Donderdag 24/10/2019

Tom Van Dyck werpt handdoek in de ring

theater

luk perceval neemt regie van 'bloedarm' over

Antwerpen / Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

Regisseur Tom Van Dyck trekt zich terug uit Bloedarm, een stuk van Sam Shepard dat het seizoen van Het Toneelhuis afsluit. "Artistieke meningsverschillen" hadden er eerder al toe geleid dat de première werd uitgesteld tot maandag aanstaande. Frank Focketyn, één van de acteurs, wees er toen op dat er "nog heel wat artistieke plooien gladgestreken moesten worden. Tom Van Dyck had van in het begin een heel duidelijk en omlijnd beeld van hoe de voorstelling eruit moest zien. Maar ook de acteurs hebben natuurlijk zo hun idee over wat ze met dat stuk willen aanvangen. (....) Er is een discussie tussen vorm en inhoud."

Blijkbaar raakte het meningsverschil over vorm en inhoud niet uitgepraat. Van Dyck beperkte zich gisteren tot de mededeling dat verdere samenwerking onmogelijk was geworden en dat hij de regie overlaat aan Luk Perceval, artistiek leider van Het Toneelhuis. In een uitgebreid interview naar aanleiding van Bloedarm (zie Zeno van vandaag) liet Tom Van Dyck wel iets van zijn onvrede doorschemeren. Zo verklaarde hij zich steeds meer vragen te stellen bij zijn werkzaamheden als regisseur.

Zakelijk leider Stefaan De Ruyck wilde al evenmin dieper op het conflict ingaan. "Laten we het erop houden dat de verstandhouding tussen regisseur en acteurs niet optimaal was", zei De Ruyck gisteren. "De rest is interne keuken."

De Ruyck bevestigde gisteren dat Perceval de regie overneemt. Perceval wordt hierin bijgestaan door dramaturgen Jan Van Dyck en Kiki Vervloessem. De première vindt zoals gepland op maandag plaats. Bloedarm, de bewerking die Tom Van Dyck maakte van Curse of the Starving Class van Sam Shepard, wordt vertolkt door Jan Decleir, Peter Van den Begin, Frank Focketyn, Alice Reys, Marc Van Eeghem en Denise Zimmerman.

Een uitgebreid interview met Van Dyck vindt u in Zeno, pagina 54.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234