Zaterdag 17/04/2021

Tom Van Bauwel ontvouwt plannen voor Raamtheater

Van Bauwel: '2008-2009 wordt het seizoen van erop of eronder. Ik wil beoordeeld worden op artistieke verdiensten, politiek gelobby interesseert me niet'

ANTWERPEN l Acteur en regisseur Tom Van Bauwel (42), sinds twee weken artistiek leider van het Antwerpse Raamtheater, wil met een schone lei beginnen. Het Raamtheater krijgt een nieuwe naam, een zakelijk leider en er komt een samenwerking met de Gentse toneelgroep Nunc.

Door Liv Laveyne

"Het Raamtheater viert dit jaar zijn dertigste verjaardag: moge 2008 niet het jaar worden waarin een verhaal eindigt, maar een nieuw begint," zegt Van Bauwel op de persconferentie in het Klein Raamtheater. Dat staat letterlijk in de steigers: een plank met schragen als tafel, daarachter Van Bauwel in werkmansplunje. Hij ziet dit huis als een werf en er is werk aan. "Noch op artistiek, noch op zakelijk vlak is het mogelijk om een goednieuwsshow af te steken", geeft hij toe.

Het Raamtheater kreeg de afgelopen jaren steevast een negatief advies van de beoordelingscommissie wegens te weinig vernieuwend, en hoewel telkens opgevist door Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, zag het Raamtheater zijn subsidies gevoelig dalen. Dat betekent dat er bespaard moet worden onder meer via personeelsafvloeiingen. Het Raamtheater krijgt voor het eerst ook een (voorlopig deeltijds) zakelijk leider, Mathias De Prest, tevens zakelijk leider bij de Gentse toneelgroep Nunc.

"Tot eind 2009 hebben we subsidies, 2008-2009 wordt dus het seizoen van erop of eronder. Ik wil beoordeeld worden op artistieke verdiensten, politiek gelobby interesseert me niet," zegt Van Bauwel. "Het Raamtheater heeft twee zalen in het stadscentrum. Die infrastructuur wil ik ten volle benutten met een A- en B-programma."

Onder het A-luik vallen de eigen (co)producties. Opvallend is daarin de samenwerking met toneelgezelschap Nunc. "We gaan uit van een latrelatie waarbij we regelmatig coproduceren. Eerste stuk in rij is Het Geslacht Borgia, een regie en tekst van Benjamin Van Tourhout, dat in mei in première gaat in Gent en waarin ik zelf meespeel", zegt Van Bauwel.

Het vroegere Raamtheater bracht voornamelijk repertoiretoneel. Van Bauwel focust op nieuwe stukken. "Ik wil theater brengen vanuit een noodzaak, het leven zelf. Niet door de wereldbibliotheek te lezen en daaruit een stuk te kiezen maar omgekeerd: ik wil dat het leven ons verhalen opdringt."

Tot de B-programmatie behoort receptief werk waarbij het Raamtheater speelplek biedt aan gekende gezelschappen als Malpertuis en De Queeste en beginnende groepen zoals Mars. Daarnaast wil Van Bauwel 'salons' organiseren "met debatten, literatuur, muziek, filosofie maar evengoed voetbal voor mijn part."

Van Bauwel hoopt zo het Raamtheater, dat vooral een vast seniorenpubliek aantrok, uit zijn artistiek isolement te halen. "Ik wil geen publiek afstoten, maar het prikkelen. We moeten terug geloofwaardigheid opbouwen, niet door vast te klampen aan het verleden maar door te kijken naar de toekomst." Bij een nieuw begin, hoort ook een nieuwe naam. Onder welke vlag het Raamtheater in de toekomst vaart, wordt onthuld tijdens een fuif op 1 mei. Niet toevallig de Dag van de Arbeid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234