NieuwsDe mensen
Tom Barman moet te voet naar Zaventem
Moet te voet naar Zaventem
Tom Barman, zanger
Een vakbondsactie van de politie zorgde dinsdagochtend voor verkeerschaos rond de luchthaven, met Tom Barman als een van de benadeelde slachtoffers. De frontman van dEUS zat vast in de auto en besliste daarom maar te voet naar de luchthaven te gaan. “Zo heb ik nog wat beweging”, vertelde hij aan VTM Nieuws. Barman was niet te spreken over de actie van de politie. “Mensen tegenhouden om hun vliegtuig te halen, dat snap ik niet. Waarom doen ze dit? Om hun goeie publiciteit van de afgelopen jaren nog wat op te krikken”, klonk het sarcastisch. Barman, die op het moment van het interview nog drie kwartier had voor zijn vlucht, was alleszins niet van plan om zijn vliegtuig te missen.
Lanceert nieuwe collectie van Mateke-lijn
Conner Rousseau, voorzitter Vooruit
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau lanceert over enkele weken een nieuwe collectie van zijn kledinglijn Mateke voor het goede doel. Dat heeft hij gezegd tijdens een zogenaamde live op Instagram. Deze keer zal er onder meer een ‘sos-sjaal’ bij zitten. Opnieuw gaat de opbrengst naar het goede doel. De editie vorig jaar liep alvast als een trein. Rousseau had toen een half uur na de lancering al meer dan 10.000 euro opgehaald. De opbrengst van de webshop ging toen naar Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Een jaar eerder was de opbrengst nog voor een goed doel voor De Warmste Week. Rousseau belandde vorig weekend nog even in het ziekenhuis met een cyste op de nieren. De voorzitter van Vooruit zegt dat hij “back on track” is en terug aan de slag is. In december wordt hij geopereerd voor de aandoening.
Wint award vanuit de gevangenis
Ahmadreza Djalali, VUB-gastprof
De Zweeds-Iraanse professor Ahmadreza Djalali, gastprofessor aan de Vrije Universiteit Brussel, krijgt de Courage to Think-award van Scholars At Risk. De organisatie, verbonden aan New York University, heeft een netwerk van 500 universiteiten wereldwijd en zet wetenschappers in de aandacht die bedreigd zijn. “De blijvende gevangenschap, extreme straf en mishandeling van dokter Djalali moeten iedereen verontrusten die een veilige werkomgeving voor academici belangrijk vindt”, zegt Rob Quin, hoofd van SAR. Djalali zit al vier jaar vast in Iran, waar hij na een schijnproces is ter dood veroordeeld wegens spionage. In december is er een ceremonie, waarbij zijn vrouw Vida Mehrannia, de prijs in ontvangst zal nemen. Vorige maand kreeg Djalali een soortgelijke, Belgische prijs. Hij kreeg toen een eredoctoraat van Carta Academica, een organisatie van Belgische academici.