Maandag 20/09/2021

Update

'Tolkendrama' overschaduwt proces tegen Oscar Pistorius

Oscar Pistorius wandelt voorbij de moeder van Reeva (r) in de rechtszaal. Beeld EPA
Oscar Pistorius wandelt voorbij de moeder van Reeva (r) in de rechtszaal.Beeld EPA

Het proces-Pistorius is met de nodige commotie en vertraging van start gegaan. Een mysterieuze vrouw, van wie alleen geweten is dat ze Anna Marie heet, verstoorde de gang van zaken. Daarna werd het proces bovendien overschaduwd door een 'tolkendrama'. Eentje raakte overmand door emoties, de vervangster vertaalt zo slecht dat ze bijna trending topic is op Twitter. De atleet staat terecht voor moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp (29) en pleitte bij de start meteen onschuldig op alle aanklachten tegen hem.

Uiteindelijk is het proces om 10u35 van start gegaan. Er moest gewacht worden op een tolk Afrikaans omdat een aantal getuigen heeft aangegeven dat ze hun verklaringen in de Engelstalige rechtbank willen afleggen in hun moerstaal, een dochtertaal van het Nederlands. Een van de tolken Afrikaans-Engels raakte vervolgens overmand door emoties. Het duurde even voordat er een vervanger arriveerde.

'Slecht Engels'
Eenmaal de vrouwelijke tolk aan de slag ging, trok ze meer aandacht dan Pistorius zelf. De vrouw beheerst het Engels slecht, zo blijkt uit tientallen tweets van mensen die de rechtszaak live volgen.

"Deze tolk maakt het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem belachelijk", twittert eentje. "Laat dit alstublieft geen drama worden zoals met de doventolk tijdens begrafenisplechtigheid van Mandela", vindt een andere. "Ze geeft de woorden van de getuige helemaal verkeerd door", schrijft een Afrikaanstalige.

Bovendien was er dus ook een mysterieuze vrouw, die ook al voorafgaande hoorzittingen verstoorde. Ze zou de rechter willen spreken hebben, maar werd snel omsingeld en gevraagd de zaal te verlaten. Volgens een journalist van Sky kent Anna Marie de moeder van Pistorius en is ze de ex-vrouw van de chirurg die de benen van Oscar als baby amputeerde.

"Onschuldig"
"Onschuldig, mevrouw", antwoordde hij aan rechter Thokozile Masipa, nadat hij haar had verzekerd dat hij de aanklachten tegen hem goed had begrepen. Hij pleitte zo "onschuldig" voor moord op zijn vriendin, maar ook voor de bijkomende aanklachten van wapenbezit en het gebruik van verboden wapens. Zo was er een schietincident in een druk restaurant in Johannesburg, waarbij Pistorius bijna de voet van een vriend raakte. Het incident vond plaats enkele weken voor dat met Steenkamp.

null Beeld AP
Beeld AP
June Steenkamp (l) wordt vergezeld door de familie Myer bij wie Reeva de maanden voor haar dood verbleef. Beeld EPA
June Steenkamp (l) wordt vergezeld door de familie Myer bij wie Reeva de maanden voor haar dood verbleef.Beeld EPA
Reeva Steenkamp werd doodgeschoten in februari van vorig jaar in het huis van Pistorius. Beeld kos
Reeva Steenkamp werd doodgeschoten in februari van vorig jaar in het huis van Pistorius.Beeld kos

Zijn verdediging herhaalde wat Pistorius al tijdens het beraad over zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling had aangevoerd, meldt SkyNews. Hij dacht dat er in de badkamer van zijn woning een inbreker was en dat zijn vriendin in bed lag. "Ik ging op de badkamer af, gewapend met mijn vuurwapen, zodat ik Reeva kon beschermen, en ik dacht dat Reeva in bed lag", klonk het volgens de Britse openbare omroep BBC in de gerechtszaal. Ook ontkende de verdediging dat het stel ruzie had gehad.

De eerste getuige, buurvrouw Michelle Burger, vertelde hoe ze een vrouw om hulp hoorde roepen op het moment waar Pistorius volgens de aanklacht zijn vriendin heeft gedood. "Net na drie uur 's morgens werd ik wakker door vreselijke geschreeuw van een vrouw (...) Zij riep om hulp, getuigde Michelle Burger. "Het waren bloedstollende schreeuwen", zo citeerde SkyNews de getuige. "Ik ben op bed gaan liggen en mijn man is ook wakker geworden. Hij is opgestaan en naar het balkon gelopen", vertelde de buurvrouw. De getuigde bevestigde "vier schoten" te hebben gehoord. Ze voegde er volgens ITVNews aan toe dat de pauze tussen schot één en twee "langer" duurde dan tussen de overige schoten. Volgens procureur Gerrie Nel klopt de these van de verdediging niet en moet ze naar de prullenbak.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Broer Carl Pistorius (l) en zus Aimee (midden). Beeld EPA
Broer Carl Pistorius (l) en zus Aimee (midden).Beeld EPA

De familie van Reeva Steenkamp (29) arriveerde rond half negen in de rechtbank. Moeder June is in het zwart gekleed en zit op een plek waar ze Oscar Pistorius naar eigen zeggen in de ogen van kijken. "Zodat ik zelf de waarheid kan zien van wat mijn dochter overkomen is."

Er zijn meer dan honderd getuigen opgeroepen voor het meest spraakmakende proces waarbij een sporter is betrokken sinds de zaak O.J. Simpson in de jaren negentig. In de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria zijn meer dan 300 journalisten neergestreken om te berichten over de rechtszaak die drie weken zou duren en waarvan delen bij wijze van primeur in Zuid-Afrika rechtstreeks op televisie te zien zullen zijn.

Als eerste geamputeerde die het tegen atleten zonder handicap opnam, op de Olympische Spelen in Londen 2012, was 'Blade Runner' een held in Zuid-Afrika tot 14 februari 2013. Toen schoot hij zijn vriendin en fotomodel Reeva Steenkamp dood doorheen de badkamerdeur.

De 27-jarige beschuldigde zegt dat hij Steenkamp per abuis voor een inbreker had gehouden en zal wellicht onschuldig pleiten. Het openbaar ministerie zal aanvoeren dat Pistorius de vrouw welbewust heeft neergeschoten na een ruzie. Daarbovenop is Pistorius aangeklaagd voor twee andere wapengerelateerde incidenten.

In Zuid-Afrika is het geen jury die beslist. Het komt aan rechter Thokozile Masipa toe uit te maken of Pistorius er met een milde straf van af komt dan wel de rest van zijn leven in de gevangenis zal moeten doorbrengen.

Buiten het gerechtsgebouw zingen leden van het ANC (African National Congress) voor de rechten van de vrouw. Beeld REUTERS
Buiten het gerechtsgebouw zingen leden van het ANC (African National Congress) voor de rechten van de vrouw.Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234