen dan u zou kunnen is in januari van het toneel verdwenen.

Ik begrijp elke buitenlander die tegen de VS-invasie in Irak was. Maar iedereen ter wereld heeft er belang bij om Obama, die tegen de oorlog was, te helpen om die op een waardige en stabiele manier te beëindigen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234