Zaterdag 21/05/2022

Tom Meeusen niet schuldig wegens onvoldoende bewijs

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Eindelijk goed nieuws voor Tom Meeusen. De 26-jarige veldrijder gaat vrijuit in de zaak rond 'ozondokter' Chris Mertens wegens een te lichte bewijslast tegen hem.

Er hing Meeusen een schorsing van twee jaar, een boete van 28.500 euro en schrapping van zijn resultaten in 2012 boven het hoofd wegens een inbreuk op de dopingregels. Volgens de voorzitter van de disciplinaire commissie zijn er "onvoldoende bewijzen" om dopinggebruik door Meeusen hard te maken. Volgens de bondsprocureur had Meeusen het geneesmiddel Vaminolact misbruikt. De renner antwoordde dat hij kleine hoeveelheden gebruikte om maag-en darmproblemen te behandelen.

Meeusen was overigens zelf niet aanwezig op de uitspraak. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. Wel stuurde hij vanuit Mallorca snel na de uitspraak van de Belgische Wielerbond een tweet: "Na drie jaar, zoals ik altijd al gezegd heb: DOPINGVRIJ! Zo blij." De zaak sleept al aan van voor het Belgisch Kampioenschap in Mol van 2013. Meeusen pakte toen al uit met een statement: op zijn petje stond toen 'dopefree'.

Het kon niet bewezen worden dat Meeusen meer dan de toegelaten doses cortisone en adrenaline kreeg toegediend. Bovendien gaf hij zelf aan dat hij cortisone had gebruikt. De commissie stelde bijgevolg geen inbreuk vast. Over Meeusens contacten met dokter Mertens zijn er evenmin afdoende bewijzen dat die tot onreglementair gedrag hebben geleid. Dat Meeusen in het bezit was van drie flacons van het recuperatiemiddel Vaminolact, is nog geen bewijs dat hij hiermee verboden middelen maskeerde, oordeelde de disciplinaire commissie. Tot slot acht de disciplinaire commissie het niet bewezen dat Meeusen verboden methoden - intravenueze injecties van meer dan 50 ml - hanteerde.

Procureur Jaak Fransen liet al verstaan dat hij Meeusen bij vrijspraak zou aanpakken rond de 'no needle policy'. Bovendien kunnen zowel de KBWB, het UCI en WADA nog in beroep gaan tegen deze beslissing.

In dezelfde zaak moeten ook Greg Van Avermaet en de intussen gestopte Bart Wellens voor de commissie verschijnen. Zij kennen hun lot pas later, maar voor beiden is deze uitspraak natuurlijk gunstig nieuws.

undefined

Advocaat Stijn Debaene reageerde heel opgelucht op de vrijspraak van Tom Meeusen. Nochtans is deze vrijspraak niet onverwacht, volgens Debaene. "Er zat niets in dit dossier, wat blijkt, want de voorzitter heeft onze argumenten overgenomen." Volgens de advocaat reageerde Meeusen, die hij na de zitting heel even aan de lijn had, heel emotioneel op de vrijspraak. "Het heeft nu twee jaar geduurd en eigenlijk mocht dit nooit een zaak geweest zijn", zegt Debaene.

'No needle policy'
De kans bestaat dat de zaak niet meteen in de archiefkasten van de wielerbond terechtkomt, want bondsprocureur Jaak Fransen beloofde al dat, als Meeusen zou vrijgesproken worden, hij hem voor het gebruik van injectienaalden - de 'no needle policy' - zou aanklagen. "Ik hoop dat de wielerbond hier nu een streep onder trekt en dat ze die 'no needle policy' niet verder gaan uitspitten", zegt Debaene. "Onze argumenten zijn duidelijk: het gebruik van de injectienaalden dateert van 2012 en toen was dit beleid nog niet in voege. Hij (Fransen, red.) mag altijd beginnen, maar hij zal opnieuw van een kale reis terugkeren."

Absurde situatie
Debaene kwam ook nog eens terug op de "absurde situatie" dat Meeusen zijn onschuld moest bewijzen. "Ik ben en was hierover verbaasd en maak me er zorgen over." Volgens Debaene betekent deze uitspraak alvast goed nieuws voor Greg Van Avermaet. "Met wat ik in de media lees, zijn er gelijkenissen tussen beide dossiers. Met het dossier van Bart Wellens is het niet te vergelijken."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234