Zaterdag 18/01/2020

Tom Rummens nieuwe programmeur Brakke Grond

BRUSSEL l Tom Rummens, ex-recensent van deze krant, volgt Piet Menu op in het Vlaamse cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. 'Ik krijg een heel mooie erfenis, dus ga ik op het ingeslagen pad verder.'

DOOR WOUTER HILLAERT

De 29-jarige Rummens, tussen 2002 en 2004 theaterrecensent voor De Morgen en tot 2007 werkzaam als artistiek medewerker bij Victoria, bleef over na een selectie uit een groep van tachtig sollicitanten. De post van programmeur bij de Brakke Grond was vacant na het vertrek van Piet Menu naar het Huis van Bourgondië in Maastricht.

"Ervaring met programmeren was alleen maar een basiscriterium", aldus directeur Leen Laconte van de Brakke Grond. "We zochten iemand die ook artistieke keuzes kan lezen en inzicht heeft in creatieprocessen, en die ook beschikt over praktische en inhoudelijke ervaring in het internationale verhaal. Tom Rummens brengt dat mee vanuit Victoria, terwijl hij als medeoprichter van het tijdschrift rekto:verso ook een stevig reflectiekader inzake kunst heeft opgebouwd."

Rummens zelf wil de lijnen van zijn voorganger doortrekken. "Piet heeft van de Brakke Grond echt een goede plek gemaakt. Er is niet enkel de presentatie van het bekende Vlaamse werk in Nederland, maar ook een focus op kleinere, meer experimentele formats als het festival Something Raw. We moeten meer doen dan alleen een staalkaart van Vlaanderen aanbieden, maar ook op zoek blijven gaan naar kenmerkende ontwikkelingen, nieuwe boeiende stemmen en meer inhoudelijke lijnen. Vooral wat dans betreft zal ik daarvoor de eerste maanden eerst goed rond moeten kijken, want ik zag bij Victoria vooral dertig, veertig keer dezelfde producties."

Een grote kans ziet Rummens in de recente fusie van het productiehuis Frascati, de buur van de Brakke Grond in de Nes, met de theaterwerkplaats Het Gasthuis voor jong talent. "Op dat vlak zit de Brakke Grond op een kantelmoment: hoe zich nog meer verbinden met het Nederlandse veld? Zelf heb ik die veelbesproken kloof nog weinig aan den lijve ondervonden, maar het standpunt van de Brakke Grond moet zijn: als die er is, is dat jammer. Zo moeten we ook vermijden dat het bestaan van dit huis een alibi wordt voor andere Nederlandse huizen om geen Vlaams werk meer te programmeren en blijven inzetten op onze rol als multiplicator."

Binnen die visie past ook de keuze van de Brakke Grond om naast Rummens een nieuwe medewerkster te engageren voor publiekswerking. "We zijn niet ontevreden over ons aantal bezoekers en hun diversiteit", zegt Laconte. "Maar na zesentwintig jaar moet onze medeplichtigheid met het Nederlandse veld groter worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234