Zaterdag 10/06/2023

energiebesparing

Tommelein: "Wacht niet langer, isoleer nu!"

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld). Beeld BELGA
Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld).Beeld BELGA

Dat zonnepanelen een goede investering zijn, daar zijn we van overtuigd. Maar wat de isolatie van onze muren betreft laten we kansen, geld en premies liggen. "Nochtans begint alles bij zo weinig mogelijk energie verspillen", zegt minister Bart Tommelein.

ARA

De Vlaming laat massaal zonnepanelen installeren, bijna dubbel zoveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat was het heuglijke nieuws waar Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) een paar weken geleden mee uitpakte. Maar de minister waarschuwt nu ook dat we ons niet mogen blindstaren. "Ons eerste doel moet altijd zijn: energie besparen, zo energie-efficiënt mogelijk zijn", zegt Tommelein.

En dus doet hij een nieuwe oproep aan de Vlaming, dit keer om spouwmuren te isoleren. Spouwmuren bestaan uit een binnen- en een buitenmuur, met daartussen 6 centimeter ruimte. Die kunt u laten vullen met isolatiemateriaal. Vooral huizen gebouwd tussen 1920 en 1980 hebben spouwmuren.

In Vlaanderen lieten de afgelopen vijf jaar meer dan 80.000 gezinnen hun spouwmuren isoleren. Vooral de Limburgers zagen er de voordelen van in. Zagen, want de eerste vijf maanden van dit jaar werden er een pak minder aanvragen gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in West-Vlaanderen zakt het aantal aanvragen: van ruw 1.700 in 2016, tot 1.155 dit jaar. In Antwerpen bleef het aantal aanvragen nagenoeg op peil.

Wil dat zeggen dat alle muren stilaan gevuld zijn? Absoluut niet. Naar schatting zijn er nog zo'n 600.000 niet-geïsoleerde spouwmuren in Vlaanderen. Nochtans is het een relatief kleine investering, die zichzelf doorgaans na 5 à 6 jaar terugbetaalt. Wie bijvoorbeeld een halfopen bebouwing heeft met 100 vierkante meter gevel, zou per jaar 250 euro kunnen besparen. De werken zelf zouden op ongeveer 2.000 euro komen, maar u kunt wel een premie aanvragen, van - in dit geval - 600 euro, waardoor u uiteindelijk maar 1.400 euro betaalt.

Bovendien zijn het geen grote werken. "De werken duren maar één of twee dagen, en de isolatie wordt langs buiten ingespoten", benadrukt de energieminister. Uw huis blijft dus op orde.

De netbeheerders geven nog tot eind dit jaar een premie van 6 euro per vierkante meter, terwijl de kostprijs per vierkante meter doorgaans 20 à 23 euro is. In 2018 zakt de premie naar 5 euro. Tommelein heeft dan ook een duidelijke boodschap: "Wacht niet langer, doe het nu."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234