Zaterdag 07/12/2019

Toog -praat

Gemiddeld 314 tot 372 kg voedsel per persoon per jaar wordt er in Vlaanderen verspild. Schrikbarende cijfers die de jonge Antwerpse onderneemsters Marijke De Jongh en Ellien Stinissen ertoe aanzetten een app tegen voedselverspilling te ontwikkelen. De Rekub-app biedt lokale handelaars de mogelijkheid om onverkochte producten op het einde van de dag aan te bieden tegen een verminderde prijs. Eten redden was nog nooit zo gemakkelijk!

Download de gratis app in Google Play Store, App Store of via www.rekub.be.

Je beentjes onder tafel schuiven gaat vanzelf als de lederen accessoires van Antwerpenaar Björn Verlinden met hun strakke vierkanten vormen op tafel liggen.

Placemat vanaf € 35, coaster vanaf € 9.

www.double-stitched.com.

Met zo'n smakelijk T-shirtje van Antwerpse makelij beginnen die kindermaagjes meteen te grommen.

Vanaf € 20.

www.zoemilamouche.be.

"Ei zo na de kop van het jaar! #kippen #ToqueTok @RogervanDamme1" Ruud @woordenaar_be

"Iedereen wil er als de kippen bij zijn", titelde Het Laatste Nieuws na de opening van Roger van Dammes kiprestaurant Toque Tok in Schelle. Je weet waarheen als je wil weten hoe kip aan het spit met nét dat ietsje meer smaakt.

www.toque-tok.com.

Je kent ze wel, van die bruine cafés met houten lambriseringen waarin spiegels en banken zijn verwerkt, behang met bloemmotieven en vaste stamgasten die vergroeid lijken met de toogkrukken. Fotografe en food writer Regula Ysewijn ging op zoek naar de meest authentieke cafés en de verhalen die er worden verteld. Haar boek is niet alleen een ode aan etablissementen waar de tijd is blijven stilstaan - zoals Oud Arsenaal (Maria Pijpelincxstraat 4, 2000 Antwerpen, zie foto) - maar ook aan de eigenaars die soms al generatie op generatie lang zorg dragen voor dit kwetsbaar cultureel erfgoed.

Authentieke Belgische Cafés van Regula Ysewijn verscheen bij Luster, € 25.

Dat je voor een versgetapt Bolleke nergens beter zit dan op de site van brouwerij De Koninck is geen nieuws meer, maar sinds kort is het ook de hotspot voor kaas, chocolade, vlees en brood. Van Tricht opende een eigen kaaswinkel, chocolatier Jitsk maakt er zoete creaties, slagers De Laet & Van Haver hebben er hun atelier en voor bierbrood kan je terecht in The Bakery. Geen betere manier om deze stielmannen te beoordelen dan met een bezoekje.

Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen. www.dekoninck.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234