Donderdag 06/05/2021

InterviewTom De Cock

Tom De Cock (36) neemt afscheid van MNM: ‘Het is tijd voor nieuwe en jongere stemmen’

Tom De Cock Beeld Bob van Mol
Tom De CockBeeld Bob van Mol

Tom De Cock was één van de grondleggers van MNM. Maar na twaalf jaar en minstens evenveel programma’s neemt hij afscheid van de jongerenzender. ‘Ik wil niet als een overbezorgde hen op mijn eieren blijven zitten. Het is tijd voor nieuwe en jongere stemmen.’

“Ik heb de voorbije jaren bij MNM alles gedaan wat je bij een radiozender kan doen. Het was niet één rollercoaster maar een heel pretpark.” Tom De Cock laat er geen twijfel over bestaan, hij heeft zich bij MNM geweldig geamuseerd. Nog altijd trouwens. En toch hangt hij zijn MNM-microfoon aan de wilgen.

Waarom?

De Cock: “Er is niet één reden voor mijn vertrek. Het zijn een aantal zaken die net nu samen komen. Zo kan ik bijvoorbeeld steeds moeilijker negeren dat ik ouder word. Samen met Peter Van de Veire en Ann Reymen behoor ik steeds nadrukkelijker tot het meubilair van de zender. Toen ik begon was ik een hippe vogel die net een loft in centrum Antwerpen had gekocht. Ondertussen ben ik een gesettelde burger, met een voor -en achtertuin en een dochter van vijf jaar. Misschien is dat niet het soort uithangbord wat een zender als MNM nodig heeft.”

“Ik doe ondertussen ook al acht seizoenen de avondspits en ik merk dat het steeds moeilijker wordt om zo’n programma fris te houden. En dan zijn er nog mijn persoonlijke ambities die niet persé te verzoenen zijn met mijn radiowerk. Ik wil nog TV maken, ik wil nog boeken schrijven en -misschien nog belangrijker- ik heb tijdens deze semi-lockdown gemerkt hoe fantastisch ik het vind om tijd met mijn dochter door te brengen. Ze gaat vanaf volgend jaar naar het eerste leerjaar en ik wil haar ook eens zelf van school kunnen halen en samen huiswerk maken.”

Toen er begin januari gestaakt werd bij de VRT nam je in een open brief de vakbonden op de korrel. Dat werd je niet door iedereen in dank afgenomen. In de wandelgangen viel toen zelfs al te horen dat een exit onvermijdelijk werd.

De Cock: “Ik vertrek in de allerbeste verstandhouding bij MNM. De VRT blijft mijn thuis, het is trouwens ook de bedoeling om een aantal van mijn volgende projecten hier uit te werken. Mijn beslissing heeft niets te maken met onvrede. Maar het klopt wel dat ik geen schrik heb om mijn mening te verkondigen over thema’s die me nauw aan het hart liggen. Dat heeft af en toe tot stevige discussies geleid, maar we zijn er altijd wel uitgekomen. Een zender als MNM heeft behoefte aan echte presentatoren met een mening, geen plastieken exemplaren.”

“Natuurlijk zijn er als gezicht van een VRT-zender bepaalde do’s en dont’s. Er zijn nu éénmaal dingen die je moeilijker kan gaan verkondigen als gezicht van een jongerenzender. En daar heb ik me altijd aan gehouden. Maar in de toekomst wil ik me nog nadrukkelijker voor bepaalde thema’s engageren. Nog duidelijker stelling innemen. Dat wordt nu makkelijker.”

In een eerder interview met deze krant had je het over je politieke ambities. Is dat de volgende stap?

De Cock: “Dat staat zeker nog op mijn verlanglijstje. Het is te makkelijk om aan de zijlijn te staan roepen over hoe slecht het politieke systeem marcheert. Dan vind ik dat je zelf moet proberen om beter te doen. Ik wil dat ooit wel gaan doen, maar niet op mijn zesendertigste. Er is nog wel wat tijd.”

Wat staat er de komende maanden dan wel in je agenda?

De Cock: “Er zijn concrete plannen voor een podcast. Ik wil ook opnieuw een boek schrijven. Ik heb al twee boeken achter mijn naam staan en heb de voorbije weken opnieuw gemerkt hoe leuk ik dat schrijven vind. Alleen blijft daar met een dagelijks radioprogramma amper tijd voor over. Als je na een werkdag vol vergaderingen, voorbereidingen en een uitzending thuiskomt, heb je meestal geen zin meer om achter je computer te gaan zitten. En dan zijn er ook nog TV-plannen die al redelijk concreet zijn.”

Wordt dat een programma bij VRT? Of verkas je naar de concurrentie, net als je man die begin dit jaar netmanager van VTM werd?

De Cock: (lacht) Neen, ik blijf trouw aan de openbare omroep. Ik heb wat dat betreft trouwens nog een vrijblijvende carrièretip. Als je aast op een TV-programma bij een bepaalde zender, kan je maar beter niet met de netmanager trouwen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234