Zaterdag 24/07/2021

Update

Tommelein: "Meer geld voor jeugdhulp bespreekbaar"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Voor Vlaams viceminister-president en minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) is extra geld voor de jeugdhulp bespreekbaar. "Alles is bespreekbaar, op voorwaarde dat ook de gemaakte afspraken bij de begroting van 2016 worden nagekomen", is te horen. Welzijnsminister Jo Vandeurzen zei vanochtend in de bevoegde parlementscommissie dat het aanbod aan jeugdhulp moet worden uitgebreid.

Vandeurzen werd vandaag geïnterpelleerd over de dood van de negentienjarige Jordy Brouillard, die het spoor bijster was geraakt nadat hij de jeugdhulp had verlaten en stierf van ontbering in de Gentse Blaarmeersen.

"Het aanbod aan jeugdhulp moet worden uitgebreid, dat zal een uitdaging zijn voor de begrotingen van de komende jaren", aldus Jo Vandeurzen. Voor Tommelein is investeren een optie, maar Vandeurzen krijgt wel een waarschuwing: de afspraken rond de huidige begroting moeten worden gerespecteerd. Afgelopen weekend liet Tommelein al verstaan dat Crevits, Muyters en Vandeurzen nog een tandje moeten bijsteken. "In onderwijs, welzijn, werk en de kinderbijslag moeten nog enkele tientallen miljoenen euro's worden bespaard", aldus de minister.

N-VA wil haar onderhandelingskruit voor de begrotingsopmaak nog niet verschieten. "De beste manier om die onderhandelingen te bemoeilijken is daar nu over te toeteren", zegt Lorin Parys, specialist Welzijn bij de partij. "Maar waar de jeugdhulp beter kan, willen we ze beter maken, daar bestaat geen enkele twijfel over."

N-VA benadrukt wel dat er in het concrete dossier van Jordy geen duidelijke fouten zijn gemaakt en dat het moeilijk wordt een zaak als deze te vermijden, met of zonder extra centen. "De vraag is of je wel iets kán doen, als een volwassen persoon die niet in aanmerking komt voor collocatie weigert om hulp te krijgen. Ik pas er als politicus voor om de indruk te wekken dat het nulrisico bestaat."

undefined

Sector enthousiast over voorstellen Vandeurzen

Het Vlaams Welzijnsverbond reageert alvast positief op de voorstellen van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, die stelde vanmorgen in het Vlaams parlement voor dat jongeren die uit de jeugdhulp stromen wel nog ondersteuning of een vertrouwensfiguur krijgen.

Als een jongere de jeugdhulp verlaat moet er een ronde tafel worden georganiseerd, waar ook over het sociale netwerk wordt gepraat. "Indien een jongere geen vriendengroep, geen netwerk heeft, moet dat worden meegenomen in dat gesprek. Op dat moment moet worden afgesproken met wie de betrokkene contact kan opnemen als het niet lukt", zei Vandeurzen. Volgens hem moet een meerderjarige ook achteraf nog terechtkunnen bij een instelling uit het jeugdwerk als hij daar nood aan heeft.

"Die ronde tafel lijkt ons een interessant voorstel, in het belang van de patiënt", zegt Hendrik Delaruelle, directeur van het Welzijnsverbond. "Om dat mogelijk te maken moet de integrale jeugdhulp wel optimaal worden ingevoerd, zodat er geen cesuren meer zijn tussen de sectoren."

Het verbond is ook tevreden met de mogelijkheid om als meerderjarige terug te vallen op de sector, ook indien er een onderbreking in de hulpverlening is geweest. Dat gebeurt nu al hier en daar, maar moet breed bekend worden gemaakt in de sector, zodat er geen interpretatieverschillen bestaan, is te horen. Daarnaast is er een ernstig maatschappelijk debat nodig over hulp na achttien, vindt het verbond. De sector tracht immers aanklampend te werken, maar dwang is niet mogelijk of wenselijk.

Om alle voorstellen optimaal in te voeren is een flinke groei nodig, met bijhorende budgetten. "De wachtlijsten moeten absoluut worden weggewerkt", besluit Delaruelle.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234