Dinsdag 28/01/2020

Tomorrowland: een Ban Ki-moon vooruit

NAMEDROPPING. Tomorrowland slaagt er als eerste festival in om op de radar van de Verenigde Naties te verschijnen. Maar waarom zou die organisatie zich zomaar inlaten met het beatbeluste Schorre-morrie van Boom?

'Een engel is uit de hemel neergedaald!" Ban Ki-moon kan een vreugdesprongetje nauwelijks onderdrukken wanneer een elfje van Tomorrowland in zijn blikveld opduikt. Wanneer ze hem - gehuld in een lederen korset en met de doorzichtige vleugels gespreid - de hand reikt, verandert de secretaris-generaal van de Verenigde Naties prompt in een blij kind.

"De laatste jaren heeft hij zich nooit zo geamuseerd tijdens een opdracht", zal iemand uit de entourage achteraf meegeven. Niet onbegrijpelijk. De ontmoeting in het prestigieuze Stanhope Hotel was ongetwijfeld een geinige variatie op de dagelijkse sleur. Ergens geprangd in de agenda tussen twee verplichte ontmoetingen met plaatselijke politieke leiders, en naast een aantal aanhoudende, moeizame conflicten.

"Laat ons samen werken naar waardigheid voor iedereen." Die boodschap - in het Engels - liet de VN-topman kerven in de 600 meter lange One World-brug, het kunstwerk van Arne Quinze in de Schorre, waar elke zomer Tomorrowland plaatsvindt. De plank met zijn boodschap werd woensdag onthuld voor de verzamelde pers: zes cameraploegen, minstens evenveel fotografen en een handvol journalisten.

Ban Ki-moon geeft aan geraakt te zijn door het initiatief van Tomorrowland, en zegt in een korte speech hoe "het festival dezelfde kernwaarden als de VN omarmt". Verder looft hij het "creatieve denken over hoe we aan een veiligere, meer welvarende en duurzamere wereld kunnen bouwen."

Minstens even verguld ogen de broers Beers, die het dancefestival in Boom organiseren. Ze spreken over een "mijlpaal in de geschiedenis", en benadrukken in hun speeches hoe ze hetzelfde gedachtegoed omarmen als de VN. Hun festival leeft vandaag met het motto: Live today, love tomorrow, unite forever. "Alle nationaliteiten worden vertegenwoordigd op Tomorrowland. Drie dagen lang lijkt het wel op een bijeenkomst van de Verenigde Naties, maar dan in een kleurrijke, magische wereld waar vrede, liefde, eenheid en respect centraal staan."

Vragende partij

Wie enige aanleg voor cynisme heeft, zal het initiatief ongetwijfeld graag wegzetten als een gladde pr-stunt. En misschien is het dat ook. Al is de kans dan groter dat de VN vragende partij was. Tomorrowland staat namelijk al langer wereldwijd op de kaart, en klimt met dit initiatief hooguit een trede hoger op de statusladder. Voor de VN hangt er meer van af: de organisatie probeert al langer de grenzen te slechten tussen jongeren en politiek. Om die reden beantwoorde Ban gisteravond ook vragen van jonge studenten in Bozar.

Opvallend genoeg bedankten beide partijen elkaar voor de uitnodiging. Wie strekte dan als eerste de hand uit? "Wij hebben de VN gevraagd of Ban Ki-moon een positieve boodschap aan onze brug zou willen toevoegen", vertelt Michiel Beers, een van de oprichters van het festival. "Maar we waren verbaasd en vereerd dat ze ook daadwerkelijk toezegden. Twee weken geleden werd dan beslist om er een officieel moment te maken."

Tomorrowland is de secretaris-generaal wellicht ook niet volledig vreemd: in 2013 zette David Guetta de schouders onder de The World Needs More-campagne, waarbij het Humanitair Noodfonds van de Verenigde Naties hulp verleende aan families in nood in de Sahel. Bij zijn presentatie toonde hij beelden van zijn shows op Tomorrowland.

'Always welcome'

Toch deelt Tomorrowland niet alle waarden van de VN: op het vlak van duurzaamheid is bijvoorbeeld nog wat werk aan de winkel. De ecologische voetafdruk van het festival, dat zich over verschillende continenten uitstrekt, blijft behoorlijk groot. "Tomorrowland kan natuurlijk niet álle waarden van de VN delen", verdedigt Beers zich voorzichtig. "We zijn nog een jong festival en kunnen niet op alle vlakken de voortrekker spelen. We proberen wel zwaarder in te zetten op duurzaamheid."

Maar tegelijk wil je graag meegaan in die ongebreidelde geestdrift van beide broers. In de gedachte dat Tomorrowland oprecht een samenscholing is van vredelievende luitjes die samen bouwen aan een betere wereld en dat toevallig doen op een beat in plaats van politieke compromissen.

Ki-moon bezoekt Brussel om het met de Europese Unie onder meer over de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee te hebben. Maar de kans dat hij terugkomt om het festival te bezoeken, is niet geheel uit te sluiten: "Always welcome", hoorden we Beers de secretaris-generaal alvast toefluisteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234