Woensdag 28/10/2020

Toeters, fluitjes en een loeiende sireneEen dj-battle op het water

Een dj-battle in... Battel? En dan nog op een boot? Daar moesten we naar toe.

De boot van Jeugdhuis Joppe ligt in de Stuivenbergvaart. Via een steil trapje kom je op het bovendek, met knikkende knieën want vanavond waait er een flinke storm. Een tweede trap leidt naar het benedendek. De muziek is oorverdovend en ik heb mijn muts nog niet eens afgezet. Hier wordt al hevig gedanst en de vloer onder onze voeten danst mee. Brrr! In gedachten zie ik de onderkant van het schip al wegzakken en mezelf in het ijskoude water drijven. Lichte paniek en een wandeling richting toog lijkt me op dit moment verstandig.

Aan de toog loop ik tegen Olli en Wouter aan, twee jongens die vanavond de dj-battle organiseren. "Met een paar vrienden uit het Mechelse hebben we een kleine organisatie opgericht: BBeatz. Onze opzet is simpel: plezier maken met goede elektronische muziek en hopen dat de anderen dat ook doen. Wij zijn echte basslovers en brengen drum-'n-bass, techno, acid and electro." BBeatz zoekt daarvoor leuke locaties op, zoals de Joppe-boat of de Boesj-kelder. De jongens houden het low-profile: "Geen entreegeld, geen super-de-luxe lichtshow en geen hersendodende soundsystem. De wedstrijd van vanavond hebben we georganiseerd om goede d-'n-b-dj's naar hier te krijgen. Vanavond spelen de teams allemaal een set van een halfuur. Kandidaten zijn Bambu, Breakz, Gamorah Sound, SOS en Area 51. Uit die kandidaten kiest de mc samen met het publiek drie finalisten. Die draaien nog eens een halfuur. De uiteindelijke winnaar gaat met een schitterende beker naar huis en krijgt een magnum champagne. Bovendien sluit de winnaar hier de boel af: dat betekent draaien tot in de vroege uurtjes." De mc van vanavond is Rikky D en die brult door de micro dat hij de drie finalisten bekend zal maken. "Bambu, Gamorah Sound en SOS gaan door naar de finale!" Wouter knikt goedkeurend, zijn favorieten zitten erbij: dj Sprout en dj Wasp, samen Gamorah Sound. "Wij gaan heel hard vanavond", zegt Sprout, alsof ik dat nog niet gemerkt had. "Ik ben dj geworden door mijn broer, die allang heel hevig met muziek bezig is. In ben geëvolueerd naar d-'n-b omdat je veel harder gaat. Dat is wat me eraan bevalt. Ik kom uit Antwerpen maar draai meer in Brussel. Daar heb je op veel plaatsen ook nog die typische undergroundsfeer omdat er veel illegale feestjes zijn. Past perfect bij deze muziek!" "D-'n-b vertegenwoordigt een beetje de tijd waarin we nu leven", filosofeert Wasp. "Het is een mengeling van alle muzieksoorten en het zit enorm in de lift: luister maar naar de radio, het publiek groeit elke dag..." En weg zijn ze, want het is hun beurt om de finaleplaats te verdedigen.

'MAKE SOME NOISE!'

Op de dansvloer wordt mijn aandacht afgeleid door de jongens van ShotOnStage (SOS), die met een sirene sleuren, een soort draagbaar brandweeralarm. Dj Havoc en dj Stress grijnzen als ik ze vraag waar dat toestel in godsnaam voor nodig is. "Lawaai maken!", brult Stress in mijn oor en hij draait aan de zwengelarm. Het luchtalarm loeit door de boot, knettergek zijn die twee. "Een jongen van bij mij op het werk had dit alarm nog op zolder staan", verduidelijkt Havoc. "Toen ik hem vertelde dat we voor vanavond nog iets nodig hadden waar veel lawaai uitkwam, bracht hij het voor me mee." Stress is blij met de finaleplaats: "Wij gaan vanavond voor een mix van alles en nog wat. Wij zijn we niet vies van een lekker feestnummer. We nemen onszelf ook een pak minder au sérieux dan de rest." Het aerobicsnummer van daarnet liet dat al vermoeden: "En links twee drie vier, been in de lucht en rechts..."

Bambu, de derde finalisten, bestaat uit de dj's Dylan en Dice. "Maar Dylan is gaan snowboarden dus ik sta er alleen voor vanavond!" Dice is de enige professionele dj vanavond. Hij draait in België, Duitsland en Nederland. "Waar je moet zijn voor de vetste d-'n-b-feesten? Sowieso bij BBeatz en verder in Brussel, Namen en Luik."

Intussen is het uur van de waarheid gekomen. De schitterende mc Ricky D - die op elke plaat meedoet alsof het een eigen schijf is - roept de finalisten bij zich. Het publiek moet zijn stem laten horen. Toeters, fluitjes en natuurlijk de loeiende sirene klinken op maximumvolume. Ik wil nu geen decibelmeter zijn! Niet makkelijk om er een winnaar uit te pikken. Een onbekende grabbelt daarop de microfoon uit de handen van de mc en verklaart Ricky D tot winnaar! Iedereen is het daarmee eens en Ricky ontvangt blozend de beker. SOS legt daarop een plaat op en het feesten gaat voort.

Zal ik dan maar mijn eigen prijzen uitdelen? Origineelste set gaat naar SOS: als je ragga, Jamiroquai en Salt-'n' Peppa wilt horen, moet je beslist deze jongens in de gaten houden. Beste iedereen-gaat-nu-volledig-door-het-dakset is voor Gamorah Sound. En Bambu krijgt een extra prijs voor het langst rondlopen mét koptelefoon: hij houdt 'm gewoon de hele avond op, ook als hij niet draait. Misschien nog iets voor in het Guiness Book of Records?

Twee dagen later

Zoals het elke echte competitie betaamt, mogen nijd en afgunst ook in het d-'n-b-milieu niet ontbreken. Of dacht je dat dat enkel iets was voor Miss Witloof-verkiezingen? Twee dagen na de wedstrijd krijg ik een mail met pittige details van wat zich na mijn vertrek nog heeft afgespeeld op de boot. ShotOnStage is blijven doorspelen en heeft de champagne gekregen. Gamorah Sound heeft die magnumfles gestolen omdat ze blijkbaar vonden dat zij er recht op hadden. Bambu heeft de jongens van ShotOnStage in hun gezicht gezegd dat ze niet kunnen draaien en dat ze er maar beter mee kunnen stoppen. De spanningen liepen hoog op. Niet dat ik er iets van gemerkt heb, maar de roddelmolen is al even hard aan het draaien gegaan als die sirene op de boot. Foei, foei, jongens!

Info: www.bbeatz.com.SOS: dj Havoc en dj Stress

muriel Kuyps Foto's Bieke Vanduffel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234