Donderdag 20/01/2022

Tolerant Nederland verzuurt en polariseert

Amsterdam / Utrecht

Van onze medewerker

Hans van Scharen

Als gevolg van de 11-septemberaanslagen in de VS lijkt de stemming in het zogeheten nuchtere en tolerante Nederland te verzuren. "Radicale moslims het land uit." En de verhouding tussen de 'softies' van het 'linkse vredeskamp' en de 'rechtse hardliners' lijkt te polariseren.

Om twee uur 's middags vertrekt vanaf de Dam in Amsterdam de eerste antioorlogsdemonstratie in Nederland, georganiseerd door het Platform tegen de Nieuwe Oorlog. Karel Koster, van dit verbond van enkele kleinere ngo's, verwacht "enkele duizenden betogers".

Daarnaast richtten 55 grote maatschappelijke organisaties zich afgelopen weekend in paginagrote advertenties in alle kranten tot de Nederlandse burgers. Deze zogenoemde 'civil coalition' veroordeelde daarin eerst uitgebreid de terreurdaden en stelt dat de strijd tegen het terrorisme moet worden versterkt. Maar vervolgens waarschuwen de organisaties voor "een geweldsspiraal, voor polarisatie, het stigmatiseren van mensen en bepaalde bevolkingsgroepen". Ze deden een oproep om "onschuldige en kwetsbare burgers" te beschermen en in "een wereldomspannende samenwerking de principes van mensenrechten en het internationale recht te verdedigen".

De gevreesde polarisatie kregen de organisaties maandagochtend keihard over zich heen. De Telegraaf, met ongeveer driekwart miljoen exemplaren de grootste van het land, beschuldigde het vredeskamp in een hoofdredactioneel commentaar van "gruwelijke naïviteit" en het plaatsen van "een misselijk makende advertentie die boordevol staat van eenzijdige zorg zonder dat daarvoor gronden zijn". Volgens 'de krant van wakker Nederland' doen leden van deze organisaties er goed aan "zich nog eens te bedenken of hun lidmaatschap nog wel op zijn plaats is". Onrechtstreeks noemt de krant de 'civil coalition' verraders: "Het is weer hetzelfde geluid dat ten tijde van de Koude Oorlog ook werd gehoord van de 'weg met ons'-groeperingen die het telkens op een akkoordje wilden gooien met het communisme. Hun verraad heeft het gelukkig indertijd afgelegd."

Opmerkelijk genoeg sloot de liberale partij VVD zich bij monde van minister van Defensie Frank De Graeve bij deze stellingen aan. De ondertekenaars van de advertentie bezondigen zich aan "antiamerikanisme" en "stemmingmakerij". "Dat is een kwalijke lichtzinnigheid die met we kracht moeten bestrijden", aldus De Grave.

Karel Koster noemt het "flauw" van de minister om zo te reageren: "Lees de tekst van die advertentie en je vindt er met een vergrootglas geen antiamerikanisme in. Wat ons betreft is de stelling van de grotere ngo's niet kritisch genoeg. Blijkbaar is het niet meer toegestaan om kritiek, zelfs niet zeer indirect, te uiten op het machtigste land ter wereld. Terwijl het enige cruciale punt is dat vele mensen willen maken: doe geen dingen die deze toestand doet escaleren."

Zelfs premier Wim Kok werd door Washington gekapitteld, omdat hij in eerste instantie opriep tot kalmte. Ook in Nederland zelf bewaren burgers de kalmte niet langer, zo lijkt het als je sommige media mag geloven. Sinds 11 september zijn er vele meer of minder gewelddadig incidenten geweest, gericht tegen migranten. Op de stelling 'Ja, moslims die de aanslagen steunen, moeten het land worden uitgezet' antwoordde 62 procent van 800 ondervraagde Nederlanders bevestigend. De Volkskrant liet het onderzoeksbureau Nipo peilen naar de reacties van de Nederlander op de gebeurtenissen. Ook 62 procent vindt dat 'de integratie van moslims schade ondervindt door de aanslagen'. Ahmed Aboutaleb, directeur van het instituut voor multiculturele ontwikkeling (Forum), schrikt niet, maar vreest wel "het onderbuikgevoel aan beide kanten".

Bijna twee derde van Nederlanders vindt dat 'de integratie van moslims schade ondervindt door de aanslagen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234