Vrijdag 16/04/2021

Klimaatplan

‘Too little, too late’: volksraadpleging over klimaatplan op de lange baan geschoven

Federaal minister van Energie en Klimaat Marie Christine Marghem (MR). Beeld BELGA
Federaal minister van Energie en Klimaat Marie Christine Marghem (MR).Beeld BELGA

België beloofde Europa om ten laatste in maart een brede volksraadpleging te houden over het Nationaal Klimaatplan. Dat is niet gebeurd. De inspraakprocedure is uitgesteld tot begin juni. ‘Too little, too late’, zegt het WWF.

“Tijdens het eerste kwartaal van 2019 zal een publieksbevraging plaatsvinden.” Dat zinnetje staat op pagina 22 van het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat ons land in december 2018 indiende bij de Europese Commissie. Het plan bevat de maatregelen die België wil nemen om haar groene doelen tegen 2030 te halen. Denk maar aan de uitbreiding van de bronnen voor hernieuwbare energie en de verlaging van de CO2-uitstoot.

Bedoeling is dat deze versie eind dit jaar uitmondt in een definitief plan. Daarbij moet ons land rekening houden met de feedback van Europa op de eerste versie, maar ook met de resultaten van een nationale publieksbevraging. De Europese Commissie vindt het immers belangrijk dat de Belgische burgers hun zegje kunnen doen in de opmaak van het plan.

Versnippering

Twee maanden na de deadline heeft ons land nog altijd geen bevraging georganiseerd. Volgens federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR) ligt dat aan de versnippering van de klimaatbevoegdheden. “We hebben vertraging opgelopen omdat we de vier beleidsniveaus moeilijk op een lijn kregen”, zegt haar woordvoerder. “Ieder had oorspronkelijk zijn eigen idee over wat we precies aan de burger moesten voorleggen.”

Daarnaast geeft Marghem toe dat ze de bevraging niet in volle kiescampagne wou lanceren. Niet omdat ze schrik had voor de electorale gevolgen, klinkt het. Wel omdat ze vreesde dat de bevolking te weinig interesse zou opbrengen. De analyse luidt dat veel burgers de politieke folders, promo’s en debatten al beu waren. Daar nog een volksbevraging bovenop doen, zou weinig extra aandacht genereren.

Resultaat is dat de vragenlijst over het klimaatplan pas begin juni gelanceerd wordt op de website van de FOD Volksgezondheid. De lijst zal ongeveer vijftien vragen bevatten, zoals ‘Wil u nog meer offshorewindmolens voor de kust?’ en ‘Hoe kunt u uw energieconsumptie verminderen’? Daarnaast zouden burgers op eigen initiatief feedback kunnen geven op het voorlopige klimaatplan. Ze krijgen daarvoor zes weken tijd.

Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) is dit ‘too little, too late’. “Alles wijst erop dat de regering liefst zo weinig mogelijk mensen naar dit klimaatplan laat kijken”, zegt woordvoerster Julie Vandenberghe. “Europa verwacht een brede volksbevraging, maar wat krijgen we? Een simpele vragenlijst die in volle zomer op een website wordt geplaatst, zonder dat er ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Dat heeft geen zin.”

Dan toch later?

Klimaatorganisaties zijn al langer kritisch voor het Belgische klimaatplan. Volgens de European Climate Foundation zal het huidige plan ervoor zorgen dat we maar 29 procent van onze beoogde klimaatdoelstelling zullen halen. “Het ambitieniveau ligt veel te laag en de maatregelen zijn te vaag”, klinkt het. De Bond Beter Leefmilieu spreekt van een “beschamend” rapport.

Vraag is ook of de inspraak nog op tijd komt. Na de verkiezingen van afgelopen zondag moet er een nieuwe regering worden gevormd. Het ziet ernaar uit dat die op federaal niveau maanden zal aanslepen, terwijl de definitieve versie van het Belgische klimaatplan eind december binnen moet bij de Europese Commissie. Gaat er nog voldoende tijd voor zijn om de feedback van de burger daarin te verwerken?

Marghem meent van wel, al zou het volgens haar ook geen drama zijn om ons definitieve klimaatplan pas na de officiële deadline in te dienen. “Nee, we hebben daar nog niet over gesproken met de Europese Commissie. Maar we gaan ervan uit dat zo’n vertraging geen probleem zou zijn”, zegt haar woordvoerder.

Beter een goed klimaatplan dan een klimaatplan dat tekortschiet, klinkt het. “Dit is een unieke kans om de bevolking te bevragen over het klimaat. Het zou zonde zijn om ze te verkwanselen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234