Donderdag 08/12/2022

Too big for Belgium?

Hollywood kwam met 'an offer you can't refuse' en dus stapt Matthias Schoenaerts uit de nieuwe film van regisseur Felix Van Groeningen. Gaan we hem ooit nog terugzien?

Toen Felix het scenario voor zijn broederverhaal Belgica neerpende, zag hij twee gezichten voor zich: het spitse gelaat van Stef Aerts en de ondoordringbare trekken van Matthias Schoenaerts. Beide heren zagen een hoofdrol zitten. Maar gisteren stuurde Menuet, het productiehuis achter Belgica, een persbericht de wereld in. Schoenaerts haakt vijf maanden voor de draaidagen af omdat hij 'de voorkeur geeft aan een nieuw Amerikaans project'.

Nochtans was Van Groeningen, volgens filmkenner en recensent Kurt Vandemaele, zeker dat hij op de Antwerpenaar kon rekenen. "Schoenaerts had hem zijn woord gegeven en er was ook een contract. Bovendien heeft hij de draaiperiode verschoven zodat de acteur zeker kon meespelen."

Vraag blijft of we de ster nog in Vlaamse producties zullen zien spelen, nu Hollywood gretig aan de deur klopt. Hij tekende voor films waarbij hij zij aan zij speelt met Keira Knightley, Michelle Williams, Tilda Swinton en Carey Mulligan. "Het Amerikaanse project waarvoor hij nu kiest, moet zeer interessant en speciaal zijn als hij Felix Van Groeningen ervoor laat vallen", zegt Steven Tuffin, hoofdredacteur van filmblad Vertigo en vriend van de acteur. "Ik weet dat hij enorm naar die samenwerking uitkeek. Dit is een kantelmoment in zijn carrière. Met de films A Little Chaos, waarin hij naast Kate Winslet acteert, en Suite Française zal hij tonen dat hij ook andere rollen beheerst dan de getormenteerde spierbundel."

Daarnaast speelt Schoenaerts mee in The Drop, dat samen met A Little Chaos geselecteerd is voor het internationaal filmfestival van Toronto. "Een festival dat Hollywood met argusogen volgt," zegt Vandemaele. "Nu hij er met twee films staat, komt alles in een stroomversnelling terecht. Dat nieuwe project vloeit daar waarschijnlijk uit voort."

Niet zoals voetbal

Schoenaerts zette zijn naam het afgelopen jaar achter een aantal Belgische projecten. Hij zal acteren in de HBO-reeks van Michaël Roskam en wil ook de hoofdrol vertolken in diens volgende langspeler. "Maar Roskam kun je moeilijk nog een Vlaamse filmmaker noemen, die heeft ook een Amerikaanse agent," merkt Vandemaele op. "De twee hebben er wel een nauwe samenwerking opzitten met kort- en langspeelfilms, dus het zou me verwonderen dat hij die projecten zou laten varen."

Wie op het eerste gezicht minder sterk in zijn schoenen staat, is cineast Robin Pront, die Schoenaerts castte voor zijn eerste langspeelfilm The Ardennes. Schoenaerts zou normaal gezien van oktober tot april vrij houden om zich op Belgica en The Ardennes te concentreren, maar tijdens die eerste periode zit hij nu zeker in Amerika. "The Ardennes is een productie van Savage Films, dat ook Rundskop maakte", vervolgt Vandemaele. "Roskam is aandeelhouder van dat productiehuis en het lijkt me sterk dat Schoenaerts hem in de steek zou laten. Bovendien is Pront, in tegenstelling tot Van Groeningen, een heel goede vriend van de acteur. De banden met dat project zijn dus een stuk persoonlijker."

Streep door de rekening

Volgens Eyeworks-producent Peter Bouckaert, die voor Roskams nieuwe prent en The Ardennes als coproducent optreedt, zal de acteur zijn internationale agenda blijven combineren met projecten van eigen bodem. "Nu onze sector bloeit, slaan veel talenten de vleugels uit, maar doordat wij zelf interessante films maken, komen ze ook graag thuis draaien. Iemand als Filip Peeters bijvoorbeeld zou perfect alleen in Duitsland kunnen spelen, waar hij enorm populair is en meer verdient dan hier, maar als acteur kies je nog steeds de projecten waar je van houdt. Het is niet zoals bij voetbal, waar een Belgische speler die te goed is nooit meer in het vaderlandse klassement zal spelen."

"Bij Matthias speelt de kwaliteit van het project de grootste rol bij zijn beslissingen, daarom ben ik ervan overtuigd dat we hem op gepaste tijden nog wel in de Vlaamse cinema zullen zien", knikt Tuffin. Volgens hem trekt Schoenaerts zeker niet de kaart van het snelle geld. "Dat hij de rol van RoboCop aan zich voorbij liet gaan, is veelzeggend. Zowat elke Europese acteur zou daarop springen, maar hij besloot dat hij dat project niet interessant vindt."

De Vlaamse kijker mag dus gerust zijn, we zullen Schoenaerts ook nog in het Antwerps horen spelen. Voor Van Groeningen blijft het een streep door de rekening. "Al gebeuren dit soort verschuivingen in de filmwereld voortdurend, doordat de draaiperiode vaak pas zes maanden van tevoren vastligt," merkt Bouckaert op. "Hij is een grote naam en daardoor valt het meer op."

Schoenaerts liet twee jaar geleden al eens een Vlaamse langspeler liggen, zij het om persoonlijke reden. Het brak regisseur Pieter Van Hees toen zuur op, want hij zag zijn budget van 1,8 miljoen euro naar 1,2 miljoen slinken. Verschillende financiers haakten na het vertrek van de ster af, waardoor de cineast zijn scenario moest herschrijven.

Die gevolgen noemt Brouckaert ongebruikelijk. "Doorgaans verlies je hooguit buitenlandse distributeurs. Schoenaerts is dankzij zijn rol in De rouille et d'os bekend in Frankrijk en dus speelt zijn aanwezigheid in een film voor de Fransen een rol. Een productie laten vallen voor een acteur is helemaal nooit gezien in Vlaanderen." Voorlopig maken ze zich bij Eyeworks geen zorgen. "Al kunnen er zich altijd agendaverschuivingen voordoen, maar daar zijn we op voorbereid."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234