Tony Van Parys: "Te weinig sancties voor procedurefouten"
Tony Van Parys, de voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ), pleit ervoor onafhankelijke tuchtrechtbanken in het leven te roepen om te oordelen over magistraten die procedurefouten begaan. Dat zegt de gewezen justitieminister woensdag, naar aanleiding van de vrijlating van de hoofdverdachte in de zaak van de dood van de veertienjarige Priscilla uit Huizingen.
De invoering van een onafhankelijke rechtbank is een piste die eerder naar voren werd geschoven als onderdeel van de hervorming van het tuchtrecht voor magistraten. Ze moet ervoor zorgen dat magistraten niet door hun "gelijken" worden beoordeeld. Van Parys verwacht dat daardoor waarschijnlijk korter op de bal kan worden gespeeld.
Gesprekken
Van Parys herinnert eraan dat de HRJ een tijd geleden een bevraging heeft georganiseerd bij de raadkamers en parketten om te komen tot een draaiboek voor magistraten met daarin de 'best practices' om procedurefouten te voorkomen. Die bevraging kwam er na de vrijlating omwille van een procedurefout van een man die zijn ex-vriendin in het gezicht had geschoten. Bedoeling is dat binnenkort van start wordt gegaan met een rondetafel en voor de zomer af te ronden.
De Senaatscommissie Justitie buigt zich dezer dagen overigens over een wetsvoorstel tot hervorming van het tuchtrecht voor de magistratuur. Er liggen nog enkele amendementen op tafel, maar CD&V'ers Sabine de Bethune en Rik Torfs hopen dat de wettekst nog voor Pasen groen licht krijgt in de Hoge Vergadering.
Samenstelling
Met het wetsvoorstel willen indieners Francis Delpérée, Christine Defraigne en Sabine de Bethune twee onafhankelijke tuchtrechtbanken oprichten: de ene bevoegd voor het Nederlandstalige landsgebied, de andere voor het Franstalige en Duitstalige gebied, legt de Bethune uit. "Het is belangrijk dat klachten met betrekking tot beroepsfouten van magistraten op een ernstige wijze worden onderzocht", vult Torfs aan. "De tuchtrechtbanken zullen daarom worden samengesteld uit twee gespecialiseerde magistraten. Daarnaast maakt ook een derde lid van deze rechtbank deel uit van dezelfde beroepscategorie van de persoon die voor de tuchtrechtbank dient te verschijnen."
De tuchtrechtbank is bevoegd wanneer er ernstige tekortkomingen aan de uitoefening van het beroep worden vastgesteld, die een tuchtrechtelijke maatregel als gevolg kunnen hebben. Ze kan een tuchtsanctie uitspreken, gaande van lichte tuchtsancties zoals de vermaning of de blaam, naar zwaardere tuchtsancties, zoals de inhouding van wedde, de tuchtschorsing, een lagere inschaling of verlies van de laatste weddebijslag, het intrekken van bijzondere mandaten, tot zelfs de ontzetting uit het ambt of de afzetting. De korpschef zou ook de bevoegdheid behouden om een vermaning of blaam te geven aan de magistraat die een beroepsfout maakte.
Torfs benadrukt dat het wetsvoorstel de magistratuur niet wil viseren. De mogelijk om op te treden wanneer een magistraat tijdens de uitoefening van zijn functie een ernstige fout beging, "moet het vertrouwen van de burgers in justitie doen toenemen".