Woensdag 28/10/2020

Tom en zijn trui, wederzijdse liefde

Nog geen 26 is Tom Boonen en toch is hij al een gepokt en gemazeld wielrenner. Maar zondag moet de Balenaar, ondanks alle ervaring en successen, iets doen wat hij nooit eerder deed: de regenboogtrui verdedigen. De trui met de geur van de overwinning, zo zegt hij zelf.

Door Kurt Boes

Salzburg l De fierheid die hij een jaar lang voelde, doet Boonen naar meer verlangen. Zijn liefde voor de regenboogtrui ook.

Waar zondag alle ogen op Tom Boonen gericht zijn, waren er vorig jaar weinigen die geloofden in een goede afloop. Had de spurtbom uit Balen toen niet een verdomd slappe Vuelta achter de rug? Enkelen wisten beter. Boonen was een van hen. In zijn pas verschenen boek Tom Boonen, mijn verhaal maakt het hoofdstuk over het WK vlug duidelijk hoezeer de renner naar die dag toeleefde. Boonen heeft het over de trui "met de geur van de overwinning", over de trui die een renner een jaar lang onderscheidt van eender wie in het peloton. 25 september 2005 was zijn afspraak met de geschiedenis, zo zegt hij ook.

"Tom kickt op die trui", zegt QuickStepmanager Patrick Lefevere. Of mag je in deze zelfs spreken van Liefde, met grote L? Ploegdokter Yvan Vanmol vindt van wel. Meer nog: "De liefde is wederzijds. Tom ziet die trui heel graag. Het is tenslotte het hoogste wat hij als eendagsrenner kan bereiken. Hij heeft de trui met veel plezier gedragen maar tegelijkertijd nam hij er ook de verantwoordelijkheden bij. Van in januari tot nu in september kwam hij in praktisch elke wedstrijd aan de start om te winnen, om zijn trui te tonen. Hij besefte dat hij als wereldkampioen niet achterin het peloton kan rijden.

"Hij heeft de trui ongelooflijk veel eer aangedaan en ze opnieuw haar oorspronkelijke glans gegeven. Hij is de grootste wereldkampioen sinds Johan Museeuw, intussen tien jaar geleden. Eigenlijk zou het peloton hem de regenboogtrui zondag moeten schenken, uit dank voor de manier waarop hij ze het voorbije seizoen gedragen heeft."

In de voorbije Eneco Tour won Boonen de eerste rit, waardoor hij de rode leiderstrui om de schouders kreeg. Leuk. Voor één dag. Het was de bedoeling om meteen de eer aan iemand anders te laten. Maar liep dat even verkeerd; zelfs na rit drie moest hij nog als leider naar het podium. Zeer tegen zijn zin.

"Nog vijftien keer mag ik in mijn regenboogtrui rijden", mokte Boonen. "Hoe stom moet ik zijn om daarvan vijf dagen die onnozele rode trui te dragen?" Pas na de tijdrit de volgende dag - hij warmde zich trouwens op in zijn regenboogtrui - was hij eindelijk verlost van de leiderstrui. Nachtergaele ziet Boonen nog op zijn massagetafel liggen. "De liefde voor de regenboogtrui moet zeer groot zijn als je zelfs de dagen aftelt."

"Het was de enige keer dit seizoen dat Tom plots niet wilde winnen", weet Vanmol. "Eigenlijk was er maar één trui waarvoor hij die van wereldkampioen even in de kast wilde laten en dat was de gele trui in de Tour. Ook de groene was niet goed genoeg."

De liefde voor de regenboogtrui was er al vanaf de eerste dag, zegt Nachtergaele. Op zijn eerste trainingsritje als wereldkampioen bewonderde Boonen zijn eigen spiegelbeeld telkens hij een winkelruit passeerde. Het was liefde op het eerste gezicht. "Hij wou meteen een witte fiets omdat die beter paste bij zijn witte trui. Hij wilde een witte helm, witte schoenen en handschoenen, allemaal afgewerkt met de regenboogkleuren. Hij is immens trots op die trui. Zo was hij ook ongelooflijk blij toen hij van onze kledingsponsor Vermarck onderhemdjes kreeg in de regenboogkleuren. Telkens ik hem na de finish had opgefrist, trok hij er zo eentje aan. Het doet me denken aan Gerrie Knetemann. Nadat die zich in 1978 tot wereldkampioen had gekroond, had zijn vrouw washandjes gemaakt in de kleuren van de regenboog."

Dag in dag uit tooide Boonen zich in de regenboogkleuren. Voor, tijdens en na de koers, 's morgens in het hotel, 's avonds in het hotel. Op Alpenstage in Albertville kwam hij, geen fotograaf of camera in de buurt, aan tafel met zijn regenboogpetje op het hoofd. Als hij de Monegaskische wegen of Kempense wegels opzocht voor zijn trainingskilometers, deed hij dat steevast in zijn wereldkampioenentrui.

De trui van wereldkampioen geeft Boonen een magisch aureool, ze versterkt zijn onweerstaanbare aantrekkingskracht, maar is tegelijkertijd mentaal zwaar belastend. "Overal waar hij aan de start komt, wil en moet hij zich tonen", zegt Nachtergaele. "Hij wil zoveel mogelijk mensen tevreden stellen. Gelukkig kan hij heel goed om met die druk. En trouwens, zonder die trui zou het niet anders zijn. Hij heeft nu eenmaal de kop van een kampioen, het charisma. Hij is een icoon voor de wielersport, ondanks zijn jonge leeftijd. Voor de wielerliefhebber is hij een idool, voor jonge meisjes en vrouwen een sekssymbool, voor de oudere vrouwen een grote knuffel.

"Vorige week wilde hij na de Grote Prijs van Wallonië nog wat kilometers bijtrainen met Serge Baguet. Toen hij opgefrist uit de bus kwam, stonden er ruw geschat 150 mensen hem op te wachten. Het merendeel jonge vrouwen. Tom wilde nog even zijn broer gedag zeggen die iets verder stond. 149 mensen volgden in zijn spoor als een zwerm bijen achter een honingpot. Slecht één vrouw bleef bij de bus staan. 'Allez', zei ik tegen Serge, 'er staat er toch eentje voor jou.'"

Maar soms vraag je je af of het sop de kool wel waard is, zegt Vanmol. "Zeker als je zoals vorige week allerlei insinuaties naar je hoofd geslingerd krijgt (met de dopinguitspraken van Jean-Marie Dedecker, KB). Op zo'n moment denk je al snel dat het niet slecht zou zijn voor zijn mentale gezondheid om eens een jaartje in de anonimiteit te kunnen rijden." Boonen zelf denkt er duidelijk anders over. "De trui werkt verslavend. Het zal verdomd pijn doen als ik ze moet afgeven. Over mijn lijk."

Hij zal er alles aan doen om zijn titel te verlengen, weten zijn begeleiders, maar tegelijkertijd benadrukken ze zijn nuchter realisme. "Tom beseft zeer goed dat de kans dat hij zijn trui verliest groter is dan dat hij zijn titel kan verlengen", zegt Nachtergaele. "Maar ik heb hem al gezegd dat je de titel van wereldkampioen voor het leven draagt. Ook al zal hij volgend seizoen met een merkentrui moeten rijden, dat kleurenbandje aan zijn mouwen nemen ze hem nooit meer af."

Yvan Vanmol:

Het peloton zou Boonen de regenboogtrui opnieuw moeten schenken, uit dank voor de manier waarop hij ze gedragen heeft

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234