Donderdag 13/08/2020

Verkiezingen Oostende

Tommelein (Open Vld): “John Crombez heeft N-VA een coalitie zonder mij aangeboden in Oostende”

Oostends Open Vld-kopman en vicepremier Bart Tommelein.Beeld BELGA

“John Crombez heeft N-VA een Oostendse coalitie zonder Open Vld aangeboden op de verkiezingsavond.” Dat zei Oostends Open Vld-kopman Bart Tommelein in De ochtend  op Radio 1. Hij wil een coalitie zonder sp.a (de ‘Stadslijst’), Crombez wil het gesprek aangaan.

De patstelling in Oostende is voorlopig niet gebroken. De twee blokken die zich tot winnaar van de verkiezingen uitriepen, de Stadslijst van sp.a’er Johan Vande Lanotte en Open Vld van Bart Tommelein, dingen beiden naar het formateursrecht voor een coalitie.

Tommelein wil een vierkoppige “coalitie van de verandering” van Open Vld, CD&V, N-VA en Groen, dus zonder de Stadslijst. Hij trekt samen met CD&V als een blok naar de onderhandelingen.

Sp.a-voorzitter John Crombez zou de Oostendse N-VA nu volgens Tommelein een coalitie hebben aangeboden in de stad. “Meteen op de verkiezingsavond heeft John Crombez de N-VA gevraagd een coalitie zonder mij te vormen”, klonk het op Radio 1. “De socialisten zouden dus de twee verliezende partijen de winnaar doen uitsluiten.” Die informatie haalt Tommelein naar eigen zeggen van N-VA zelf.

Wie wil welke coalitie in Oostende?

• Bart Tommelein (Open Vld): Open Vld, Groen, N-VA en CD&V, met Tommelein als burgemeester.

• Wouter De Vriendt (Groen): Open Vld, sp.a en Groen, met Tommelein als burgemeester.

 John Crombez (sp.a als ‘Stadslijst’), volgens Tommelein: sp.a, N-VA en eventueel Open Vld

“De grootste partij die na een verkiezing contact neemt met alle andere democratische partijen is de normale gang van zaken”, reageert Crombez op Twitter. “De mediashow die Bart Tommelein er elk uur van maakt is niet goed voor Oostende.” Crombez pleit voor “een positief project” voor Oostende.

Crombez heeft het voortouw genomen in de onderhandelingen namens de Stadslijst (dus sp.a). Hij wil Bart Tommelein (Open Vld) nu uitnodigen voor een gesprek. “We stellen vast dat Tommelein na drie dagen nog steeds vast zit”, klonk het op Radio 2. “Op dit moment wordt er een potje van gemaakt.” Tommelein is ingegaan op de uitnodiging, maar wil niet spreken over coalitievorming. Hij beschuldigde de sp.a er op Radio 1 eveneens van er “een potje van te maken”.

Bouw hier zelf de coalitie die uw voorkeur draagt:

Geen ‘monstercoalitie’

Maar ook het droomscenario van Tommelein, de ‘monstercoalitie’ volgens de socialisten, ligt niet voor de hand. Groen-kopman in Oostende Wouter De Vriendt sprak zich op Radio 1 namelijk nogmaals uit voor zijn wens: een paars-groene coalitie van Open Vld, Groen én sp.a, maar wel met de sjerp voor Bart Tommelein. “De stadslijst moet een ‘geste’ doen aan Tommelein”, klonk het.

Oostends Groen-kopman Wouter De Vriendt.Beeld BELGA

“Ik ga Tommelein morgen hopelijk overtuigen”, aldus De Vriendt. Hij wil vooral niet samenwerken met N-VA. “In de campagne hebben we zaken gezien die minder positief zijn bij hen”, hield hij het vaag. “Ons positief programma kunnen we niet realiseren met N-VA.”

“Als je de verkiezingsuitslag bekijkt is paars-groen zo de enige logische coalitie”, klonk het verder nog.

Alleen ziet Tommelein die coalitie dan weer niet zitten, zelfs al krijgt hij de sjerp. “Ik ga geen linkse coalitie leiden met een partij die 24 jaar aan de macht is geweest. Dat is geen vernieuwing”, klonk het op Radio 1. 

Tommelein haalde dinsdagavond in Van Gils en gasten ook uit naar de dubbele tong van Groen. “Groen voerde wekenlang campagne tegen het huidige bestuur van Open Vld en sp.a, en vraagt op de verkiezingsavond meteen om die coalitie verder te zetten.”

Crombez burgemeester?

Dat Crombez het voortouw neemt en niet burgemeester Johan Vande Lanotte voedt de geruchten dat Crombez zelf op de sjerp aast, eventueel om van het voorzitterschap van de partij te ontsnappen. “Ik was ook kandidaat in Oostende en haalde na Johan Vande Lanotte de meeste voorkeurstemmen. Het spreekt ook voor zich dat de huidige burgemeester bij dat gesprek zal zijn. We nodigen Tommelein zeker uit, voor een rustig gesprek, ver weg van de camera’s”, klonk het. 

Hoewel Tommelein ingaat op de uitnodiging, geeft hij zich niet gewonnen. “Deze toon is alvast niet de goede om mij te overtuigen”, tweet de vicepremier.

Ook CD&V?

Tommelein haakte de belangen van Open Vld en CD&V eerder aan elkaar, waardoor de partijen ‘samen uit, samen thuis’ naar de onderhandelingen trekken. Het is onduidelijk of Crombez ook aan CD&V de hand reikt.

De (voorlopige) veto’s in Oostende

• Het blok Open Vld/CD&V wil geen coalitie met: sp.a (als ‘Stadslijst’) en Vlaams Belang.

• Groen wil niet samenwerken met: N-VA en Vlaams Belang.

Sp.a (als ‘Stadslijst’) wil niet samenwerken met: Vlaams Belang.

• N-VA wil niet samenwerken met: Vlaams Belang.

 PVDA heeft geen verkozenen in Oostende

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234