Vrijdag 30/07/2021

privacycommissie

Tommelein wil Privacycommissie boetes tot 810.000 euro laten opleggen

Bart Tommelein. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Tommelein.Beeld Wouter Van Vooren

België wacht niet langer op Europa om harder op te treden tegen bedrijven die de privacy schenden. Nog dit najaar legt staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) een wetsontwerp voor aan het parlement dat de Privacycommissie de bevoegdheid geeft zware boetes uit te delen.

Binnen de Europese Raad worden momenteel onderhandelingen gevoerd om te komen tot één privacyverordening voor de hele Unie. Door samen te spannen, hopen de 28 lidstaten zich te kunnen wapen tegen wereldwijde internetspelers die persoonsgegevens van gebruikers en klanten misbruiken voor commerciële doeleinden. De zaak raakte in een stroomversnelling toen bekend raakte dat Facebook het doen en laten van zowat iedereen op het net volgt, zelfs wie geen gebruiker is.

Opzet is om de nationale Privacycommissies meer slagkracht te geven. In ons land bijvoorbeeld levert de Privacycommissie baanbrekend werk -zeker in de strijd tegen Facebook-, maar ze heeft geen middelen om zelf op te treden. In theorie worden grove schendingen strafrechtelijk vervolgd, in de praktijk gebeurt dat nauwelijks. Een consensus binnen de Europese Raad is niet meer veraf, maar doordat ook het Europees Parlement en de Europese Commissie nog hun zeg moeten doen, kan het makkelijk nog anderhalf jaar duren eer de verordening in werking treedt. Belgisch staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) wil daar niet langer op wachten.

Duidelijk signaal

"Na de zomer trek ik met een wetsontwerp naar de Kamer om de Privacycommissie om te vormen tot een regulator, die zelf administratieve boetes kan uitdelen", zegt Tommelein. "Zo zijn we al voorbereid op de Europese verordening, staan we sterker en houden we de druk hoog. Ik wil hiermee een duidelijk signaal afleveren. Privacy is zo belangrijk geworden, we moeten tonen dat het menens is."

Tommelein spiegelt zich voor zijn eigen wet aan het werk van de Nederlandse regering, die al een paar stappen verder staat. Vorige week zat hij daarvoor rond de tafel met zijn collega Klaas Dijkhoff (VVD). Bij de noorderburen krijgt de Privacycommissie vanaf 1 januari 2016 de bevoegdheid om boetes uit te delen tot maar liefst 810.000 euro. Voor zijn eigen wet heeft Tommelein de minimum- en maximumtarieven nog niet bepaald, maar hij hoopt in de buurt van Nederland uit te komen.

Extra middelen

"Uiteraard zal er eerst overleg moeten gepleegd worden met de regering, het parlement en het ondernemersveld, maar als we onze regels willen afstemmen op die van Nederland, moeten we dat ook met de tarieven doen. De boetes moeten gewoonweg voldoende hoog zijn om de grote vissen af te schrikken", zegt Tommelein.

Maar met de wet mikt de staatssecretaris niet alleen op grote internationale spelers. Al wie persoonsgegevens van klanten of gebruikers in databanken onrechtmatig aanwendt, riskeert een boete. Dus ook bijvoorbeeld een kledingwinkel, een bank of gewoon een particulier. Tommelein: "Uiteraard zal niet iedereen het maximumtarief moeten ophoesten. De hoogte van de boete zal bepaald worden op basis van meerdere criteria, waaronder de jaaromzet van het bedrijf. Iedereen krijgt ook de kans om zich eerst in regel te stellen. Tenzij het een zeer ernstige nalatigheid betreft, zal de Privacycommissie eerst een aanbeveling doen. Pas als die in de wind wordt geslagen, volgt er een boete."

De vraag die nog blijft hangen, is: heeft de Privacycommissie wel genoeg middelen en manschappen om boetes te gaan uitdelen? Tommelein erkent dat daar nog werk aan is. "De commissie moet de komende jaren grondig hervormd worden om als een echte regulator te gaan fungeren. Dat zal extra middelen vergen."

Belgisch gerecht onderzoekt Duitse spionage

Het Belgische gerecht start een onderzoek naar jarenlange spionage door Duitsland. Dat bevestigde het federaal parket vrijdag aan De Tijd. Het parket onderzoekt de aanwijzingen van spionage door de Duitse geheime dienst BND. Als die bewezen worden, kan dat strafrechtelijke gevolgen hebben. Dat zou dan weer de diplomatieke relaties tussen België en Duitsland onder hoogspanning zetten.

Het onderzoek ligt gevoelig voor de relaties met ons buurland. Dat de BND er geen probleem mee heeft om Belgen te bespioneren, bleek vorige week uit gelekte documenten van een hoorzitting in het Duitse parlement. Groen-oppositielid Stefaan Van Hecke onthulde samen met een Oostenrijks parlementslid dat de BND jarenlang telecommunicatielijnen van en naar België heeft onderschept in opdracht van het Amerikaanse National Security Agency (NSA). Voor België gaat het om vijftien communicatielijnen, waarvan er tien via Belgacom (nu Proximus) liepen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234